Google vydal predbežný náhľad svojho nového systému Android N.

A čo je ešte lepšie, že je dostupný ako OTA aktualizácia. Stiahnete si ju teda do telefónu priamo cez Wi-Fi a nepotrebujete žiadne dodatočné nástroje a počítač.

Prvý náhľad sme totiž očakávali až v máji na konferencii I/O pre vývojárov. Namiesto toho Google zvolil trochu odlišný prístup. Chce totiž získať spätnú väzbu od vývojárov a v lete by mohol finálny systém putovať do rúk výrobcov zariadení.

Podľa aktuálneho plánu chce Google vydať 5 tzv. Preview Release verzií a 1 finálnu v treťom kvartáli 2016.

android_n_nowat

Jednou z hlavných a na pohľad viditeľných zmien, je možnosť odpovedať priamo z panela oznámení. Takže na prichádzajúci email by nebolo potrebné otvárať emailovú aplikáciu, ale jednoducho napísať odpoveď na rozbalenom paneli oznámení. S touto funkcionalitou sa ale budú musieť vývojári popasovať a pridať ju do svojich aplikácií. Počítame, že ako prvé aplikácie budú tie na chatovanie.

Nadväzujúcou funkciou bude zhromažďovanie notifikácií z jednej aplikácie dokopy.

android-n-side-by_nowat

Azda najžiadanejšia funkcia bude podpora rozdelenia obrazovky na dve časti a možnosť používať dve aplikácie súčasne. Vývojári si budú môcť definovať minimálne rozmery aplikácie a používatelia zase získajú ďalší spôsob, ako pracovať s týmto systémom. Predpokladáme, že funkcia sa najviac ujme na tabletoch. Stále tu bude aj obraz v obraze, takže videá by ste mohli prehrávať v plávajúcom okne nad bežne spustenou aplikáciou.

multiwindow_devblog_tablet_160308_01_n9_nowat

No a v neposlednom rade Google aj v Androide N pokračuje s funkciou hlbokého spánku a šetriaceho režimu Doze, tiež zlepšuje podporu pre Java 8 a chcel by priniesť menej náročné a efektívnejšie aplikácie. Sme zvedaví, keďže objem aplikácií v ukladacom priestore alebo v RAM každým rokom stúpajú. Nemyslíme, že odrazu vám namiesto high-end telefónu postačí smartfón za 150 EUR, na ktorom by aplikácie išli vďaka „ich menšej náročnosti“ plynule.

Android N je dostupný v náhľadovej verzii no zatiaľ iba pre majiteľov telefónov značky Nexus. Sme zvedaví, ako si bude nový Android počítať, keďže tento aktuálny Android M nie je ani na 3% zariadení.

n_developer_preview_hero_whitebackground_resized_nowat

Zdroj: TechCrunch

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.