Spoločnosť bola v USA obvinená z nezákonného narušovania súkromia.

Skupinová žaloba žiada od spoločnosti Google a materskej spoločnosti Alphabet sumu minimálne 5 miliárd dolárov (4,5 miliardy eur). Veľký počet používateľov internetu predpokladá, že ich história vyhľadávania sa pri zapnutí súkromného režimu nesleduje, ale spoločnosť Google tvrdí, že to tak nie je.

Vyhľadávací nástroj popiera, že je to nezákonné, a tvrdí, že používateľ je vopred informovaný o údajoch, ktoré spoločnosť zhromažďuje v tomto režime

Skupinová žaloba pravdepodobne zahŕňa „milióny“ Google používateľov, ktorí od 1. júna 2016 prezerali internet v súkromnom režime, uviedla právnická spoločnosť Boies Schiller Flexner, ktorá podala v utorok žalobu na federálnom súde v kalifornskom San Jose.

Google sa v posledných mesiacoch snaží pôsobiť, že stojí v rámci súkromia v prehliadači Chrome na strane používateľov. Realita je však taká, že z princípu fungovania firmy výrazne zaostáva za konkurenciou, Zdroj: Google

Režim inkognito v prehliadači Google Chrome umožňuje používateľom vyhľadávať na internete bez toho, aby sa ich aktivita ukladala do prehliadača alebo zariadenia. Navštívené webové stránky však môžu na sledovanie používania použiť nástroje, ako je Google Analytics.

Sťažnosť hovorí, že spoločnosť Google „sa nemôže naďalej zapájať do skrytého a neoprávneného zhromažďovania údajov prakticky od každého Američana pomocou počítača alebo telefónu“.

Hovorca Googlu Jose Castaneda tieto tvrdenia dôrazne popiera: „Jasne uvádzame pri každom otvorení novej karty inkognito, že webové stránky môžu byť schopné zhromažďovať informácie o aktivite prehliadania.“

Google tvrdí, že záznamy z histórie vyhľadávania, dokonca aj v režime inkognito, pomáhajú vlastníkom stránok lepšie vyhodnotiť výkonnosť ich obsahu, produktov, marketingu a ďalších. Ľudia po celom svete si stále viac uvedomujú (a obávajú sa), že ich osobné komunikácie sú zachytávané, zhromažďované, zaznamenávané alebo inak využívané na účely zisku.

Jednou z možností je, aby si návštevníci prehliadača Chrome nainštalovali rozšírenie na zrušenie sledovania nástrojom Google Analytics.

Zdroj: BBC

Prečítajte si aj:

Prehliadač Vivaldi: Jeden deň. Dve významné vydania

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.