Zmena podmienok prichádza od 1. júla 2023.

Google upravuje podmienky používania svojich služieb, čo znamená, že umelá inteligencia bude môcť využívať vaše dáta ešte vo väčšej miere. Neznamená to úplnú stratu súkromia a vaša bezpečnosť by mala zostať aj naďalej zachovaná. Zmena sa bude týkať najmä toho, aby služby AI mohli prehľadávať webové stránky, prípadne vaše recenzie alebo blogové príspevky a použiť ich na svoje učenie a rozširovanie znalostí.

V praxi to znamená, že Google bude môcť indexovať takmer všetko, čo zverejníte na internete a poskytnúť to aj nástrojom umelej inteligencie. Pôjde o verejne dostupné informácie, ktoré budú použité na zlepšovanie modelov AI a trénovanie ich produktov. Napríklad Prekladača Google, Bard alebo služby Cloud AI. Internetové služby v pravidelných intervaloch, ale najmä v závislosti na potrebnej legislatíve či už v USA alebo Európe, aktualizujú tieto podmienky.

S príchodom nových technológií a možností ich využitia je logické, že firmy pristúpili k tomuto kroku. Google nebude jediná spoločnosť, ktorá bude výraznejšie meniť podmienky používania. V prípade tohto giganta to ale znamená, že si z internetu spraví vlastné a laboratórium, ktoré bude dodávať dáta na trénovanie svojich nástrojov. To sa deje už teraz až na to, že do toho neboli priamo zapojené mechanizmy umelej inteligencie.

S generatívnou AI sa roztrhlo vrece a už teraz si môžeme klásť oprávnené otázky, odkiaľ čerpali tieto nástroje informácie? Prehliadali obrovskú časť internetu a neraz boli spoločnosti upozorňované na to, aby neporušovali ochranu autorských práv. Na chránené weby sa nedostanú, to znamená, že nebudú môcť čerpať informácie z vášho firemného intranetu alebo z vašej Gmailovej schránky.

Nuž, analyzovanie pošty je už teraz dostupné a Google to robí automatizovanie celé roky. To že ste niečo zverejnili na Facebooku alebo inej sociálnej sieti a považujete to automaticky za verejné, už pravdepodobne viete a počítate s tým.

Mnohé firmy aktuálne odpájajú voľný prístup k rozhraniu API, ktoré umožňuje každému, kto to bude vedieť použiť a bude chcieť sťahovať množstvo údajov zo sociálnych sietí. Zmeny, ktoré sa udiali v rozhraní API, ste mohli zaznamenať pri sociálnej sieti ako Twitter alebo Reddit. Prípad druhej menovanej sieti pobúril množstvo používateľov a zdvihla sa výrazná vlna odporu.

Správcovia zamykali svoje miestnosti a vyzývali k tomu aj ostatných správcov. Ide o to, že alternatívne aplikácie teraz nemôžu používať API bezplatne tak ako doteraz. V počte príspevkoch a potrebných žiadostí o prístup je to pre aplikácie likvidačné. Počet používateľov je tak obrovský, že prístup k API nemajú šancu zaplatiť. Uvidíme, ako sa s umelou inteligenciou a voľným prístupom k dátam na internete vysporiadame v budúcnosti.

Zdroj: Google, Gizmodo

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.