Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na jar minulého roku sa medzi smartfónmi objavil nový dizajnérsky trend.

Po tom, čo Huawei predstavil v marci 2018 svoju sériu P20 vo farbe Twilight, spustila sa záplava podobných dizajnov telefónov po celom svete. Hra farebných tónov, ktorá sa mení podľa dopadu svetla, ostane v kurze aj počas nasledujúceho roka. Pozreli sme teda pod sklo smartfónu, ako tieto gradienty vznikajú.

Až deväť vrstiev

Vrstvenie je základom technológie, ktorá umožní vytvoriť neobyčajné farby. Tie majú byť podľa slov dizajnérov z Huawei inšpirované prírodou. Farebné prevedenie Twilight prirovnávajú k farbe letnej oblohy po západe slnka, farbu Aurora k polárnej žiare a najnovšiu Breathing Crystal k piesočným moriam.

Úplne prvý model z tejto epochy – Twilight v podaní radu P20 – obsahuje päť vrstiev nanooptických farebných vrstiev s celkovou hrúbkou 350 nm. Proces nanášania jednotlivých poťahov (každý v hrúbke asi stotiny listu obyčajného papiera) si vyžaduje sterilné a úplne bezprašné prostredie podobne ako na operačných sálach. Každá jedna prachová čiastočka by totiž ovplyvnila precízne navrhnuté sfarbenie pri dopade svetla.

Problém nastal pri vývoji tohtoročnej farby Breathing Crystal, ktorá sa stala symbolom série P30. Pri výrobe bolo potrebné položiť až deväť vrstiev v hrúbke 600 nm, čo bolo kritickým momentom pre masovú produkciu.

Na sklo, ktoré pokrýva celé telo telefónu, totiž pôsobí vyšší tlak a je náchylnejšie na rozbitie. Keď sa dizajnéri pokúsili o tento odtieň v roku 2015, len 10 % celkovej výroby bolo bez chyby.

Štyri roky vývoja

Až príchod pokročilej mikrónovej atramentovej tlače umožnil v roku 2019 predstaviť novú farbu verejnosti a uviesť ju do predaja. Požadovanú kvalitu pritom dosiahlo farebné vrstvenie len veľmi natesno – približne mesiac pred uvedením série Huawei P30 v Paríži.

Zaujímavosťou je, že farebné poťahy sú umiestnené medzi sklom a vrstvou vákua. Ich vysoká rovnorodosť a zároveň vysoká optická priepustnosť zaručuje, že kvalita vnímaných farieb sa nezhorší, keď sa zvýši pevnosť sklenej vrstvy na povrchu zariadenia.

Desiatky miliónov za krásu

Do štvorročného vývoja farbiacej technológie vložil druhý najväčší výrobca smartfónov niekoľko desiatok miliónov eur. Huawei tak dokazuje, že pri smartfónoch nejde len o pokroky v technológiách, fotografii či umelej inteligencii, ale zaradil sa medzi trendsetterov aj v oblasti dizajnu a estetiky. „Veríme, že sa farba Breathing Crystal stane rovnakým trendom a našim poznávacím znamením ako Twilight v minulom roku,“ dodal produktový manažér Huawei Ondrej Ličko.

Huawei P30 ako mediálne lákadlo

Odborníci a recenzenti dnes vo veľkom vydávajú hodnotenia modelov P30 a P30 Pro. Sústredia sa samozrejme aj na technické parametre. Telefóny pohybujúce sa v najvyššej rade majú podľa väčšiny hodnotení správne našliapnuté k tomu, aby zosadili z pomyselného trónu v minulosti vedúce značky z Južnej Kórei a Ameriky.

Medzi hlavné technické prednosti patrí až 32 Mpx fotoaparát pri modeli P30. Pri drahšej verzii P30 Pro je rozlíšenie až neuveriteľných 40 megapixelov. Pýšiť sa môže aj širokouhlým displejom a revolučným nabíjacím systémom, ktorý dokáže telefón nabiť až na úroveň 70 %  batérie za pol hodinu. Výrazným krokom vpred je samostatný výkonný superčip, ktorý má kapacitu zvládať budúce softvérové inovácie najmä v spojení s umelou inteligenciou. Tu je Huawei momentálne ďaleko pred konkurenciou.