GoPro každý rok prináša novú iteráciu akčnej kamery, a tak dva roky dozadu to boli skôr kozmetické inovácie. Tento rok však výrobca šiel do väčších zmien a je tu výborná akčná kamera, ktorá pokojne nahradí vlogovaciu kameru. Prirodzene, nie je to najlacnejšie riešenie.

Vylepšené je všetko

GoPro Hero9 Black prináša veľa nových funkcií. Vylepšené je napr. rozlíšenie, batéria dostala vyššiu kapacitu, zmenili sa rozmery a o poznanie narástol aj hlavný displej. Výborné je, že je tu predný farebný displej, na ktorom vidíte aj snímaný obraz. A to poteší práve vtedy, keď robíte vlog. Čo už poteší menej je, že časť príslušenstva z minulých verzií na GoPro Hero9 Black už nefunguje. Týka sa to napr. adaptéra na pripojenie externého mikrofónu, ale aj ochranných puzdier pri potápaní do väčších hĺbok.

Samotná akčná kamera je teraz vybavená 20 Mpx senzorom, čo po prvýkrát u GoPro umožňuje nahrávať až 5K videá pri 30 snímkoch za sekundu. Kodek je H.264 alebo H.265, max. dátový tok 100 Mbit/s. My sme pri našom teste viac používali rozlíšenie 4K a rýchlosť 60 fps. To je pre typicky športové zábery ideálne. Batéria (1720 mAh) je tiež rozmerovo iná ako v minulosti, ale jej kapacita narástla v porovnaní s GoPro Hero8 až o 30 %. A to je dobrá správa. Kamera odoláva vode pri ponorení do hĺbky 10 metrov, pre väčšiu hĺbku už treba spomenuté špeciálne puzdro.

GoPro Hero9

Batéria s dlhšou výdržou, USB-C port a pamäťová karta pod odnímateľnou krytkou

V zadnej časti akčnej kamery je teraz až 2,27-palcový dotykový displej. Kamera sa ovláda dotykom, ale nie je to tak, ako pri smartfóne. Musíte potlačiť poriadne a sú chvíle, keď ten dotyk nefunguje podľa našich predstáv. Predný štvorcový nedotykový displej so zaoblenými rohmi má uhlopriečku 1,4 palca a dá sa nastaviť, aby zobrazoval celý snímaný obraz alebo len jeho výrez s vyplnením celej plochy displeja.

GoPro Hero9

Obrovský 2,27“ displej vzadu s dotykovým ovládaním

Stabilizácia akej páru nieto

Súčasťou kamery je unikátna stabilizácia obrazu HyperSmooth 3.0 a tá funguje skvele. Nie je dôvod dávať GoPro Hero9 Black na gimbal, stačí ju držať v ruke a obraz je skutočne stabilný. Ďalšia funkcia Horizon Leveling udržuje videá na vodorovnej alebo zvislej osi, aj keď kameru držíte aj o 45° mimo vodorovnej osi. Naozaj šikovná funkcia, ktorú sme radi používali.

Veľa príslušenstva

GoPro Hero9 Black prichádza s odnímateľným predným objektívom a výrobca za 100 eur ponúka prídavnú optiku Max Lens. Tá zabezpečí široký uhol záberu až 155° a ešte viac vylepšenú stabilizáciu. Popravde, zaobídete sa aj bez tohto príslušenstva.

GoPro Hero9

Takto sa dá nasadiť modul Max Lens na GoPro Hero9 Black

Vyskúšali sme aj tri zabudované mikrofóny a je pravda, že GoPro Hero9 Black dokáže veľmi dobre zaznamenať zvuk. Aj keď výrobca tvrdí, že redukuje vplyv vetra, nie je to celkom tak. Vietor počujete, chcelo by to oblepiť vstupné priestory pre mikrofóny špeciálnym protiveterným filtrom (napr. Rycote Windjammer).

Iná možnosť je použiť modul Media Mod na pripojenie externého mikrofónu, ktorý sa prepája cez USB-C port. Mikrofón, ktorý je súčasťou tohto modulu je slabučký, ale podstatné je, že môžete takto napojiť svoj mikrofón cez 3,5 mm jack port. To je cesta ako urobiť poriadny vlog s dobrou kvalitou hlasu. Súčasťou Media Modu je aj výstup na HDMI port a držiaky na ďalšie príslušenstvo ako je napr. svetlo Light Mod alebo externý displej. Media Mod je v skutočnosti nevyhnutnou podmienkou na profesionálnu prácu s touto kamerou.

Prichytávanie na rôzne nadstavce zostalo zachované ako predtým, a tak môžete mať túto kameru na prilbe, na bicykli, v aute, na hrudi, na lakti a pod. Príslušenstva je v tomto smere naozaj veľa, to originálne od GoPro je ale veľmi drahé. Nevýhodou kamery je to, že štandardné balenie toho veľa neobsahuje – je tu kamera a batériou, prepojovací kábel a pripevnenie na prilbu. Oceňujeme tvrdé puzdro, v ktorom sa kamera dodáva. To sa dá dlhodobo používať. Na webe GoPro.com sa táto kamera dá kúpiť aj s predplatným, ktoré obsahuje cloudový priestor na vaše zábery.

Ďalšie možnosti

GoPro Hero9 Black tiež dokáže urobiť 8x spomalený záber (natáčané v 240 fps) a tiež túto kameru môžete použiť na živé streamovanie obrazu v 1080p. Je výhodná aj pri mítingoch cez Teams alebo Zoom. Môžete s ňou fotiť v režime Superphoto + HDR. Z oblasti konektivity nechýba Wi-Fi, Bluetooth a GPS vrátane hlasového ovládania v 14 jazykoch. Žiaľ slovenčina ani čeština tu nie sú. Nahrávanie je signalizované červenou ledkou v prednej aj zadnej časti kamery.

Využiť môžete efekty ako TimeWrap 3.0, čo je zrýchlené video aj s možnosťou plynulého prechodu na normálnu rýchlosť po zadaní povelu. Toto veľmi osvieži výsledné video, keď predstavujete nejaký príbeh.

Strih videa v aplikácii

Kameru je možné spojiť so smartfónom (Android a iOS) a využiť ho ako diaľkovú spúšť. Rovnako aplikácia umožňuje základný strih videí a ich umiestnenie na sociálne siete.

Vyhodnotenie

Kameru sme používali pri natáčaní videa a treba konštatovať, že sme si ju obľúbili. Produkuje výborný obraz pri rozlíšení 4K, vynikajúca je jej stabilizácia. Cena je ale premrštená, neznačkové kamery, hoci nie s takým obrazom, dostanete za menej ako polovicu ceny (Niceboy VEGA X Pro za 111 eur). Ak však chcete kvalitu, musíte si priplatiť.

Cena: GoPro Her9 Black 443 €, batéria 25,90 €, Media Mod 95,90 €

Zapožičal: Alza.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.