Najnovšie bráni inštalácii aplikácie priamo zo stránok AnTuTu aj alternatívnych zdrojov.

Služba Play Protect od Googlu, ktorá chráni pred škodlivým softvérom, teraz blokuje inštaláciu porovnávacej aplikácie AnTuTu. Prehliadač Google Chrome upozorňuje používateľov, ktorí prichádzajú na oficiálnu stránku Antutu, že web obsahuje „škodlivé aplikácie“. Táto správa nadväzuje na odstránenie aplikácie z Obchodu Play začiatkom tohto roka.

antutu

Zdroj: AndroidPolice

Novinku si prvýkrát všimol portál Xataka Android, ale úplne nevieme, prečo spoločnosť Google zintenzívnila boj proti AnTuTu. Varovanie Play Protect tvrdí, že aplikácia „môže zhromažďovať údaje, ktoré by sa mohli použiť na sledovanie“.

Obidve tieto upozornenia možno obísť, ale aj ich zobrazenie pravdepodobne postačí na to, aby zabránili väčšine potenciálnych používateľov v následnej inštalácii aplikácie. Upozornenie z Play Protect bolo zaznamenané pri verziách aplikácie 8.3.9 a 8.3.5. 

AnTuTuZdroj: Android Police

Zdroj: Android Police

Play Protect je služba spoločnosti Google zabudovaná do väčšiny telefónov s Androidom (prostredníctvom služieb Google Play), ktorá preveruje bezpečnosť aplikácií. Služba je dostupná už pomerne dlho, pričom v roku 2017 sa premiestnila z pozadia Obchodu Play do jeho popredia. Varovanie prehliadača Chrome je súčasťou iniciatívy Bezpečné prehliadanie, ktorá je spustená už od roku 2007.

Je technicky možné, že najnovšie verzie AnTuTu obsahujú malware a Google aktívne robí iba to, čo sa od neho očakáva. Je pritom nepravdepodobné, že by Google blokoval aplikáciu bezdôvodne.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Používate niektoré z týchto Android aplikácií? Mali by ste ich rýchlo zo svojho smartfónu odstrániť

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.