Štúdio Warner Bros Games Montréal nám nadelilo dlho očakávanú hru Gotham Knights ako ďalšie pokračovanie Batmanovej príbehovej série.

Ide o kooperatívnu príbehovú akčnú adventúru, zatiaľ pre 2 hráčov, čo je rozdiel v porovnaní s Batman: Arkham hrami od Rocksteady štúdia. Stálo sedemročné čakanie na nového Batmana za to? Batman je mŕtvy, nech žijú jeho učni!

Už v úvode sa dozvedáme, ako sa Batman obetuje, aby zachránil Gotham pred Ra‘s Al Ghulom, čo má za účinok aktiváciu CODE BLACK, ktorý informuje Waynovu rozšírenú rodinu (Dick Grayson – Nightwing, Jason Todd – Red Hood, Tim Drake – Robin a Barbara Gordon – Batgirl) o tom, že Batman je mŕtvy. Rodina je v šoku, no rozhodnú sa vyšetrovať Batmanovu smrť.

Po Gothame sa šušká, že Batman je mŕtvy a tak začína narastať kriminalita, čo je cítiť pri narastajúcich vedľajších misiách. Nakoľko chcete zachovať Batmanov odkaz – ochraňovať mesto Gotham a jeho obyvateľov pred nebezpečenstvom, ktoré naň číha, vrháte sa do boja s kriminálnikmi a policajnými zložkami GCPD, ktoré vás majú za samozvaných ochrancov mesta a snažia sa vás dostať za mreže.

Postupom deja sa dozvedáte, že Batman pracoval na niečom tajnom, čo už nestihol vyriešiť, čo negatívne ovplyvňovalo celý Gotham (Court of Owls – Soví tribunál). Je na Batmanovej rozšírenej rodine, aby sa naučili pracovať ako tím, stali sa rodinou a spolu vyriešili Batmanov posledný prípad.

Gotham KnightsZdroj: TOUCHIT
Gotham Knights: Detail a hra svetla

Na čo sa tešiť

Postavy a ich typický charakter

V hre sa stretnete so záporákmi ako Harley Quinn, Mr. Freeze, Pinguin a iní. V boji proti zlu vám pomôžu Lucius Fox a René Montoya. Páčilo sa mi vykreslenie charakteru postáv – Harley pôsobila šialene, ale zároveň uletene, ako je jej blízke. Vydarená časť bola, kde naháňate lietajúceho nafukovacieho ružového jednorožca, pretože má k sebe pripevnený pre vás dôležitý dokument a zároveň bojujete na väzenskom nádvorí s väzňami a dozorcami. Bitku vám dokresľuje rocková verzia Livin‘ la Vida Loca – to je také Harley Quinnovské, jednoducho TOP.

Autorov musím pochváliť, že sa im podarilo výborne zachytiť charakterové črty všetkých postáv. Jason Todd je agresívny, Dick Grayson je zase príliš opatrný, Barbara Gordon je klasicky technologický šprtko a Tim Drake je taký Benjamínek, ešte málo skúsený Batmanov pomocník. Zo všetkých cítiť ich charakter a rovnako tak pristupujú k riešeniu problémov.

Páčilo sa mi, ako autori nepriamo nadviazali na príbeh Arkham Knight, ktorý sa točil hlavne okolo Red Hooda, a to prostredníctvom spomienok. Red Hood zomrel v predošlom diele, ale bol oživený prostredníctvom Lazarus Pit (pozn. autora: jama so zázračnou vodou, ktorá dokáže omladiť, prípadne oživiť osobu, ktorá vojde do vody), čo si vyžiadalo daň – osobe, ktorá doň vojde, vezme časť jej duše, spomienok, osobnosti. V hre je to pekne vykreslené.

Gotham KnightsZdroj: TOUCHIT
Gotham Knights: Mesto hrá farbami a žiarou

Na čo sa netešiť

Batcycle

Už v Batman: Arkham Knight sa Batmobil ovládal ťažkopádne, čo našťastie nie je problémom v Gotham Knights. Na ovládanie Batcycle si rýchlo zvyknete. Dizajn Batcycle je rovnako unikátny, ale nedá mi nespomenúť grotesknosť fikcie rýchlosti jazdy na motorke.

Plášť vám veje ako pri rýchlosti 200 km/h, nechýbajú ani veterné čiary v štýle Need for Speed (aby ste mali pocit veľkej rýchlosti), ale mihanie sa cestných lámp a bielych cestných čiar navodzuje pocit, že idete rýchlosťou 50 km/h. Vtipnosť situácie zlepšuje zvuk škrípania gúm v štýle Batmobilu – Tumbler z Nolanovej filmovej trilógie Batmana.

Gotham KnightsZdroj: TOUCHIT
Gotham Knights: Mesto pôsobí impozantne

Čo očakávať

Riešenie kriminality je rozdelené na noci, ktoré okrem bežných príbehových misií ponúkajú vedľajšie misie. Tie sú rozdelené do klasických malých gangov na ulici (nájdete ich roztrúsené všade na mape) a na väčšie udalosti, ako je oslobodenie členov gangu z väzenského auta, prepadnutie policajtov, ozbrojené lúpeže, únosy či vyšetrovanie miesta zločinu.

