Týkajú sa úpravy fotografií v aplikácii Fotky Google.

Spoločnosť Google ešte v roku 2021 pripravila jedno nemilé prekvapenie, ktoré navždy zmenilo používanie cloudového úložiska, čo priamo súviselo aj s používaním aplikácie Fotky. Pokiaľ nie ste náročný používateľ, tak vám bude pravdepodobne ešte veľmi dlho postačovať bezplatný ukladací priestor s kapacitou 15 GB, ktorý v prípade naplnenia doslova znemožní prijímanie e-mailov (Gmail), alebo zálohovanie fotografií (Fotky) a podobne. Vtedy je potrebné ukladací priestor v cloude inovovať na novú platenú tarifu.

Cieľom tejto zmeny je dosiahnutie vyšších príjmov spoločnosti Google, ale na druhej strane, pokiaľ si predplatíte jeden z programov Google One, získate nielen ďalší ukladací priestor v cloude, ale aj niekoľko výhod pre predplatiteľov. Jednou z výhod je aj množstvo nástrojov, ktoré priamo súvisia s úpravou fotografií v aplikácii Fotky Google. 

Fotka pred úpravou v Google Fotkách nástrojom čarovný zmizíkZdroj: TOUCHIT
Fotka pred úpravou v Google Fotkách nástrojom čarovný zmizík

Praktické novinky

Spoločnosť iba pred pár hodinami informovala prostredníctvom e-mailov o nových nástrojoch, ktoré je už teraz možné používať na úpravu fotografií v aplikácii Fotky. Pravdepodobne najužitočnejším z nich je tzv. čarovný zmizík, ktorý z fotografií vymaže neželané objekty. Túto novinku sme samozrejme okamžite vyskúšali, a výsledkami sme boli ohromení. 

Funkcia čarovný zmizík funguje na rovnakom princípe ako “guma na objekty, ktorá sa už dostala do veľkého množstva telefónov Samsung Galaxy. V prípade novinky od spoločnosti Google sme však s výsledkami spokojnejší. Čo je však podstatnejšie, funkcia je dostupná pre všetkých majiteľov telefónov so systémom Android alebo iOS, ktorí si platia predplatné Google One. Nie je tu teda žiadne obmedzenie iba na základe značky telefónov, ale ide o univerzálne riešenie. 

Fotografia pred a po úprave

Do Fotiek pribudli tieto novinky:

Členovia Google One odteraz získavajú viac nástrojov na úpravu, bezplatnú dopravu pri vybraných objednávkach z centra tlače a ďalšie výhody vo Fotkách Google, ako napríklad:

  • Čarovný zmizík odstraňuje neželané rušivé objekty na pozadí len niekoľkými klepnutiami.
  • Maskovanie čarovným zmizíkom mení farbu rušivých objektov, aby splynuli s pozadím.
  • HDR zlepšuje jas a kontrast fotiek a videí.
  • Ostatné funkcie zahŕňajú ďalšie štýly v editore koláží, rozmazanie portrétu, svetlo na portrét, zvýraznenie farbou, návrhy oblohy a iné.

Ako použiť čarovný zmizík

V zariadení so systémom Android alebo iOS vyberte fotografiu, z ktorej chcete vymazať neželaný objekt. Kliknite na položku Upraviť a zo spodnej lišty vyberte Nástroje. Po otvorení tejto ponuky sa zobrazia na základe typu obrázky podporované položky, medzi ktorými sa nachádza aj čarovný zmizík.

Pokiaľ neželaný objekt chcete z fotografie vymazať, stačí ho obkresliť, po čom sa vybraný objekt vymaže. Pokiaľ ste s výsledkom spokojní, operáciu potvrďte. Počas používania čarovného zmizíka je možné použiť aj funkciu “maskovanie”.

Zdroj: Google, vlastné

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.