Realita je taká, že v apríli skutočne prestanú fungovať niektoré GPS prijímače.

Máte sa teda báť, že prestanú fungovať napríklad GPS navigácie alebo služby GPS sledovania vozidiel? Najprv krátko a zrozumiteľne, čo sa stane v noci zo 6. na 7. apríla 2019. Technici, ktorí vymýšľali GPS, zaviedli pre určovanie času mimo iné číslo týždňa. Čítač týždňov je ale len 10-bitový, takže môže počítať len do 1023 a potom takzvane pretečie, teda nastane opäť týždeň číslo 0. A to sa stane 7.4.2019, teda už tento víkend. Čo sa stane reálne v danom GPS prijímači, záleží na tom, ako prezieraví boli jeho konštruktéri.

Možností je niekoľko:

1 / v ideálnom prípade všetko pobeží, ako má
2 / v horšom prípade bude jednotka udávať správnu polohu, ale zlý čas
3 / v najhoršom nebude jednotka udávať polohu vôbec

A aby to nebolo také jednoduché, tak k problému môže dôjsť nielen presne 7.4.2019, ale aj v podstate kedykoľvek neskôr (záleží na tom, ako budú dizajnéri daného zariadenia problém riešiť).

Niektoré systémy pre lokalizáciu vozidiel, osôb i vecí už funguje naozaj dlho (aj 20 rokov). Za ten čas sa v systéme mohlo vystriedať niekoľko rôznych GPS jednotiek, takže nie je úplne jednoduché u všetkých predpovedať, čo sa stane.

Na rozdiel od problému Y2K (v roku 2000), ktorý bol technicky obdobný, je nastávajúca problém s GPS dosť podceňovaný. Nejde totiž len o navigácie a sledovania. GPS signál je na mnohých strategických miestach používaný aj na synchronizáciu času.

Zdroj: 1. RexServices

Značky: