Bola zverejnená aj časová os vydania jednotlivých verzií.

Práce na novej verzii systému Android 14 boli spustené už pred niekoľkými mesiacmi. Po tom, čo Google vo februári a marci vydal vývojárske náhľady, tak spoločnosť tento mesiac vydala prvú beta verziu. Tento krok tak umožní aj bežným používateľom vyskúšať celkom nový Android 14. To znamená, že Google nový systém práve sprístupnil veľkému množstvu záujemcov

Aby ste mohli testovať nový Android 14, tak sa musíte s podporovaným telefónom Google Pixel zaregistrovať na webovej lokalite Android Beta. Po úspešnej registrácii nová verzia systému Android dorazí na váš telefón ako aktualizácia cez internet. Pokiaľ ste však registrovaní v programe Android 13 QPR Beta, tak aktualizácia na vaše podporované zariadenie dorazí automaticky. 

Android 14 beta 1Zdroj: Google
Android 14 beta 1

Tak, ako býva zvykom, tak odporúčame aj v tomto prípade na testovanie využívať vaše sekundárne zariadenie, keďže v prípade Androidu 14 ide o prvú beta verziu. Tá môže obsahovať rôzne chyby a problémy súvisiace so stabilitou.

Aj tento rok bol zverejnený časový harmonogram vydania jednotlivý verzií systému Android 14. Na základe časovej osi sa ďalšia beta verzia očakáva už v máji. Neskôr budú vydané verzie „Platform Stability„.

Android 14 beta 1 - harmonogramZdroj: Google
Android 14 beta 1

Pohodlnejšie ovládanie gestami

V novej verzii systému Android sa pri ovládaní gestami objavila výrazná šípka späť. Údajne je to preto, aby používatelia lepšie porozumeli tomuto gestu. Šípka je vždy farebne zladená s tapetou alebo motívom, ktorý má aktuálne používateľ nastavený vo svojom zariadení.

Android 14 beta 1Zdroj: Google
Android 14 beta 1

Pohodlnejšie zdieľanie

Novinkou je aj lepšie prepojenie aplikácií a systémového zdieľania. Aplikácie budú odteraz schopné pridávať vlastné akcie, ktoré vyvolávajú, a samotný systém používa viac signálov z aplikácií na určenie poradia cieľov priameho zdieľania. Určite ide o užitočnú zmenu, ktorá používateľov odbremení od prechádzania dlhého zoznamu možností zdieľania.

Android 14 beta 1Zdroj: Google
Android 14 beta 1

Predvoľby jazykov

Tu to však nekončí. Android 14 v prípade predvolieb jazykov pre jednotlivé aplikácie pokračuje v trende, ktorý nastolil Android 13. Dokonca aj klávesnice budú vedieť rozpoznať jazyk používateľského rozhrania aktuálne používanej aplikácie. Toto prispôsobenie klávesnici umožní poskytovať niektoré ďalšie pokročilé funkcie spojené s automatickou zmenou jazyka. 

Grafické zmeny

Android 14 dostane aj grafické zmeny, ktoré umožnia ešte lepšie vyniknúť jednodtlivým aplikáciám. Výrazné zlepšenie sa údajne pripravuje aj pre tablety a skladateľné zariadenia, pre ktoré by mal byť Android 14 ešte lepšie prispôsobený. Google aj preto pripravil nástroje a zdroje, ktoré pomôžu aplikácie ešte lepšie optimalizovať pre viaceré typy zobrazenia.

Zdroj: AndroidDevloperBlog

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.