Dark mode sa rozhodne oplatí vyskúšať.

Počas konferencie Android Developer Summit, ktorá prebiehal tento týždeň, spoločnosť Google radila vývojárom aplikácií, ako majú postupovať, aby priniesli do zariadení čo najdlhšiu životnosť batérie. Vo všeobecnosti platí pravidlo, že čím vyšší jas obrazovky, tak tým sa aj zvyšuje spotreba energie a batéria sa rýchlejšie vybíja.

Zobrazovaná farba má rovnako vplyv na spotrebu energie a v tomto bode Google prináša svoje zistenia a odhaľuje, ako dokáže Tmavý režim ušetriť drahocennú energiu a spomaliť vybíjanie. Porovnanie spotreby energie je prezentované na prvej generácii smartfónov Google Pixel s AMOLED panelmi a LCD displeje zastupuje iPhone 7.

Spotreba energie je vyjadrená aj v grafoch. Na ľavej strane sú zobrazené všetky rozdiely v aktuálnej spotrebe pri rôznych farbách (RGB + kombinácie) a plnom jase. Hodnoty na pravej strane zobrazujú aktuálnu spotrebu, keď je zobrazená iba biela farba s maximálnym jasom displeja.

Google si pravdepodobne takto aj nepriamo priznáva chybu v tom, že takmer všetky svoje aplikácie aktualizoval do čisto bieleho Material dizajnu, ktorý nie je príliš energeticky efektívny. Možno by úplne stačilo aj mierne zmeniť odtieň bielej farby, pre zníženie spotreby energie.

Ako je vidieť aj v tomto prípade, tak Tmavý režim v spolupráci s OLED panelmi môže byť naozaj veľkým pomocníkom pre čo najvyššiu úsporu energie. Pokiaľ sa pozrieme na spotrebu energie pri LCD paneloch, tak v prípade tejto technológie sa neudiali žiadne zmeny v potrebe, lebo aj pri tmavom režime sa používajú všetky pixely, pričom pri AMOLED paneloch sa pri zobrazovaní čiernej farby pixely vypínajú.

Dúfame, že Android dostane čoskoro širšiu podporu Tmavého režimu a prinesie to aj nové smerovanie Material dizajnu, aby boli používané efektívnejšie farby nielen kvôli spotrebe energie, ale aj pre šetrenie očí používateľov. Pokiaľ používate zariadenia s OLED panelmi, tak doporučujeme používať Tmavý režim čo najčastejšie, aby ste znížili spotrebu energie na minimum.

Zdroj: SlashGear

Prečítajte si aj:

Batéria v iOS 12: Viete, aké informácie a možnosti vám táto funkcia ponúka?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.