Google uvoľňuje voliteľnú aktualizáciu zabezpečenia pre Chromebooky, ale zmaže všetky miestne údaje.

Chrome OS je jedným z najbezpečnejších operačných systémov pre počítače na trhu. Automatické aktualizácie systému, overené zavádzanie a šifrovanie systémových jednotiek zabraňujú útokom na váš Chromebook.

Väčšina modelov tiež používa modul Trusted Platform Module (TPM) na generovanie kryptografických kľúčov, ktoré chránia lokálne údaje.

Bohužiaľ, nič nie je na 100% bezpečné a to isté platí aj pre niektoré Chromebooky. Výskumníci v oblasti bezpečnosti v poslednej dobe zistili chybu v určitých verziách firmvéru spoločnosti Infineon TPM, ktorá umožňuje hackerom potenciálne zneužiť Chromebook na získanie šifrovaných údajov. Našťastie rozsah tejto zraniteľnosti je obmedzený, pretože výskumníci odhadovali, že prelomenie jedného kľúča bude trvať približne 140 “CPU rokov”.


Táto chyba potenciálne ovplyvní všetky Chromebooky s najnovším čipom Infineon TPM a tých je ich pomerne málo. Tu je úplný zoznam zariadení.

Ak máte jedno z vyššie uvedených zariadení, môžete skontrolovať, aký firmware TPM máte tým, že prejdete na stránku chrome: // system, vyhľadáte na stránke TPM (CTRL + F) a kliknete na tlačidlo Rozbaliť vedľa verzie TPM. Ak má váš Chromebook niektorú z týchto verzií, ste zraniteľní:

000000000000041f – 4,31
0000000000000420 – 4,32
0000000000000628 – 6,40
0000000000008520 – 133,32

Vzhľadom na to ako modul TPM funguje, aktualizácia firmvéru vyžaduje, aby ste počítač vymazali. Preto sa spoločnosť Google rozhodla urobiť aktualizáciu voliteľnou. Ak chcete byť zabezpečení, vyberte možnosť Powerwash zo systémových nastavení. Po reštartovaní dokončíte reset, kliknite na začiarkavacie políčko Aktualizácia firmvéru pre zvýšenú bezpečnosť. Potom potvrďte vymazanie a hotovo.

Celý proces bol prevedený na Chromebooku ASUS C302 a to trvalo len asi minútu. Je zrejmé, že vymazanie vášho Chromebooku bude mať za príčinu stratu osobných dát z aplikácií systému Android, pretože väčšina z nich si nevytvára zálohu dát používateľov do cloudu (podobne ako zvyšok operačného systému).

Pokiaľ váš Chromebook neobsahuje štátne tajomstvá, pravdepodobne nemusíte aktualizáciu nainštalovať. Ale niekoľko minút nepohodlia pri nastavovaní všetkého pre zálohovanie sa vám odvďačí dobrým pocitom bezpečia, pokiaľ sa rozhodnete aktualizáciu previesť.

zdroj: androidpolice

Prečítajte si aj:

Tento Chromebook má veko, ktoré funguje aj ako prenosná školská tabuľa

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.