Prekvapenie vo veľkom štýle.

Produkty značky Hama sú známe skvelým pomerom cena/výkon. Hoci vo väčšine prípadov som od tejto značky testoval zariadenia inteligentnej domácnosti, tak teraz som mal možnosť vyskúšať aj Bluetooth slúchadlá cez hlavu, ktoré nestoja viac ako 50 eur. Nenechajte sa však hneď na začiatku pomýliť tak, ako som sa nechal aj ja. Nie je totiž zvykom, aby mušľové slúchadlá v tejto cenovej kategórii hrali dobre, a nie ešte aby ponúkali nadštandardnú výbavu ako napríklad ANC. Pri slúchadlách Hama Spirit Focused som však zostal veľmi milo prekvapený.

Považujem sa za náročného používateľa, ktorý od slúchadiel vyžaduje čistý prejav naprieč celým zvukovým spektrom. Jednoducho vyžadujem, aby bol zvuk zreteľný a dostatočne čistý. Lacné modely slúchadiel cez hlavu vo väčšine prípadov produkujú plochý a zastretý zvuk, ktorý nie je možné dokonca ani doladiť ekvalizérom. V mojom prípade sa mi zvuk častokrát nepáčil ani pri renomovaných značkách, ktoré svoje Bluetooth over-ear slúchadlá cez hlavu predávajú za viac ako 300 eur. Aj práve preto som zatiaľ zostal “verný” TWS slúchadlám do uší od Oppo.

Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá Zdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá

Dizajn

Hama Spirit Focused je však veľmi zaujímavý počin, ktorý dokáže oživiť pomerne nudnú ponuku over-ear slúchadiel do 50 eur. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. Tieto slúchadlá hrajú skutočne výborne, ale aj napriek tomu je potrebné sa pripraviť na niekoľko kompromisov. Hlavný rozdiel oproti drahým slúchadlám cez hlavu je v tom, že zvuk Hama Spirit Focused nemá také kvalitné priestorové podanie a zároveň nie je taký mäkký, ako zvuk pri podstatne drahších slúchadlách.

Už len samotná konštrukcia prezradí, že slúchadlá patria do cenovej kategórie okolo 50 eur, ale aj napriek tomu sú spracované veľmi dobre. V rámci cenovej kategórie je síce všetko v poriadku, ale určite nečakajte high-end materiály. Čo sa však týka stability na hlave, tak tá je v úplnom poriadku, aj keď slúchadlá majú 215 gramov. Polstrované náušníky sú dostatočne veľké, avšak stredne tvrdé. Zabezpečujú dobré pasívne odhlučnenie, hoci peny v nich mohlo byť o niečo viac. 

Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá Zdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá

Hlavový most má polstrovanie už dostatočne hrubé, čiže netlačí ani pri dlhšom používaní. Prítlak by som charakterizoval ako stredne silný, ale slúchadlá netlačia v žiadnej časti. Samozrejmosťou je aj možnosť nastavenia hlavového oblúka. Hlavnou výhodou konštrukcie je možnosť jej zloženia, aby sa slúchadlá zmestili do batoha alebo tašky počas cestovania. 

Ďalšou výhodou slúchadiel je ich dlhá výdrž na jedno nabitie. Nabitie cez USB-C port pritom trvá približne 1,5 hodiny, avšak zaujímavá je predovšetkým dlhá výdrž, ktorá dosahuje až 23 hodín. Táto hodnota platí v prípade telefonických hovorov, ale aj pre prehrávanie hudby. Počas používania som sa nestretol so žiadnymi výpadkami zvuku, alebo s inými problémami s pripojením, či kolísaním kvality. Aj spárovanie slúchadiel cez QuickPair so smartfónom bolo bezproblémové. 

Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá Zdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá

Na pravej mušli sa nachádzajú tlačidlá ovládania hlasitosti, tlačidlo napájania a tlačidlo ANC. Potlačenie hluku nie je akusticky oznámené, takže zapnutie alebo vypnutie ANC som nevedel odlíšiť, a to aj preto, že pasívne odhlučnenie je na vysokej úrovni, čiže aktívne ANC som už jednoducho nepočul, ale určite má zmysel napríklad na ulici alebo v inom rušnom prostredí. Dôležité však je, že v jednom z režimov slúchadlá hrajú veľmi dobre, avšak v druhom výborne, až sa mi nechcelo veriť, že som testoval slúchadlá za necelých 50 eur. 

Spirit Focused sa ovládajú pomocou troch tlačidiel, ku ktorým sú na základe dĺžky ich stlačenia priradené funkcie podľa situácie, v ktorej slúchadlá používate. Pomocou troch tlačidiel a rôznej dĺžky ich stlačenia, je možné používať celkovo až 10 funkcií, čo je používateľsky trochu zložité.

Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá Zdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá

Zvuk je plný, ale zároveň dostatočne čistý s dobrou podporou stredov. To sa pri slúchadlách v tejto cenovej kategórii nestáva často, že zvuk sa podarí takto naladiť. Pokiaľ by vám však defaultný zvuk slúchadiel Hama Spirit Focused nevyhovoval, tak je ho možné jednoducho doladiť aj ekvalizérom. Slúchadlá sú zvukovo dobre prispôsobiteľné, čiže takmer vždy docielite taký zvuk, aký požadujete. 

Podotýkam však, že basy sú menej výrazné, čiže je možné, že pokiaľ máte radi tanečnú hudbu, tak tie by mohli byť nedostatočné. Ak však máte radi pop, rock, jazz, soul alebo čokoľvek iné, tak v prípade týchto žánrov je ich prejav v poriadku. 

Verdikt

Slúchadlá Hama Spirit Focused sú ako maják na rozbúrenom mori, čo znamená, že by ste ich určite nemali prehliadnuť. Počas testovania ma veľmi milo prekvapili skutočne dobrým zvukom, dobrým pasívnym odhlučnením, pomerne vysokým komfortom, ale čo je veľmi dôležité, všetky tieto výhody sú zabalené do veľmi priaznivej ceny. 

Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá Zdroj: TOUCHIT
Hama Spirit Focused over-ear Bluetooth slúchadlá

Technické parametre

  • Aktívne potlačenie hluku
  • Hlasový asistent Google Assistant | Siri
  • Kompatibilné Bluetooth profily AVRCP | A2DP | HFP
  • Hmotnosť 215 g
  • Priemerná doba nabíjania 1,5 h
  • Spôsob nabíjania USB-C
  • Bluetooth verzia 5.0 + EDR
  • Frekvenčný rozsah slúchadiel 20 Hz – 18 kHz
  • Impedancia slúchadiel 32 Ohm
  • Prenosová vzdialenosť 10 m
  • Technológia MultiPoint (spárovanie s viacerými zariadeniami súčasne)

Páči sa nám

  • Vynikajúci zvuk v slúchadlách do 50 eur
  • Vysoké pasívne odhlučnenie
  • ANC
  • Dlhá výdrž na jedno nabitie
  • 3,5 mm jack
  • Možnosť spárovania s viacerými zariadeniami
  • Skladateľná konštrukcia

Nepáči sa nám

  • ANC nemá indikátor zapnutia a vypnutia
  • Pri dlhšom používaní hrejú na uši
  • Zložité ovládanie pomocou tlačidiel

Zapožičal: HAMA Slovakia

Cena: 49,90 €

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.