Aktualizácia bola spustená 15. októbra.

Rok 2024 je z pohľadu aktualizácií na novú verziu Android 15 pomerne zaujímavý. Zmeny v procese zavádzania novej verzie operačného systému pre mobilné zariadenia naznačilo aj uvedenie novej série Pixel 9, ktorá obsahuje modely ako Pixel 9 a Pixel 9 Pro XL, ktoré sme mali možnosť otestovať aj u nás v redakcii. V čase uvedenia týchto modelov miernym sklamaním mohol byť predinštalovaný Android 14, avšak Google 15. októbra vydal Android 15 pre podporované Pixel smartfóny, počnúc sériou Pixel 6.

Aktualizáciu sme na redakčných modeloch očakávali okolo 19:00, pričom aktualizácia bola k dispozícii na stiahnutie krátko po 18:30. Hoci majitelia Pixel smartfónov hlásia dostupnosť aktualizácie takmer z celého sveta, tak niektorí na ňu ešte stále čakajú. Zavádzanie je regionálne a podľa dostupných informácií by malo trvať až do konca tohto týždňa.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Aktualizácia na Android 15 má veľkosť približne 1 až 1,5 GB podľa verzie zariadenia. V prípade Pixel 9 Pro XL mala veľkosť 1,07 GB a okrem novej verzie systému priniesla aj bezpečnostnú opravu k 5. októbru 2024. Pomerne zaujímavé je to, že po vizuálnej stránke nový Android neprináša takmer žiadne zmeny, avšak stabilná verzia ich prináša ešte menej, než beta verzia.

Veľa vecí sa však zmenilo na pozadí. Systém je už na prvý pohľad stabilnejší, plynulejší a prináša opravy chýb, ktoré sme si pred aktualizáciou všimli a snažili sa ich vyriešiť. Aktualizácia priniesla aj niektoré vylepšenia fotoaparátu a možnosti personalizácie.

Čo je nové?

Google s Androidom 15 pre Pixel smartfóny a tablet prináša aj efektívnejší AV1 softvérový dekodér (dav1d), lepšiu správu PDF a vylepšené vykresľovanie fontov, experimentálnu podporu pre ANGLE (Almost Native Graphics Layer Engine), možnosť archivovať aplikácie na uvoľnenie miesta, ochranu proti krádeži, vytvorenie súkromného priestoru pre citlivé aplikácie s dodatočnou autentifikáciou, nové API umožňujúce aplikáciám voliť medzi energetickou efektívnosťou a výkonom, bohatšie náhľady widgetov, vylepšenia režimu obraz v obraze, lepšie pravidlá pre režim Nerušiť, podporu pre externé displeje na skladacích zariadeniach, satelitnú konektivitu, vylepšenia NFC a Peňaženky, ale aj výrazné zlepšenie multitaskingu na veľkých obrazovkách.

Softvérová aktualizácia Pixel Drop obohacuje aj staršie modely Pixel telefónov, slúchadiel a hodiniek o nové funkcie hlavne z oblasti AI a fotografií. Viac informácií nájdete na stránkach spoločnosti Google TU a TU. Pre lepšiu predstavu o jednotlivých funkciách prikladáme obrázok nižšie.

Podporované zariadenia Pixel:

  • Google Pixel 6, Pixel 6 Pro, Pixel 6a
  • Google Pixel 7, Pixel 7 Pro, Pixel 7a
  • Google Pixel Fold, Google Pixel Tablet
  • Google Pixel 8, Pixel 8 Pro, Pixel 8a
  • Google Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL, Pixel 9 Pro Fold

Čo prináša Android 15 pre jednotlivé Pixel zariadenia:

Android 15: Porovnanie funkcií pre podporované Pixel zariadeniaZdroj: GooglePixelCommunity/RajSingh
Android 15: Porovnanie funkcií pre podporované Pixel zariadenia

Zdroj: Google, vlastné

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.