Tentokrát na webe.

Spoločnosť Google ešte v roku 2021 pripravila jedno nemilé prekvapenie, ktoré navždy zmenilo používanie cloudového úložiska. Táto zmena však ovplyvnila aj používanie aplikácie Fotky. Pokiaľ nie ste náročným používateľom, tak vám bude pravdepodobne ešte veľmi dlho postačovať bezplatný ukladací priestor s kapacitou 15 GB, ktorý v prípade naplnenia doslova znemožní prijímanie e-mailov (Gmail), alebo zálohovanie fotografií (Fotky) a podobne. Vtedy je potrebné ukladací priestor v cloude inovovať na novú platenú tarifu.

Google na druhej strane pre “platiacich” používateľov neustále pridáva nové funkcie, ktoré využijú aj používatelia aplikácie Fotky. Tentokrát sa však nová výhoda týka Fotiek Google na webe, čo je pomerne netradičné rozhodnutie zo strany spoločnosti Google, pretože tá nové nástroje prednostne sprístupňuje pre systémy Android alebo iOS.

Doteraz tak bolo možné webové rozhranie Fotiek považovať za “chudobného príbuzného”, keďže sa v ňom nenachádzalo veľa štandardných funkcií z mobilných verzií, ako napríklad Portrétne svetlo, Rozostrenie portrétu, Dynamické, Farebný pop, HDR a Obloha. Teraz však budú tieto nástroje dostupné priamo na stránke photos.google.com

Na základe zdrojovej správy je zrejmé, že zavádzanie nových nástrojov bude postupné, čiže pokiaľ ich ešte nemáte vo webovom rozhraní dostupné, tak ich vo vašom účte (ako ste členom Google One) môžete očakávať v priebehu nasledujúcich dní.

Nové nástroje na webe umožnia:

  • Portrétne svetlo: Zmena polohy a jasu osvetlenia na fotografiách s ľuďmi
  • Rozmazanie portrétu: Rozmazanie pozadia na niektorých fotografiách ľudí, ktoré nie sú zachytené v režime portrétu
  • Farebný pop: Desaturujte pozadie a zároveň zachovajte farbu popredia na fotografiách ľudí
  • HDR: Zvýšenie jasu a kontrastu na celej snímke
  • Obloha: Výber z niekoľkých paliet a úprava farby a kontrastu oblohy

Zdá sa však, že nástroj Čarovný zmizík na webe stále nie je dostupný. Funkcia v mobilných telefónoch funguje na rovnakom princípe ako “guma na objekty” z veľkého množstva telefónov Samsung Galaxy. V prípade nástroja od Googlu sme však s výsledkami takisto veľmi spokojní. Funkcia je pritom dostupná pre všetkých majiteľov telefónov so systémom Android alebo iOS, ktorí si platia predplatné Google One od 1,99 eur. Nie je tu teda žiadne obmedzenie iba na základe značky telefónu, ale ide o univerzálne riešenie.

Je pritom dobrou správou, že Google konečne vylepšuje aj Fotky na webe.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.