Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa experta medzi nimi môžu byť aj Slováci

Populárnu platformu pre streamerov Twitch napadli hackeri, podľa odborníka hrozia aj ďalšie útoky. Zverejnenie celého zdrojového kódu podľa neho môže pomôcť najmä konkurencii ale aj prípadným ďalším útočníkom.

Globálna platforma Twitch, ktorá slúži na živé vysielanie (streaming) videohier či súťaží eSports zaznamenala masívny hackerský útok. Anonymní hackeri zverejnili celý zdrojový kód platformy, ktorú vlastní spoločnosť Amazon, zverejnené boli taktiež výplaty tvorcov. ,,Medzi uniknutými výplatami tvorcom sú tiež s najväčšou pravdepodobnosťou aj slovenskí tvorcovia”, uviedol Daniel Suchý odborník na kyberbezpečnosť zo spoločnosti Aliter Technologies.

Po masívnom výpadku Facebooku, Instagramu či WhatsAppu ide v krátkom čase o ďalší problém jedného z technologických gigantov. Podľa odborníka na kyberbezpečnosť môžu nasledovať ďalšie útoky hackerov na túto platformu. ,,Zverejnenie celého zdrojového kódu môže pomôcť nielen konkurencii, ale tiež hackerom, ktorí vyhľadávajú slabé miesta v kóde a následne cez nich útočia”, hovorí Daniel Suchý. Obrovské množstvo dát o veľkosti 128 gigabitov, ktoré sa objavilo na diskusnom fóre 4chan obsahovalo množstvo citlivých údajov, medzi nimi aj nástroje používané interným red tímom na testovanie bezpečnosti.

Podľa dostupných informácií boli medzi uniknutými dátami identifikované aj zašifrované heslá používateľov. Preto ak ste používateľ tejto platformy zmente si čo najskôr heslo a aktivujte MFA (viacfaktorové overenie / multi-factor authentication). Motivácie hackerov na takéto útoky sú pritom rôzne. ,,Hackeri sa čoraz viac zameriavajú na technologických gigantov, niekedy s cieľom získania zárobku, inokedy chcú poukázať na svoju silu. V tomto prípade to vyzerá skôr na prezentáciu sily, prípadne priemyselnú špionáž. Medzičasom už hackeri upozornili, že by malo nasledovať zverejnenie ďalších údajov. Taktiež môžu prísť ďalšie útoky”, hovorí Daniel Suchý. 

Ako dodáva odborník, ľudia by vo všeobecnosti mali dbať na ochranu svojho súkromia na internete. ,,Vždy pri zadávaní svojich osobných údajov na rôzne platformy myslíme na to, že sa raz môžu dostať do nesprávnych rúk, treba byť preto mimoriadne ostražitý. Zadávať iba nevyhnutné údaje, používať dvojfaktorovú autentifikáciu či nepoužívať rovnaké heslo na viacerých účtoch”, doplnil Daniel Suchý zo spoločnosti Aliter Technologies.

Značky: