Na túto stránku bude v nasledujúcich dvoch dňoch mimoriadne odkazovať aj zo svojej domovskej stránky.

Google spustil špeciálnu stránku growwithgoogle.sk/preskoly, ktorá je určená pre slovenské školy a vzdelávacie inštitúcie. Táto stránka poskytuje informácie, ako je možné prostredníctvom bezplatných nástrojov pre vzdelávanie začať vyučovať a komunikovať so žiakmi a študentmi na diaľku.

Google sa tým snaží uľahčiť situáciu predovšetkým tým školám, ktoré aktuálne žiadny takýto online systém nemajú. Bezplatná služba G Suite pre vzdelávanie obsahuje súbor 11 nástrojov, vrátane obľúbenej Učebne Google. Táto služba je vhodná plošne pre základné, stredné aj vysoké školy a na jej používanie stačí počítač či smartfón s pripojením na internet. Školy musia len preukázať, že majú neziskový štatút a sú uznané štátom.

Nástroje dostupné v rámci služby G Suite pre vzdelávanie umožňujú zadávať žiakom a študentom úlohy, ich kontrolu a známkovanie, umožňujú tiež spoluprácu na tabuľkách a prezentáciách a v neposlednom rade umožňujú aj komunikáciu so žiakmi a študentmi prostredníctvom videokonferenčných hovorov, chatu alebo emailu.

Učebňa Google

Učebňa Google. Zdroj: Google

Kompletný balík služieb G Suite pre vzdelávanie je pre školy dostupný úplne zadarmo pre neobmedzený počet študentov, pričom zahŕňa aj videohovory a zdieľané súbory. Táto platforma je k dispozícii celosvetovo a je lokalizovaná aj do slovenčiny. Funguje kompletne online, vo webovom prehliadači. Pre jej využívanie na počítači nie sú nutné žiadne zložité inštalácie a takisto funguje aj na mobiloch s operačnými systémami Android a iOS.

Čo všetko umožňuje bezplatný balík G Suite pre vzdelávanie:

  • Spojiť sa so žiakmi prostredníctvom emailu, chatu alebo videokonferencie
  • Vytvárať virtuálne triedy, zadávať úlohy a testy, odovzdávať výučbové materiály
  • Spolupracovať na dokumentoch, tabuľkách a prezentáciách v reálnom čase, hodnotiť a známkovať
  • Vytvárať zoznamy úloh, zasielať upozornenia, zvolávať virtuálne stretnutia

Ktoré vzdelávacie inštitúcie môžu o bezplatný balík G Suite pre vzdelávanie požiadať:

  • školy, ktoré preukážu, že nie sú prevádzkované za účelom zisku
  • školy evidované v sieti škôl a školských zariadení prvého a druhého stupňa ako aj stredné školy
  • formálne akreditované vysoké školy

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Nový web ucimenadialku.sk je nástrojom oficiálnej komunikácie počas prerušeného vyučovania na Slovensku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit