Akčná kamera GoPro Hero 10 je už nejaký čas na trhu a my sme si ju vyskúšali v našich videách. Je to skôr upgrade verzie GoPro Hero 9, než aby to bola skutočná revolúcia. Ale ak máte napr. dva roky starú verziu, nákup novej GoPro kamery môže byť pre vás zaujímavý.

GoPro Hero 10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
GoPro Hero 10

Je to novinka, ktorá prináša svoje vymoženosti. Ale väčšina ľudí čakala, že do verzie 10 sa dostane snímač vo veľkosti jedného palca. Ono by to aj pekne sedelo s označením 10, ale nestalo sa. GoPro Hero 10 má rovnaký tvar ako verzia 9, čo jednak znamená, že snímač je rovnakej veľkosti, ale zase všetko príslušenstvo z predchádzajúcej verzie vám bude pri verzii 10 pasovať.

Ako hovorí reklamný plagát k tejto kamere: „Je to najvýkonnejšia GoPro kamera, aká bola kedy vyrobená. Je vybavená funkciami, ktoré zabezpečia nádherné zábery z každého dobrodružstva.“ a je to pravda. Ale otvorene povedané, od verzie 10 sme čakali ešte viac.

Novinky verzie 10

GoPro Hero 10 dostala nový procesor GP2, ktorý sme čakali už pred rokom. Nevadí, je tu teraz a výhodou je aj to, že dotykové ovládanie displeja je teraz oveľa jednoduchšie a priamočiare. Pri verzii 9 bolo potrebné dosť silno tlačiť a používateľský zážitok bol slabý. GoPro sa to pokúšalo vyriešiť aktualizáciou firmware a tvrdilo, že sa im to podarilo. Prax hovorí, že vylepšenie bolo drobné a až verzia 10 to má tak, ako si to predstavujeme.

GoPro Hero 10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
GoPro Hero 10 pri rozlíšeni 4K

Hlavne vysoké rozlíšenie pri spomalených záberoch

Video je teraz v rozlíšení 5.3K, 60fps alebo 4K 120 fps. To je úplne najpríťažlivejšia vlastnosť najnovšej verzie a v podstate jediný hmatateľný dôvod, prečo upgradovať z 9 na 10. opakovacia frekvencia 120 fps pri 4K už znamená veľmi dobré spomalené zábery.

Fotografie v prípade GoPro Hero 10 získate v rozlíšení 23 MPx. Kamera je bez obalu odolná voči ponoreniu do vody do hĺbky 10 metrov. Vylepšil sa aj obraz zachytávaný pri nízkej úrovni svetla. Kamera je pripojená s firemným cloudom a tak zálohy si pri dobrom internete urobíte veľmi ľahko.

Prináša aj vylepšenú stabilizáciu HyperSmooth 4.0 a je to naozaj urobené geniálne. Pokojne môžete chodiť s kamerou v rukách, výsledný obraz bude stabilný. Kameru môžete nakláňať až do uhla 45° a vodorovný záber zostane zachovaný.

GoPro Hero 10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
GoPro Hero 10 a klasický spôsob pripojenia k príslušenstvu

Aplikácia GoPro Quik slúži na nastavenie kamery, zobrazenie natáčaného obrazu a jeho prehrávanie. Rovnako je tu aj jednoduchá možnosť strihu videa a priameho publikovania na sociálnych sieťach.

Príslušenstvo aj zo staršieho modelu

Ku GoPro Hero 10 existuje obrovské množstvo originálneho príslušenstva a oveľa viac neoriginálneho. Nám sa osvedčil držiak na hruď Chesty (39,90 eur), možnosť umiestnenia kamery na rukoviatky bicykla a tiež špeciálny statív 3-way 2.0 (69,99 eur). Výhodou je aj MediaMod (95,99 eur), ktorý prináša okrem vlastného mikrofónu aj možnosť použitia vášho vlastné externého mikrofónu. To je na tvorbu videa čisto len s kamerou GoPro Hero 10 výborná vlastnosť. Ak to myslíte s natáčaním pomocou tejto kamery vážne, nevyhnutne potrebujete aj druhú 1720 mAh batériu (25,99 eur). Inak máte po hodinke práce celkom problém. Vhod prídu aj polarizačné filtre.

GoPro Hero 10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
GoPro Hero 10 a priestor pre batériu a microSD kartu. Dvierka sa dajú odstrániť na inštaláciu Modov

GoPro Hero 10 v našich videách

My sme kameru GoPro Hero 10 používali na dodatočné akčné zábery predovšetkým pri tvorbe recenzií motoriek. Na nižšie uvedenom videu uvidíte zábery z GoPro Hero 10 pri pohľade na ovládací panel, jazdca a pohľade z pozície vodiča. Ako je zrejmé, sú to veľmi dobré zábery, ktoré dobre dokreslia atmosféru jazdy na motorke.

Kúpiť či nekúpiť?

Nuž, ťažko radiť. V podstate pri trochu horšom používateľom zážitku z ovládania displeja (čo sa dá prežiť) a nižšej opakovacej frekvencii vám veľmi podobnú prácu urobí aj GoPro Hero 9. Tá s príchodom desiatej verzie zlacnela na príjemných 460 eur. GoPro Hero 9 má rozlíšenie 5,3K 30 a 4K 60, čo môže v mnohých prípadoch stačiť.

Verzia GoPro Hero 10 je pre kameramanov, ktorí potrebujú krásne spomalené video v rozlíšení 4K a nekompromisnú stabilizáciu. Pokiaľ máte doma staršiu verziu akčnej kamery a chcete niečo súčasné, potom správna voľba je jednoznačne GoPro Hero 10.

GoPro Hero 10Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
GoPro Hero 10 a možnosť nasadenia polarizačných filtrov

Otázka je, čo bude o rok. Typicky v septembri GoPro predstavuje novinky zo svojho portfólia a už to naozaj bude musieť byť kamera s 1-palcovým snímačom. Nedá sa tomu vyhnúť. To s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí, že tvar kamery sa zmení a staršie príslušenstvo nebude pasovať. Aj toto treba zohľadniť pri finálnom rozhodnutí.

My osobne sme sa rozhodli pre nákup tejto kamery, keďže dosť výrazne vylepší atmosféru videí natáčaných v exteriéri.

Cena: 539,99 eur

Zapožičal: www.xtreme.sk

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.