Spoločnosť predstavila niekoľko nových funkcií, ktoré budú dostupné pre všetkých používateľov platformy.

Je to pritom prvýkrát, čo Google predstavil viacero funkcií pre Android v jednom oznámení. V rámci predstavenia noviniek sa dozvedáme, že funkcia Android Earthquake Alerts System bude dostupná globálne. To umožní ľuďom v postihnutých oblastiach dostávať upozornenia pár sekúnd pred vypuknutím zemetrasenia. Zatiaľ je k dispozícii na Novom Zélande a v Grécku a teraz smeruje do Turecka, na Filipíny, do Kazachstanu, Kirgizskej republiky, Tadžikistanu, Turkménska a Uzbekistanu. Google tvrdí, že funkcia bude najskôr spustená v krajinách s vyšším rizikom zemetrasenia a ďalšie krajiny túto funkciu dostanú neskôr.

Novinkou v aplikácii Správy je možnosť označiť správu hviezdičkou, teda dať jej príznak, ako to poznáme z mailových klientov – napríklad z Gmailu. Stačí na správu kliknúť a podržať na nej prst a potom z ponuky vybrať hviezdičku. Funkcia sa začne rozširovať v priebehu nasledujúcich týždňov.

Kontextové návrhy Emoji Kitchen sú aktuálne k dispozícii v beta verzii klávesnice Gboard a už toto leto sa dostanú do stabilnej verzie aplikácie pre správy napísané v angličtine, španielčine a portugalčine na zariadeniach so systémom Android 6 a novším. Návrhy pomôžu objaviť dokonalú kombináciu emodži pri písaní správy na základe toho, čo používateľ napíše.

Google Assistant teraz dokáže používateľa “preniesť” na konkrétne miesta v aplikáciách, čo umožní plniť konkrétne úlohy ihneď po zadaní príkazu. Celý zoznam možných riešení sa zobrazí príkazom „Hey Google, shortcuts“.

Hlasový prístup má teraz detekciu pohľadu, ktorá má za úlohu zistiť, či sa používateľ na telefón pozerá. Môžete tak nastaviť pravidlo, aby funkcia hlasového prístupu fungovala, iba keď sa pozeráte na obrazovku. Hlasový prístup poskytuje rýchlu a efektívnu navigáciu v telefóne a aplikáciách iba pomocou hlasu. Dokonca bolo vylepšené aj zadávanie hesla. Keď je rozpoznané pole pre heslo, používateľovi bude umožnené zadávať písmená, číslice a symboly.

Na záver sa dostalo aj na aplikáciu Android Auto, ktorú si bude môcť používateľ konečne viac prispôsobiť. Obrazovku spúšťača je možné prispôsobiť z telefónu a ručne nastaviť tmavý režim. Je tiež jednoduchšie prehliadať obsah pomocou nových kariet v multimediálnych aplikáciách, možnosti „späť“ a tlačidla „A až Z“ v rolovacej lište. Zrýchlil sa aj proces spustenia, ak nastavujete Android Auto prvýkrát.

Do aplikácie Android Auto sa dostávajú aj informácie o nabíjaní elektromobilov, parkovaní a navigácii. Vylepšená je aj funkcia zasielania správ, takže k svojim obľúbeným aplikáciám sa môžete dostať priamo z obrazovky spúšťača. Funkcie Android Auto sú k dispozícii od Androidu 6.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Na toto nemá hocikto, ale stojí to fakt za to: Samsung The Premiere (VIDEO TOUCHIT)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.