Všetky tieto udalosti môžete za noc vyriešiť a vrátiť sa späť do úkrytu a nasledujúci deň máte rovnaké udalosti (akurát vo väčšom počte) znova na vyriešenie, čo po čase pôsobí trochu jednotvárne a vyvoláva dojem umelého naťahovania hracieho času.

Za vyriešené kriminálne udalosti, či prípadné loot boxy, získavate body skúseností a materiály. V úkryte máte k dispozícii Batmanov počítač, kde si viete pozrieť postup v hre, databázu zločincov a informácie o nich, vašu postavu, strom schopností a veľa iného.

Gotham KnightsZdroj: TOUCHIT
Gotham Knights: Na oblečení a anatómii tela je vidno každý detail

Nazbierané materiály môžete použiť na vytvorenie nového odolnejšieho obleku, či zbraní na krátku/dlhú vzdialenosť. Oblekov je pre každú postavu v ponuke 15 a ich odolnosť môžete dodatočne zosilniť pomocou elementov. Musím podotknúť, že mať k dispozícii na výber iné obleky je fajn možnosť, ale nie je na nich vidieť žiadne zmeny (špina, dotrhanie), čo bolo v Batman Arkham samozrejmosťou.

Za body skúseností odomykáte jednoduchý strom schopností, ktorý je pre každú postavu iný. Za každú postavu sa hrá trochu inak (Red Hood preferuje boj na diaľku, Batgirl na blízko). Bojové techniky každej postavy sú odlišné a pôsobia dôveryhodne, pričom sa môžete tešiť aj na spomalené zábery záverečného ukončovacieho úderu.

Ak radi zbierate všetko dostupné na mape, poteší vás hľadanie zberateľských predmetov (zatúlané Batarangy, pouličné grafitové street-arty, či známe orientačné miesta). Všetky predmety, grafity a miesta sa dajú pekne nájsť a veľa z nich nájdete pri gangoch alebo udalostiach.

Gotham KnightsZdroj: TOUCHIT
Gotham Knights: Občas majú mŕtvolky smiešne poskladané telá (tá na obrázku mala nohu vo vzduchu)

Grafika, 30 fps a zvuk

Graficky je na tom Gotham Knights veľmi dobre, rovnako ako hry zo série Batman: Arkham. Mesto pôsobí zmoknuto, ponuro, obalené do nočných svetiel ulice a neónov, čo neničí už zabehnutý pocit z predošlých verzií mesta. Na oblekoch postáv je vidieť ostro každý detail oblečenia a rovnako tak aj na predmetoch v meste.

Zvuk ulice a zvuk v pozadí hry je ponurý a tajomný, presne taký, aký sa na Batmana patrí. Postavy na uliciach pôsobia živo, vedú rôzne rozhovory, vracajú z nadmerného užitia alkoholu, sťažujú sa, atď. Hlas hlavných postáv pôsobí dôveryhodne a hodí sa k charakteru postáv.

Musím sa priznať, že keď vyšla informácia, že hra bude zamknutá na 30 fps, mal som obavy, že to zničí hru. Predsa len, v dnešnej dobre je 30 fps málo, ak berieme do úvahy výkon dnešných PC/konzol. Hre to však neublížilo a beží svižne.

Gotham KnightsZdroj: TOUCHIT
Gotham Knights: Protivníci sú prepracovaní do detailov

Verdikt

Hra má potenciál, ale nejde o 100 % pokračovanie predošlých verzií Batman: Arkham. Je to dané aj tým, že hra kladie dôraz na multiplayer a lootboxy (a pre mňa zbytočnú tvorbu oblekov a zbraní). Je zrejmé, že WB Games Montréal sa snažia ísť s dobou a priniesť niečo nové, čo by oslovilo širšiu základňu hráčov.

Tam, kde sa otvorili dvere niečomu, sa inému zase zatvorili. Je už len na vás čo z toho považujete za prínos pre vaše potešenie z hrania. Pocitovo mám dojem, že Batman Arhkam séria bola viac prepracovaná v maličkostiach (Gotham Knight oproti Batman Arhkam pôsobí odfláknuto) a bola viac akčná a temná, čo sa k Batmanovi hodí.

Gotham KnightsZdroj: TOUCHIT
Gotham Knights: Vypočúvacie techniky sú pôsobivé

Cena: od 74,99 eur

Zapožičal: Cenega

Hodnotenie: 3,5/5

Autor recenzie: Samuel Janec

Páči sa nám

  • Bojový systém
  • Štyria odlišní hrdinovia
  • Grafika
  • Možnosť multiplayerovej kooperácie
  • Charakter postáv a ich hlas

Nepáči sa nám

  • Rýchlosť Batcycle
  • Jednotvárnosť vedľajších misií
  • Lootboxy a zbytočne prekombinovaná tvorba oblekov/zraní a ich spojitosť s elementami
  • Chýba dôraz na maličkosti a detaily hry

Prečítajte si aj:

Značky: