Spoločnosť Vivaldi prináša svojím používateľom dve výrazne novinky. V jeden deň vydáva nové aktualizácie pre ich počítačovú a mobilnú verziu.

Aktualizácie nie sú bežné, nakoľko pri počítačovej verzií prechádza do nového číslovania (z 2.12 na 3.0) a pri mobilnej verzií sa dostáva z Beta verzie do prvej stabilnej verzie (taktiež s označením 3.0).

V počítačovej verzií je opravených celkovo 76 chýb a pridaných 8 nových funkcií. Pri mobilnej verzií je toho viac, nakoľko sa presúva z Beta verzie.

Vstavané blokovanie reklám a sledovania

Mnoho z používateľov používa rozšírenia, na eliminovanie nežiaducich a často až otravných reklám prípadne modulov pre sledovanie ich aktivity na webe.

V prehliadači Vivaldi je odteraz táto možnosť priamo vstavaná. Spoločnosť Vivaldi používa v základe na blokovanie služieb tretích strán, zoznamy, ktoré poskytuje spoločnosť DuckDuckGo.

Nakoľko je prehliadač Vivaldi prispôsobiteľný, existuje možnosť spravovania zdrojov pre blokovanie, čiže používatelia si môžu pridať, alebo upraviť akékoľvek zoznamy pre blokovanie. V zdrojoch pre blokovanie reklám existuje aj zoznam pre Českú a Slovenskú komunitu.

Úroveň blokovania je rozdelená na tri typy: žiadna, blokovanie sledovania a blokovanie sledovania a reklám. Tieto nastavenia môžu byť aplikované celkovo pre všetky stránky, ktoré používateľ navštevuje alebo si môže upraviť pravidlá pre stránky zvlášť, napríklad že pri určitých chce povoliť iba reklamu a pod. Všetko je prístupné z nastavení v časti Súkromie -> Blokovanie sledovania a reklám.

Nastaviť si pravidlá pre blokovanie je možné aj priamo zo stránky, ktorú má používateľ otvorenú. V adresnom riadku, je zobrazená ikona „štítu“, kde po kliknutí naň sa zobrazí úroveň blokovania na stránke, počet zablokovaných reklám alebo sledovania a možnosť otvorenia nastavení.

V časti súkromia pribudla ešte jedna zmena. Uložené heslá dostali prepracovanejší vzhľad a viac možností. Od teraz je možné zoraďovanie podľa webových stránok, názvov účtov, kopírovanie hesiel, otváranie stránok priamo cez ponuku, nastaviteľná šírka stĺpcov a pod.

Hodiny v stavovom riadku

Ďalšou novinkou, ktorú možno niektorý používatelia ocenia, sú vstavané hodiny. Tie slúžia nie len ako ukazovateľ aktuálneho času, ale je možné ich nastaviť pre alarm alebo odpočítavanie. Prednastavené sú napríklad užitočné pripomienky a odpočítavania na obed, prestávky, pomodoro a pod. Typy alarmov a odpočítavania je možné si prednastaviť, prípadne kombinovať.

Taktiež je možné si prispôsobiť zvuk alarmu, štýl tlačidla, zobrazenie dátumu alebo sekúnd a presúvať hodiny ľubovoľne do adresného riadka a pod. (za držania klávesy Shift). Hodiny sú prednastavene uložené v pravom dolnom rohu vedľa priblíženia. Prípadne je nutné obnoviť pôvodné rozloženie lišty pre ich zobrazenie.

Ďalšími vylepšeniami, ktoré dostali už stávajúce funkcie bolo zlepšenie ovládania priestorovej navigácie pomocou klávesnice, a zlepšená funkcia režimu obraz v obraze. Do neho pribudol ovládací riadok, možnosť posunu klávesmi prípadne úplné vypnutie funkcie v nastaveniach.

Počítačovú verziu prehliadača Vivaldi pre Windows, Linux a macOS si môžete stiahnuť na tomto linku.

Prvá verzia Android mobilnej verzie Vivaldi

Po zopár mesiacoch aktívneho testovania a vylepšovania prehliadača v Beta verzií, sa konečne dostáva do prvej stabilnej verzií aj mobilná verzia.

Mobilná verzia prehliadača sa chce čo najviac podobať staršiemu bratovi a prináša takmer totožné funkcie. Čo sa vzhľadu týka, nie je až tak prispôsobiteľný ako počítačová verzia, ale obsahuje taktiež tlačidlá na ovládanie panelov, otvárania nových listov, správy aktuálne otvorených listov, synchronizovaných listov, prípadne znovu otvorenia naposledy zatvorených listov.

V nastaveniach je možné zapnúť panel listov, prípadne zmeniť veľkosti náhľadov v rýchlom prístupe, zvoliť si tmavý režim, stále zobrazenie stránok v počítačovej verzií, skrývanie stavového riadka a pod.

Čo sa funkcií týka, nechýba podpora pre správu záložiek, vytváranie poznámok, vyhľadávanie pomocou prezývok vyhľadávačov, presúvanie listov ich kopírovanie a pod. Režim čítačky, zatvorenie listov potiahnutím, zachytávanie obsahu stránok. Samozrejme nechýba ani podpora synchronizácie a aj podpora novo vstavanej ochrany proti sledovaniu a reklamám.

Mobilná verzia prehliadača je samozrejme v začiatkoch, a preto chýbajú viaceré možnosti prispôsobenia vzhľadu ako motívy, obrázky pozadia a pod., ale to by sa malo v budúcnosti zmeniť.

Mobilnú verziu prehliadača Vivaldi pre Android (5 a vyšší) si môžete stiahnuť priamo z Google Play.

Autor: Matúš Baňas

Prečítajte si aj:

Google Chrome obmedzí otravné notifikácie

Značky: