Funkcia bola oznámená v máji na konferencii Google I/O.

Google pred necelým polrokom prezentoval nové riešenie, ktoré má poskytnúť lepšiu ochranu používateľov a ich zariadení so systémom Android. Táto funkcia sa nazýva Google Play Protect a Google ju v posledných dňoch začal sprístupňovať veľkému množstvu používateľov so systémom Android.

To, či sa Google Play Protect nachádza aj vo vašom zariadení, si môžete skontrolovať veľmi jednoducho. Stačí spustiť aplikáciu Obchod Play a vytiahnuť ľavú lištu. Play Protect sa nachádza medzi Zoznamom želaní a Nastaveniami. Novú položku si tiež všimnete pri kontrole aktualizácií – funkcia vás v optimálnom prípade informuje o tom, že nenašla vo vašom telefóne žiadne problémy. Pomocou tohto rozhrania si môžete vynútiť aj okamžitú kontrolu zariadenia, avšak Play Protect funguje automaticky na pozadí, dokedy si funkciu manuálne nevypnete, a pravidelne kontroluje zariadenie.

Google nedefinuje, ako presne Play Protect funguje, avšak úlohou tejto funkcie je pravidelne kontrolovať aplikácie v zariadení a hľadať prípadné škodlivé správanie. Ak by algoritmus našiel niečo podozrivé, bude vás o tom informovať. Play Protect môžeme teda v jednoducho definovať ako základné antivírusové riešenie, ktoré si môžete v nastaveniach obchodu Play zapnúť alebo vypnúť, prípadne môžete pomôcť Googlu zlepšiť detekciu škodlivých aplikácií.

Google Play Protect

Prečítajte si aj:

Čo pripravujú technologickí giganti?

 

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit