GoPro 12 je najnovšia akčná kamera od lídra v tejto oblasti. GoPro HERO 12 prišla presne po roku voči predstaveniu minulého modelu a je to skutočné vylepšenie zamerané na obraz.

Vylepšený softvér

Z nášho pohľadu je veľkou výhodou, že softvér na GoPro 12 funguje veľmi dobre, a to bez inak tradičných chybičiek. Pri predchádzajúcich modeloch GoPro sa nám napr. stávalo, že pri nabíjaní batérie v kamere sa telo zariadenia veľmi zahrialo a zostala svietiť červená LED signalizujúca nabíjanie. Napriek tomu sa ale batéria nabila naplno. Ďalej boli problémy v tom, že pri spolupráci s Media Modom a pripojení externého mikrofónu cez 3,5 mm jack port sa napriek tomu nahrával zvuk zo zabudovaného mikrofónu. To sa v prípade GoPro 12 nikdy nestalo, funguje naozaj spoľahlivo. Veríme, že to vydrží takto aj po aktualizáciách.

Vylepšené je aj celé softvérové ovládanie. Teraz je oveľa jednoduchšie na použitie ako v predchádzajúcich modeloch.

Rovnaký dizajn

Dizajn kamery zostal rovnaký ako má GoPro 11, ale aj 10. Môžete teda použiť všetko staré príslušenstvo. Spomenutý Media Mod je riešením ako pripojiť ku kamere kvalitný mikrofón aj s protiveternou ochranou, prípadne externý mikrofón. To je veľmi šikovné riešenie a aj dôvod, prečo v redakcii radi používame kameru GoPro.

GoPro HERO 12 je kompletne kompatibilné so starším príslušenstvomZdroj: TOUCHIT.sk
GoPro HERO 12 je kompletne kompatibilné so starším príslušenstvom

Stále sa zahrieva ale nie tak veľmi

Výhodou je kompletná vodoodolnosť kamery bez akéhokoľvek ďalšieho krytu (to však neplatí po nasadení Media Modu). Na druhej strane je tu ale veľká pravdepodobnosť, že kamera GoPro 12 sa bude v lete zahrievať a nahrávanie videa sa predčasne ukončí. Je to daň za odolnosť voči vode – nie je teda možnosť dostatočného chladenia. Pravda však je, že teraz vydrží GoPro Hero 12 pracovať bez zahriatia dlhšie, je to dané aj tým, že vo vnútri už chýba GPS snímač. Tento komponent spôsoboval nielen zahriatie, ale aj míňal energiu. GPS je teraz integrované do diaľkového ovládača ku kamere.

GoPro Hero 12Zdroj: TOUCHIT.sk
GoPro Hero 12 Black

Snímač rovnakej veľkosti ako v minulosti

GoPro napriek očakávaniam radikálne nezmenilo veľkosť 27 Mpx snímača – 1/1,9″ CMOS. Nie je tu očakávaný jednopalcový senzor. Použitý procesor je GP2, radikálna zmena voči staršiemu modelu to nie je. Samotný obraz z kamery GoPro 12 je počas dňa veľmi dobrý. Vyrovná sa vlastne tomu, čo by ste natočili so Sony bezzrkadlovkou. Je plný farieb a ak si dáte najvyššiu mieru stabilizácie HyperSmooth 6.0 + AutoBoost, potom je aj poriadne stabilný. Bohužiaľ, pri tejto stabilizácii je aj spotreba elektriny vyššia a kamera teda vydrží menej na batériu.

Výrazné vylepšenie - dve možnosti uchytávania kameryZdroj: TOUCHIT.sk
Výrazné vylepšenie – dve možnosti uchytávania kamery

Vysoké rozlíšenie

Najvyššie rozlíšenie je 5,3K/60 fps, inými slovami máte možnosť z takéhoto záberu urobiť aj výrez a stále budete mať skutočný 4K video formát pre svoje video. Ak natáčate v 4K rozlíšení, môžete použiť formát HDR, čo prinesie oveľa viac dynamiky do scény. Hlavne počas dňa. Navyše je tu 8× spomalené video (Slo-Mo) v rozlíšení 2,7K. Maximálne rozlíšenie fotografií je 27 Mpx. Rýchle deje môžete snímať v 4K s rýchlosťou až 120 snímok za sekundu pre 4-násobné spomalenie obrazu.

Zaujmavé bodky na tele kamere GoPro Hero 12Zdroj: TOUCHIT.sk
Zaujmavé bodky na tele kamery GoPro Hero 12

Zvuk – večný problém

Pre nahrávanie zvuku existuje možnosť bezdrôtového prepojenia so slúchadlami Apple AirPods a ďalšími modelmi podporujúcimi Bluetooth. Vyskúšali sme, naozaj funguje, ale takto vytvorený záznam hlasu je kvalitou ďaleko za tým, čo získate, ak použijete skutočný externý mikrofón a Media Mod na jeho pripojenie. Nebudeme ho pri našej praxi používať, ale funguje to.

V prípade GoPro Hero 12 je dotykový len zadný displejZdroj: TOUCHIT.sk
V prípade GoPro Hero 12 je dotykový len zadný displej

Náhľad videa je možné vidieť aj pri nahrávaní na mobile

Vylepšená je aj mobilná aplikácia, resp. pripojenie kamery na telefón. Našťastie, po novom máte možnosť vidieť náhľad toho, čo práve nahrávate aj v mobilnej aplikácii. Vtedy je GoPro 12 pripojená jednak cez Bluetooth, ale tiež cez Wi-Fi. Áno, toto je vítané zlepšenie, bohužiaľ to pri starších kamerách nefunguje.

Náhľad nahrávaného videa na mobileZdroj: TOUCHIT.sk
Náhľad nahrávaného videa na mobile

Výdrž na batériu

Samostatnou kategóriou je výdrž na batériu. Ono pre GoPro 10 a 11 bola táto doba výdrže naozaj krátka – tak okolo 40 minút. Boli to ale staršie batérie (modré), neskôr ich výrobca vylepšil a začal predávať pod označením Enduro. Veľa to ale nevyriešilo. GoPro HERO 12 sa dodáva len s vylepšenými bielymi Enduro batériami 1720 mAh a výrobca uvádza výdrž až 70 minút na najvyššom rozlíšení 5,3 K a so zapnutou stabilizáciou Hypersmooth 6.0. A sú to dosť skutočné hodnoty, ktoré v praxi aj dosiahnete, rozdiel je menej ako 10 %. Určite treba mať v praxi viac batérií a priebežne ich nabíjať. Oproti konkurencii sa batérie nabíjajú pomaly.

Vylepšená biela batéria Enduro v GoPro 12Zdroj: TOUCHIT.sk
Vylepšená biela batéria Enduro v GoPro 12

Porovnanie s konkurenciou

GoPro 12 sme porovnávali s DJI Osmo Action 4. Treba povedať, že ide o podobné akčné kamery s podobnými cenami. GoPro 12 má pri použití HDR počas dňa veľmi dobrý obraz. Ak máte Media Mod, urobíte aj veľmi dobrý zvuk. Ak máte predplatné na GoPro, dostanete sa aj k veľmi dobrej cene za túto kameru a môže to byť dôvod kúpy.

DJI Osmo Action4Zdroj: Touchit.sk
DJI Osmo Action4

DJI Osmo 4 jasne víťazí v prípade zhoršeného svetla. S týmto si DJI Osmo 4 poradí oveľa lepšie, v obraze je menej šumu. Páči sa nám aj veľmi rýchla doba nabitia batérie. Obe kamery dokážu realizovať aj vertikálne video pre sociálne siete, v prípade DJI Osmo 4 je to ale používateľsky jednoduchšie. Na Osmo sa nám páči aj USB-C port, ktorý je určený nielen na nabíjanie, ale aj pripojenie externého USB-C mikrofónu, napr. DJI Mic.

Prečítajte si recenziu DJI Osmo Action4

My sme si teda pri rozhodovaní medzi akčnými kamerami jasne vybrali – je to Osmo Action 4 od DJI. GoPro 12 pre nás dáva význam vtedy, ak potrebujete natáčať len cez deň a máte predplatné.

Zapožičal: Xtreme.sk

Cena: 449,00 €

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.