Áno, otestovali sme najhorúcejšiu novinku v oblasti televízorov na slovenskom trhu. Je doba pandémie a testovanie je iné ako predtým.

Zašli sme tak do apartmánu v bratislavskom hoteli s príhodným názvom Premiér a tu sme strávili aj s týmto televízorom 3 hodiny. Pozreli sme si Netflix, HBO Go, SkylinkTV, dokonca sme tu mali aj pripojený špeciálny Blu-ray prehrávač a kopu filmov. O zvuk sa staral extra soundbar HW-Q950A vo formáte 11.1.4 a bolo celkom dobre, že tento hotel bol minimálne na našom poschodí celkom prázdny. Užili sme si naplno obraz i zvuk. Výhodné bolo aj to, že tstovacia miestnosť sa dala dobre zatemniť a tak sa dal sledovať obraz v optimálnych podmienkach.

The Premiere Cinema.

Samsung The Premiere so 130 palcovým obrazom. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

The Premiere všeobecne

Tak čo to je? No je to laserová televízia pozostávajúca zo zdroja svetla v podobe projektora (ďalej označujeme ako „televízor“) s krátkou projekčnou vzdialenosťou a premietacej plochy. Samotný televízor má štandardné diaľkové ovládanie, projekčnú plochu je možné zložiť potlačením tlačidla na diaľkovom ovládaní. V zloženom stave vám teda veľká projekčná plocha nijako neprekáža a televízor sa dá ľahko preniesť na iné miesto. Na to, aby sme mali parádny obraz treba nakalibrovať televízor aj plochu a je to jednoduchá úloha. Dá sa to realizovať aj úplne automaticky, pri manuálnej kalibrácii sa vyrovná obraz tak, aby bol presne pravouhlý a vodorovný. Realizuje sa to aj posuvnými nožičkami pod televízorom. Manuálna kalibrácia zaberie asi 10 minút. Napriek tomu, že The Premiere je niečo ako skutočné kino – Cinema vo vašom dome, dá sa pri troche snahy preniesť na iné miesto.

The Premiere Cinema a projekčná plocha v zloženom stave.

Projekčné plátno v zloženom stave. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Testovali sme model s označením SP-LSP9TFAXZG, čo je drahší z dvojice modelov laserových televízorov Samsung na našom trhu. Jeho cena je 6499 eur, čo určite nie je málo. The Premiere teda určite nie je pre každého, ale je jasné, že aj na Slovensku je skupina ľudí, pre ktorých to nie je problém. V skutočnosti totiž The Premiere vyčarí úžasný obraz so 4K rozlíšením a uhlopriečkou cez 3 metre, konkrétne teda 130 palcov. Vzdialenosť medzi televízorom a projekčnou plochou môže byť len 24 cm, takže žiadnu veľkú plochu to nezaberie.

Projekčná jednotka The Premiere Cinema v plnej kráse.

Projekčná jednotka The Premiere v plnej kráse. Zdroj: Samo Hindy/TOUCHIT.sk

Samotný televízor obsahuje v sebe aj reproduktor, na pravej a ľavej strane je 40 otvorov na jeho prenikanie do priestoru.  K televízoru sa dá pripojiť Ethernet ale vo výbave je aj Wi-Fi pripojenie, Operačným systémom je Tizen a ovládanie The Premiere je rovnaké ako u iných televízorov od tohto výrobcu.

Televízor The Premiere podporuje aj štandard HDR10+, ponúka maximálnym jas 2800 ANSI lúmenov a kontrastný pomer až 2 000 000 : 1. Výrobca garantuje životnosť 20 000 hodín, čo zhruba znamená, že si s týmto televízorom môžete pozrieť okolo 10 000 filmov. Súčasťou ceny nie je samotné projekčné plátno, to sa kupuje osobitne. Informáciu o tom, že plátno je súčasťou ceny sme vo videu uviedli nesprávne.

Využiť môžete aj FILMMAKER MODE, čo je spôsob ako si pozrieť film presne tak, ako ho zamýšľal režisér, teda bez umelých vylepšení. Vďaka zabudovanému 4.2-kanálovému zvuku s výkonom 40 W máte celkom dobrý zvuk priamo zo samotného projektora-televízora.

Verdikt

V celkovom hodnotení je televízor The Premiere špecialista, ktorá sa uplatní v reprezentačných priestoroch. Očarí vás obrovským obrazom ale aj jeho kvalitou. Model LSP9T používa technológiu trojitého lasera (RGB samostatne), lacnejší model s koncovkou T7 používa technológiu jediného lasera a stojí 3499 eur. Odporúčané plátno k tomuto televízoru nájdete na tejto adrese.  Ak si zakúpite toto plátno k televízoru The Premiere, dostanete profesionálnu montáž zdarma. Táto akcia trvá zhruba do konca leta.

Fotogaléria

Prečítajte si aj

The Frame 2021: Televízor nielen pre znalcov umenia (RECENZIA)

 

 

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.