Na základe indícií sa však zdá, že Google sa s ňou lúči iba veľmi ťažko.

Určite ste sa niekedy stretli s pojmom alternatívny spúšťač, alebo launcher. Ide v podstate o viditeľnú časť systému, ktorému sa hovorí aj používateľské prostredie. Výrobcovia aj na základe odlišnosti tohto prostredia môžu používateľom ich telefónov ponúkať exkluzívny dizajn prostredia, ako aj exkluzívne funkcie. Sú však spoločnosti, ktoré síce telefóny nevyrábajú, ale vyvíjajú pre ne práve takéto alternatívne spúšťače. Tie smartfónom dodajú nové funkcie, ktoré dovtedy neboli obsiahnuté v základnej softvérovej výbave smartfónu. Tejto téme sme sa podrobnejšie venovali aj v článku, ktorý nájdete na tomto odkaze.

Čo však Google ruší?

Ide o launcher, teda viditeľnú časť systému Android, ktorý bol v roku 2013 pripravený pre telefóny Nexus, avšak neskôr bol sprístupnený aj pre ďalších výrobcov. Spoločnosť síce aplikáciu zo svojej ponuky vyradila už skôr, ale definitívne sa s ňou rozlúči až tento rok. Dokonca v roku 2018 podporu Google Now Launchera obmedzila natoľko, že sa stal v rámci systému Android takmer nepoužiteľný. 

Jedným z najobľúbenejších alternatívnych spúšťačov je Nova LauncherZdroj: Nova
Nova Launcher

Google Launcher Now bol v roku 2016 nahradený spúšťačom Pixel Launcher, čo bol aj logický krok pri prechode z telefónov Google Nexus na telefóny Google Pixel. Náznaky o definitívnom vypnutí launchera boli objavené v najnovšej beta verzii aplikácie Google (verzia 14.14). Po rozbore kódu sa zistilo, že launcher prestane fungovať už tento mesiac. 

Je však potrebné poznamenať, že Google počas rokov tento launcher rozobral, a jeho časti použil tam, kde to má väčší zmysel. Pokiaľ však stále používate spúšťač Google Now, potom podľa spoločnosti Google budete musieť prejsť na inú alternatívu. V opačnom prípade váš telefón už nebude vedieť tento launcher používať a zobrazí sa vám predvolený spúšťač od výrobcu zariadenia. 

Google Nexus
Google Nexus

Má zmysel aj v roku 2023 používať alternatívne spúšťače?

Na ich používanie už nie je príliš veľa dôvodov. Pri pohľade do minulosti sa viacerí používatelia mohli stretávať s nevyladeným systémom (aj) vlajkových lodí, ktorých používateľské prostredie bolo nepoužiteľné, hoci hardvér v tomto prípade nebol hlavným vinníkom. Na scénu tak nastúpili alternatívne spúšťače, ktoré spomaleným telefónom vdýchli nový život.

Pred pár rokmi si však Google začal uvedomovať potrebu zjednotenia systému Android, čo prestalo vyhovovať vývojárom alternatívnych spúšťačov, keďže už aj predvolené spúšťače sú naprieč celým systémom Android veľmi dobre vyladené.

Alternatívne spúšťače v problémoch?

Veľké problémy sú vidieť aj pri najrozšírenejšom / najobľúbenejšom alternatívnom launcheri – Nova launcher, ktorý v minulosti dlhé mesiace nevedel správne integrovať podporu ovládania gestami, a vývoj aplikácie sa spomalil natoľko, že veľa používateľov ho už jednoducho prestalo používať. Dokonca hlavná verzia tohto spúšťača bola vydaná ešte v decembri 2021, avšak ani beta verzia na tom nie je lepšie – najnovšia bola vydaná v septembri 2022 (na základe dostupnej verzie v APK Mirror). 

Pokiaľ však radi prispôsobujete prostredie svojho telefónu, tak alternatívne spúšťače budete pravdepodobne používať aj naďalej. Pokročilí používatelia však cez root zájdu ešte ďalej. To je však iná téma. 

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.