Čím menej hesiel, tým lepšie.

Google potvrdil, že experimentuje s novými metódami prihlasovania do používateľských účtov. Alternatívny spôsob autentifikácie používateľa nevyužíva heslo, ale smartfón a notifikácie. Podobnú funkciu nedávno sprístupnil aj Yahoo. Správu priniesol portál TechCrunch.

Heslá sú v posledných rokoch považované za najslabší článok zabezpečenia účtov. Aj preto sa čoraz častejšie stretávame s verifikáciou v dvoch krokoch, ktorá vyžaduje zadanie číselného kódu s dočasnou platnosťou. Takúto formu zabezpečenia odporúčame. Spoločnosti okrem toho experimentujú so špeciálnymi USB kľúčmi, ktoré potvrdia vašu identitu.

Verifikácia v dvoch krokoch funguje ako doplnok k heslu a proces prihlasovania spomaľuje. Google sa teraz snaží vymyslieť metódu, ktorá je pre používateľov pohodlná a rýchla. V praxi funguje tak, že pri prihlasovaní do Google účtu zadáte iba emailovú adresu a na vašom smartfóne sa objaví notifikácia s otázkou, či sa chcete prihlásiť do nového zariadenia. Ak zvolíte „Áno„, prihlásenie prebehne automaticky.

Prihlasovanie pomocou novej metódy. Prvá obrazovka zľava zobrazuje pokus o prihlásenie, zvyšné tri sú obrazovky smartfónu, pomocou ktorého potvrdíte svoju identitu

Prihlasovanie pomocou novej metódy. Prvá obrazovka zľava zobrazuje pokus o prihlásenie, zvyšné tri sú obrazovky smartfónu, pomocou ktorého potvrdíte svoju identitu (Autor: Reddit)

Novú funkciu aktuálne testuje iba zopár vybraných používateľov. Tí si môžu vybrať, ktoré zariadenie chcú používať na potvrdenie prihlasovaní. Telefón musí byť s funkciou kompatibilný, pričom je možné ju kedykoľvek deaktivovať. To je užitočné v prípade, ak sa vám telefón stratí. Takisto je možné kedykoľvek zvoliť prihlásenie pomocou hesla. Oceníte to, ak sa vám vybije telefón.

Nie je známe, kedy Google sprístupní funkciu širokej verejnosti. A hoci sa snaží odstrániť heslá, v blízkej budúcnosti úplne nevymiznú. Stále ich budeme potrebovať ako záložnú formu prihlasovania sa.

Zdroj: TechCrunch + Reddit

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit