Tak trochu iné hlasové ovládanie.

Pravdepodobne viete, že operačný systém Android obsahuje funkciu Google Now, pomocou ktorej môžete mnohé úkony vykonávať hlasovými príkazmi. Telefónu napr. poviete, aby prečítal email alebo naň odpovedal. Aktuálne to funguje iba v cudzom jazyku, ale dá sa to. Aplikácia Voice Access ponúkne trochu iné hlasové ovládanie. V tomto prípade pôjde o skutočný handsfree zážitok a pomocou hlasových príkazov sa napr. dostanete ku konkrétnym nastaveniam.

V praxi to znamená, že telefón budete môcť ovládať iba pomocou hlasu. Každý objekt na obrazovke je totiž definovaný číslom a keď dané číslo vyslovíte, objekt sa aktivuje. Či už je to ikona aplikácie alebo kláves na virtuálnej klávesnici. Je zrejmé, že tento štýl ovládania nemusí byť vo všetkých situáciách pohodlný, avšak ide o pomôcku, ktorá je v prvom rade navrhnutá pre používateľov, ktorí majú z rôznych (či už sú to zdravotné alebo iné) dôvodov problém zariadenie používať.

Aplikácia sa aktuálne nachádza v štádiu testovania, dostupnosť finálnej verzie nie je známa. Takisto nevieme, či bude aplikácia podporovať aj slovenčinu. Nevidíme však dôvod, prečo by tomu tak nemalo byť. V prípade Google Now chýba podpora slovenčiny z toho dôvodu, že systém musí nielen prepísať, čo diktujete, ale aj pochopiť zmysel vašich príkazov. V tomto prípade však stačí pochopiť, aké číslo diktujete a to by nemal byť problém.

Zdroj: Android Authority

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit