Boston Dynamics, pokročilé vývojové laboratórium robotov, ktoré Google odkúpil v decembri roku 2013, práve zverejnilo fascinujúce video s ukážkami svojho nového robota. 

Ide o novú verziu robota Atlas, skonštruovaného vo „výrobnom formáte“ človeka.

Spoločnosť je z minulosti známa najmä vďaka svojmu robotovi BigDog (Veľký pes), ktorého vyvíjala pre americkú armádu v rámci financovania od organizácie DARPA (Americká agentúra pre výskum pokročilých obranných projektov).

Boston Dynamics je súčasťou vývojových laboratórií Google X Lab, ktoré sú dnes už rovnako ako Google samotný pod krídlami materského konglomerátu Alfabet.

Nový robot je navrhnutý pre operácie v budovách aj vo voľnom priestranstve a z hľadiska pohybu a napájania je kompletne autonómny.

V jeho hlave je dobre viditeľný otočný lidar, podobne ako majú samoriadiace autá, pomocou ktorého vidí svoje okolie (odrazom laserového lúča). Doplnený je o plejádu ďalších senzorov v tele a nohách.

Veľmi zaujímavé je, že nový Atlas má postavu veľmi porovnateľnú s človekom. Robot je vysoký 175 cm a váži 81 kg. Nejde teda o žiadne tonové monštrum, pod ktorým sa prepadne most. Jeho predchodca z pred niekoľkých rokov mal pri tom ešte váhu dvojnásobnú.

Minulé verzie robota sa ešte nedokázali po páde postaviť, avšak v novej verzii už to neplatí minimálne pri páde smerom dopredu, čo je vidieť na priloženom videu.

Už behom minulého roka sa špekulovalo o tom, ako veľmi Boston Dynamics začne používať pokročilé neurónové siete Googlu. To ako je tomu v prípade nového modelu nie je verejne známe. Pokrok je však veľmi výrazný.

Presný okamih pred začatím vzbury robotov

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.