Všetko za pomoci strojového učenia.

TossingBot je pokračovanie robotického sna spoločnosti Google. Gigant sa aj naďalej venuje vývoju nových robotov aj po tom, čo odpredal Boston Dynamics a aj zopár ďalších startupov, zameraných na robotiku.

S tímom Boston Dynamics, s ktorým Google stále spolupracuje na projektoch, sa program robotiky zameral na stroje s pohybom a vzhľadom podobným človeku – na humanoidy. Nové laboratórium sa však zameriava viac na vývoj softvéru a presnejšieho strojového učenia robotov, ktoré budú užitočné v reálnom živote.

Google sa spojil s výskumníkmi z Princetonu, Columbie a MIT a spolu vytvorili TossingBota, ktorý sa môže rýchlo naučiť, ako zdvihnúť a hodiť rôzne predmety, ktoré budú dopadať na presne určené miesta.

Počas prvého kola, teda na začiatku učenia, mechanická ruka nevedela, čo má s hromadou objektov robiť. Po 14 hodinách pokusov a omylov a sústavnej analýze, bol robot schopný hodiť správny predmet do správneho kontajnera s už veľmi vysokou úspešnosťou a efektivitou.

Google vysvetľuje, že programovanie robota na správne uchopenie a hodenie špecifických, ťažko uchopiteľných objektov – napríklad skrutkovača, by mohlo prebiehať rôznymi spôsobmi na základe toho, ako sa premet bežne drží. To je ale neuveriteľne ťažké. Použitím strojového učenia sa robot bude namiesto programovania učiť zo skúseností, ako sa aj prispôsobovať novým scenárom a to doslova za pochodu. Tento typ robota by bol užitočný v rôznych skladoch alebo distribučných centrách.

Okrem robota TossingBot, Google pracuje aj na rolovacom robotovi R2-D2, ktorý využíva strojové učenie k navigácii v nových priestoroch. Výskumní pracovníci tiež “trénujú” sústavu mechanických rúk s prstami, na manipuláciu s objektmi ich stláčaním, ťahaním a otáčaním.

Zdroj: Endgadget

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/roboty-z-boston-dynamics-sa-predvadzaju/153574

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.