Inštalácia aplikácií v Obchode Play sa používateľom Xiaomi skomplikuje.

Bezpečnosť používateľov je skutočne diskutovanou témou nielen medzi nimi samými, no aj medzi spoločnosťami, ktoré produkty ponúkajú. Častým rizikom, ktoré môže priniesť narušenie bezpečnosti, sú pritom aplikácie, v ktorých sa môžu skrývať rôzne malvéry. Svojským spôsobom proti takýmto hrozbám bojuje aj Xiaomi, ktoré začalo svojich používateľov upozorňovať aj na hrozby, ktoré v skutočnosti neexistujú.

O informácii s upozorneniami na neexistujúce hrozby informoval portál xiaomiui.net. My sme sa na tieto upozornenia pozreli trochu bližšie a vyskúšali si, ako veľmi zasahujú do bežného používania smartfónu. Naše zistenia si teraz odprezentujeme v tomto článku.

Ktoré aplikácie Xiaomi klasifikuje ako rizikové?

Zo zdroja Xiaomiui sme sa dozvedeli, že Xiaomi začalo po inštalácii aplikácií z Obchodu Play skenovať aplikácie zvláštnym spôsobom. Kontrola bezpečnosti je bežnou praktikou po inštalácii aplikácie a vlastným nástrojom disponuje práve aj Obchod Play. Nástroj od Xiaomi však začal skenovať aplikácie oveľa prísnejšie ako nástroj od Googlu. Viaceré aj overené aplikácie pritom označil za nebezpečné s možnosťou infikovania vírusom.

Redmi Note 12 Pro 5GZdroj: TOUCHIT
Redmi Note 12 Pro 5G

Podľa zdroja pritom medzi tieto aplikácie patria aj tie od veľkých vývojárov ako je Meta či Snap Inc. Príkladom môžu byť aplikácie ako Messenger Lite, Snapchat, no aj menej známe aplikácie, ktoré slúžia ako pomôcky pre používateľov Xiaomi. A ako to dopadlo, keď sme sa na tieto aplikácie pozreli detailnejšie?

Nie všetky uvedené aplikácie problém evidujú

Falošné hlásenie možnosti vírusu v aplikácii sme zaznamenali aj u nás v redakcii. V našom prípade pritom išlo o aplikáciu MIUI Downloader Pro, MIUI Updater a MIUI Downloader. Tieto aplikácie pritom pochádzajú od vývojára Metareverse Apps a slúžia na kontrolu aktuálnosti verzie operačného systému v Xiaomi smartfónoch, možnosti inštalácie aktualizácie a zároveň kontrolu dostupnosti ďalších verzií systému. Keď sme však skúsili inštaláciu aplikácie Facebook Lite či Snapchat, problém nenastal.

V prípade týchto troch aplikácií, ktoré nám odprezentovali problém a riziko vírusu, však riziko neprezentuje ani Obchod Play, ani systém Android. Ide len o bezpečnostnú kontrolu zo strany Xiaomi. Pri inštalácii sa však nemusíme obávať problémov s aplikáciou. V každom prípade táto situácia prináša mnoho otázok ohľadom toho, či je táto kontrola zo strany nadstavby MIUI spoľahlivá.

Zdroj: xiaomiui.net, vlastný

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.