Google chráni viac ako 3 miliardy zariadení na celom svete.

V roku 2007 spustili funkciu bezpečného surfovania (Safe Browsing), ktorá zobrazila informáciu o rizikových stránkach. Ešte skôr, ako ste sa na ňu dostali. Samozrejme, išlo o včasné informovanie a vy ste mohli pokračovať na daný web. Google nijako neblokoval ani nelimitoval pozeranie vami zamýšľaných stránok. Viac o tejto funkcii nájdete na stránke Google Safe Browsing.

Príchodom mobilných zariadení, ktoré vytvorili ešte mobilnejší internet, sa riziká znásobili. V máji 2016 funkcia bezpečného surfovania chránila už 2 miliardy zariadení.

Takto vyzerala funkcia v jej začiatkoch

Súčasťou funkcie / služby Safe Broswing je novinka Google Play Protect (o nej sme písali tu) a ochrana pred škodlivým kódom v emailovej službe Gmail. Akonáhle dostanete pochybný email, dozviete sa to. Navyše sa zablokuje interakcia používateľa a tak nebudú fungovať hypertextové odkazy. Ochranné funkcie fungujú veľmi dobre a chránia aj pred našou nepozornosťou. Práve tým, že neumožní použitie linkov v správe alebo sa v nej nenačítajú obrázky. Tie by mohli fungovať ako identifikátory toho, že je email stále platný.

Bezpečné surfovanie nechráni len Chrome. Automaticky ste touto funkciou chránení aj v prehliadačoch Apple Safari alebo Mozilla Firefox. Funkciu Safe Browsing integrujú aj vývojári Snapchatu.

Menej bitov, väčšia rýchlosť – funkcia šetrenia dát pri mobilnom pripojení sa v Chrome pre smartfóny objavila na konci roku 2015. Androidoví používatelia získali možnosť ušetriť dáta a po týždňovom surfovaní ste vedeli ušetriť aj 200 MB. Masívnejšie sa funkcie medzi všetkých používateľov rozšírili v polovici roka 2016.

Zdroj: Google Security Blog

Prečítajte si aj:

Aplikácia Obchod Play obsahuje novú funkciu Google Play Protect. Čo to je?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.