Prináša niekoľko inovatívnych funkcií.

Google oficiálne predstavil svoju cloudovú hernú platformu. Doteraz bola známa pod označením Project Stream a už koncom minulého roka dovolila hráčom vyskúšať si zážitok z cloudového hrania. Jej oficiálny názov znie Stadia.

Hranie v cloude znamená, že všetky výpočty prebiehajú v dátových centrách poskytovateľa služby a do vášho zariadenia sa posiela iba výsledný obraz. Je to podobné ako napr. pri sledovaní videa na YouTube. V prípade hrania však opačným smerom putujú údaje o tom, aké tlačidlá aktivujete na hernom ovládači. Znamená to, že cloudové hranie je výrazne náročnejšie na stabilitu pripojenia a vyžaduje čo najmenšiu odozvu.

Týchto výziev si je vedomý aj samotný Google. Ten pracuje na svojej hernej platforme už 2 roky a ako sám hovorí – disponuje tak kvalitnou infraštruktúrou ako nikto iný. Faktom je, že Google má tie najlepšie predpoklady, aby ponúkol čo najlepšiu technickú kvalitu cloudového hrania.

Stadia chce však zaujať aj viacerými funkciami, ktoré dnes nie sú štandardom, avšak technológia hrania v cloude ich umožňuje využívať.

Stadia ponúkne takmer dvojnásobný výkon dnešných herných konzol

Hranie kdekoľvek a kedykoľvek

Príkladom je prepínanie sa medzi viacerými zariadeniami. Hrať sa začnete v prehliadači Chrome na počítači, následne sa presuniete na telefón a v priebehu 5 sekúnd budete pokračovať v hraní tam, kde ste skončili na predchádzajúcom zariadení.

Stadia bude fungovať v prehliadači Chrome v počítači, na Android a iOS zariadeniach a cez Chromecast sa budete môcť hrať aj na veľkej televíznej obrazovke. Google sľubuje hranie v natívnom rozlíšení až 4K pri 60 fps a to s podporou HDR a priestorového zvuku. Do budúcnosti hovorí o podpore rozlíšenia 8K a viac ako 120 fps.

Stadia teda umožní hranie kdekoľvek, kedykoľvek a prakticky na ľubovoľnom zariadení. Potrebovať budete iba internetové pripojenie, Google zatiaľ konkrétne požiadavky nešpecifikoval. A takisto neprezradil, kedy bude služba dostupná a koľko bude stáť. Vieme iba to, že odštartuje už tento rok.

Google chce osloviť vývojárov hier funkciami, ktoré sprístupnia ich tituly širokému publiku. Predstavte si, že na YouTube sledujete trailer na novú hru a po jeho skončení sa objaví tlačidlo Hrať teraz a vy si budete môcť prakticky okamžite vyskúšať hru.

So Stadiou sa vráti aj hranie v režime rozdelenej obrazovky

Zdieľajte hru rovnako ako link na webovú stránku

YouTuberi, ale aj herní vývojári, budú môcť pomocou YouTubu pozvať divákov, aby si zahrali hru s nimi a k dispozícii bude aj funkcia zdieľania aktuálneho stavu hry, ktorý budete môcť súkromne či verejne zdieľať s inými hráčmi a vyzvať ich, aby získali lepší výsledok. Stadia tiež prinesie späť hranie v režime rozdelenej obrazovky a ponúkne integráciu Google Asistenta.

Google oznámil, že Stadia bude podporovať ovládanie pomocou klávesnice a myši a existujúcich herných ovládačov. Na trh sa však dostane aj oficiálny ovládač od Googlu, ktorý sa cez Wi-Fi automaticky spáruje so zariadením, na ktorom práve hráte.

Počas oficiálneho predstavenia platformy bolo tiež oznámené, že jednou z prvých hier pre Stadiu bude DOOM Eternal. Google takisto založil vlastné herné štúdio, ktoré bude vyvíjať exkluzívne hry pre novú platformu.

Faktom je, že v porovnaní s existujúcimi cloudovými službami prináša Stadia reálnu pridanú hodnotu v podobe funkcií, ktoré môžu zmeniť herný priemysel. A hoci tlačová konferencia vzbudila veľký záujem, niekoľko dôležitých otázok ostáva ešte nezodpovedaných. Jedna vec je však už teraz istá – toto bude veľké.

Oficiálny ovládač pre Google Stadia

Prečítajte si aj:

Google prinesie vďaka Project Stream vysokokvalitné hry priamo do prehliadača Chrome

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit