Zmenený spôsob prihlásenia poteší najmä používateľov, ktorí si neradi pamätajú heslá.

Google pripravuje novinku, ktorá je zatiaľ v testovacej fáze a zmení spôsob, akým sa prihlasujete do svojich aplikácií. Výsledkom by tak malo byť eliminovanie tradičných hesiel a vyšší stupeň zabezpečenia. Bude to tým, že použijete biometrické prvky na vašom smartfóne.

Vyhľadávací gigant začal už v októbri s podporou pre passkey, čo je nový štandard na overovanie hesiel a spôsobu prihlásenia. Z tohto budú ťažiť nielen používatelia, ale aj vývojári. Používatelia dostanú známu obrazovku alebo okno, ktoré bude mať jednotný vizuál a tak budú presne vedieť, čo majú od zobrazeného prvku očakávať.

Aktuálne totiž prihlasovanie nie je jednotné a prvky vyzerajú rôzne. Ide o to, ako vývojári implementovali prihlasovanie cez API na zabezpečenie do svojich aplikácií. V praxi sa dá vidieť potom niekoľko spôsobov, ako okno na tento účel vyzerá. V minulosti sme ich zažili už niekoľko a používatelia tak nemusia presne poznať, o čo ide. Novou funkciou Credential Manager by sa to malo zmeniť. Spôsob takéhoto prihlasovania bude rovnako zdieľaný medzi účtom Google a ostatnými zariadeniami, kde je používateľ prihlásený.

Podobný spôsob má aj Microsoft, ktorý umožní používať bezheslové prihlasovanie. Funkcia od Googlu ide iným smerom a jej úlohou má byť zároveň uchovávanie hesiel. Dá sa hovoriť o tom, že ide o vlastného správcu hesiel tak ako ich možno poznáte z aplikácií tretích strán. Nedá sa priamo povedať, že išlo o konkurenciu. Pravdou ale je, že používatelia získajú vyššie zabezpečenie ako doteraz a nemusia inštalovať nezávislého správcu hesiel.

Z pohľadu vývojárov ide o posun vpred, keďže tí dostanú jednoduchšie nástroje ako vo svojich aplikáciách použiť autorizáciu používateľa a funkcia sa bude implementovať jednotne, než rôzne spôsoby používajúce doteraz.

Tie sa s postupom času menili a bežne sa môžete stretnúť s tým, že kým jedna aplikácia vás prihlási automaticky, druhá zobrazí okno cez celú obrazovku zariadenia a bude vyžadovať potvrdenie účtu. Toto by sa malo zjednotiť a aj keď sa budete prihlasovať po dlhšej dobe, vždy vám bude vizuál jasný a zrejmý a uvidíte na ňom o čo presne ide a aká aplikácia vyžaduje vaše prihlásenie.

Predpokladáme, že nástup tejto funkcie by mal byť rýchlejší ako v prípade zmien prihlasovacích formulárov v minulosti. Veľa bude závisieť na výrobcoch aplikácií, ako na rýchlo zareagujú aktualizovaním svojich produktov.

Z praktického pohľadu sa ešte môže objaviť otázka kompatibility. Tu si myslíme, že nebude veľa používateľov, ktorí by zaznamenali nejaké problémy. Implementácia passkey vyžaduje Android 4.4 a API Level 19 alebo vyšší. Credential Manager bude fungovať aj na niekoľkoročných smartfónoch a iných zariadeniach s Androidom.

Firma sa tiež na svojom blogu vyjadrila, že podporovaná funkcia sa týka Googlu a Androidu. Myslíme si ale, že aj ostatné prehliadače na báze Chromium budú mať postupom času túto funkciu implementovanú. Nebudete tak viazaný vyslovene na prehliadač Google Chrome.

Zdroj: Blog Google

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.