Niekedy aj gigant uzná, že vykonané zmeny neboli celkom to pravé.

Narážame na zmeny v obchode Google Play, ktoré viedli k tomu, že ste stratili prehľad o prístupe k povoleniam jednotlivých aplikácií. O záležitosti sme informovali v tomto článku a možno ste si ich všimli aj sami. Detaily o konkrétnej aplikácii už neobsahovali informáciu, či má prístup k fotoaparátu, mikrofónu, úložisku, SMS atď. Na Twitteri sa objavila informácia o tom, že Google vráti obchod do pôvodného stavu.

Táto sekcia bola nahradená sekciou Zabezpečenie údajov. Dozviete sa, čo aplikácia verejne proklamuje, teda lepšie a jasnejšie povedané, dozviete sa to, čo vývojári o aplikácii prezradia. Už nemusia uvádzať alebo si prístupy v závislosti na analýze aplikácie nezisťuje samotný obchod.

Teda bude tu informácia, že aplikácia nebude posielať údaje tretím stranám, no všetci by sme radšej ocenili, keby sme jasne videli, kam všade bude chcieť aplikácia pristupovať. Môžeme jej dôverovať, ale chceme mať istotu, že polohu sme jej nepovolili.

O tom, že ani aktuálny stav nefunguje najlepšie, sa môžete presvedčiť na aplikáciách priamo v obchode. A po príklady netreba chodiť ďaleko. Napríklad taká aplikácia od Amazonu si veľmi nerobí starosti so sekciou Zabezpečenie údajov. Naproti tomu WhatsApp predstavuje ukážku toho, ako má byť táto sekcia vyplnená.

V každom prípade oceníte návrat pôvodných informácií o povoleniach, ktoré aplikácia na svoj beh vyžaduje. Nie že by ste o ich manažment prišli. Android bude od vás vyžadovať povolenie tak ako doteraz. Rozdiel je ale v tom, aby ste o tom boli informovaní vopred.

Zdroj: @AndroidDevelopers

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.