Google používa nový kompresný algoritmus, ktorý zmenší výslednú veľkosť sťahovaných dát z obchodu.

Okrem toho pripravuje zmenu, kedy uvidíte veľkosť aplikácie a aktualizácie. Doteraz ste totiž videli iba veľkosť APK súboru. Vďaka tomu budete mať lepšiu predstavu o tom, koľko aplikácia vo výsledku zaberie skutočné miesto.

Google mení kompresný algoritmu a zavádza delta algoritmus bsdiff, ktorý by mal redukovať veľkosť inštalačného balíka o 50% prípadne viac.

V prípade aktualizácií prehliadača Chrome, ktoré majú zhruba 22,8 MB by mohla úspora znamenať veľkosť 12,9 MB. Algoritmus bude uplatňovaný aj na tzv. dodatočné súbory aplikácie. Nie je neobvyklé sťahovať 2 GB balíky v hrách. Znamenalo by to úsporu 12% v rámci APK súboru a tiež aj v konečnom výsledku po nainštalovaní do smartfónu.

V praxi ste toto možno až tak nevnímali, aktualizácie ste si stiahli cez Wi-Fi, no takto by ste ich mohli stiahnuť aj cez dáta od operátora. Je to rozhodne krok vpred, no ak si nejakú aplikáciu chcete stiahnuť, asi vám nebude záležať na jej veľkosti. To v prípade, že máte telefón strednej a vyššej triedy. Pre používateľov najlacnejších telefónov to bude výrazný posun vpred. Tam sa totiž bojuje o každý megabajt úložného priestoru.

S touto zmenou súvisí aj aktualizovanie Google Play obchodu. Aplikácie by mali sťahovať len zmeny voči pôvodným APK súborom. Celkovo by tam aplikácie mali byť podstatne menšie.

Zdroj: PhoneArena

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.