Vylepšovanie cloudových technológií prebieha neustále.

Záber spoločnosti Google je obrovský a zameraný na webové služby, prehliadač Chrome a operačný systém ChromeOS. Dávnejšie sme dokonca priniesli informácie o streamingovej hernej službe s názvom Yeti.

Najnovšie spoločnosť verejnosti predstavila platformu, ktorá umožňuje hranie hier cez Project Stream. Táto experimentálna technológia údajne dokáže prenášať do vášho prehliadača hry s najvyššou kvalitou, minimálnou latenciou a bez grafickej degradácie.

Google tvrdí, že budúcnosťou tejto služby je viac, ako len prenášať obyčajné video. Vyhľadávací gigant spolupracuje s firmou Ubisoft na vytvorení dema pre Project Stream s herným titulom Assassin’s Creed Odyssey (hra bude samostatne vydaná taktiež 5. októbra).

Na rozdiel od videa, hry vyžadujú extrémne nízku latenciu pre priame ovládanie a poskytovanie kvalitného zážitku v reálnom čase. Záseky a grafické chyby, ktoré sú pri videu ospravedlniteľné sú už pri hraní hier vyslovene nežiadúce.

NVIDIA niekoľko rokov tiež poskytuje herný streaming s GeForce Now. Pri GeForce Now je potrebné vlastniť prídavný hardvér – SHIELD. Google tvrdí, že Project Stream pracuje priamo v prehliadači Chrome pre počítače a tak nepotrebujete ďalší prídavný kus hardvéru. V oblasti cloudového hrania tak vzniká pomerne silné konkurenčné prostredie medzi Googlom (Project Stream), SONY (PlayStation Now), Microsoftom a NVIDIA (GeForce Now).

Project Stream nie je zameraný vyslovene na hry. Je to iba odrazový mostík, kde chce Google začať. 

Spustenie Project Stream prebehne 5. októbra, pričom po registrácii budete mať iba obmedzený čas na vyskúšanie služby. Časové okno nie je ešte presne vyšpecifikované, ale predpokladá sa, že ukončenie by mohlo nastať niekedy v polovici januára. Počas tejto testovacej doby si budete samozrejme môcť zahrať na svojich PC titul Assassin’s Creed Odyssey, ale pozor, musíte mať rýchlosť pripojenia minimálne s 25 Mbps.

Keďže projekt je aktuálne spustený iba pre USA, tak pre získanie pozvánky budete musieť lokalizovanie prehliadačom obísť pomocou VPN pripojenia a následne počkať, či vám Google zašle pozvánku na vyskúšanie atraktívnej novinky v podobe služby Project Stream. Pokiaľ si chcete novú službu Project Stream vyskúšať, tak môžete použiť tento odkaz.

Zdroj: AndroidPit

Prečítajte si aj:

Recenzia Detroit Become Human: Najnovší prírastok od majstrov remesla

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.