Za veľa peňazí ponúkajú ešte viac muziky.

Hneď na začiatku sa musím priznať, že pred začiatkom testovanie som nemal ani potuchy, aké slúchadlá Oppo vyrába. Počas rokov som sa stretával s rôznymi úrovňami kvality zvuku. Pokým niektoré slúchadlá mali zvuk “v poriadku”, niekedy sa našli detské chyby v softvéri, kvôli ktorým niektoré celkom pohoreli.

Na trhu je nespočetné množstvo kvalitných slúchadiel. Najzásadnejšie rozdiely nie sú ani v ich výbave (áno, niekedy sú aj veľké), ale v charakteristike ich zvuku. Niekomu vyhovuje Jabra, inému Sony. Ja som si po rokoch konečne našiel “tie moje”, ktorými sa stali slúchadlá OnePlus Buds Pro. Ide o jedny z najlepších slúchadiel, ktoré sa dajú zohnať v cenovej kategórii do 150 eur. 

Aj preto hneď na začiatku testovania OPPO Enco X2 upútali moju pozornosť. Je to predovšetkým z dôvodu, že sú drahšie ako spomínané OnePlus Buds Pro a prichádzajú pod značkou spoločnosti, ktorá vlastní OnePlus. Prvé, čo mi pri týchto slúchadlách napadlo je, že či prekonajú Buds Pro od OnePlus.

OPPO Enco X2Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
OPPO Enco X2

Dizajn a prevedenie

Prvé zoznámenie bolo veľmi dobré. Puzdro slúchadiel je kompaktné, pričom prekvapí svojou vyššou hmotnosťou a kvalitným prevedením. Aj keď je po obvode oválne, má aj veľké bočné plochy, vďaka čomu sa dobre drží alebo prenáša napríklad v nohaviciach. 

Povrch puzdra je hladký, ale nie veľmi klzký. V spodnej časti sa nachádza USB-C port a LED dióda. Dvierka sa otvárajú do 90-stupňového uhla a v uzavretej polohe držia veľmi dobre, čiže nehrozí, že by slúchadlá počas prenášania vypadli z puzdra. Pánt veľmi dobre drží puzdro otvorené aj pri vyberaní slúchadiel. Pri tejto činnosti je však potrebné získať určitú prax. Následne je vyberanie slúchadiel už veľmi rýchle.

OPPO Enco X2Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
OPPO Enco X2

Samotné slúchadlá majú silikónové štuple, ktoré veľmi dobre tesnia. Po konštrukčnej stránke sa podobajú na OnePlus Buds Pro, čiže majú stopky, do ktorých sú integrované ovládacie prvky. Po prvom vložení do uší ma však slúchadlá prekvapili svojou nestabilitou. Našťastie samotné nadstavce sa veľmi rýchlo prispôsobili, po čom už v ušiach držali „ako prikované„.

Za malú nevýhodu považujem to, že v balení sú iba tri veľkosti nadstavcov, čo nemusí vyhovovať každému. Celkový dizajn inak považujem za veľmi vydarený, pričom Enco X2 už po krátkom čase v ušiach držia podstatne lepšie ako OnePlus Buds Pro, keďže sa dajú do uší zatlačiť o niečo hlbšie. Limitom tak už nie je stopka slúchadiel, ktorá je pri tomto modeli dostatočne odsadená.

Zvuk a možnosti

Keďže cena Enco X2 nie je vôbec nízka, na začiatku testovania som si povedal, že pri hodnotení budem nekompromisný. Vzápätí som dostal “facku” a jasnú odpoveď v podobe skvelého, jasného a vyváženého zvuku, ktorý doslova nakopáva, však viete čo… 

Aj keď aplikácia ponúka niekoľko vynikajúcich predvolených zvukových režimov, zvuk som si ešte dodatočne doladil Poweramp ekvalizérom, ktorý dostal zo slúchadiel “aj to posledné”. Je tak celkom jedno, či si pustíte jazz alebo death-core, zvuk je podaný s rezervou a všetkým, čo si poslucháč praje vo svojej obľúbenej hudbe počuť. Chcem tým povedať, že každú hudbu bude radosť počúvať. 

OPPO Enco X2Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
OPPO Enco X2

Ešte sa vrátim ku zvukovým režimom Enco Mater EQ. Je to funkcia vyvinutá špecialistami zo spoločnosti Dynaudio, ktorá dodá slúchadlám jedinečný zvukový charakter. Viac prezradia aj samotné názvy týchto režimov: Dynaudio real, Dynaudio čistý a zreteľný, Dynaudio Punchy a Enco X Classic. Ja som si obľúbil Dynaudio Real, pretože zvuku dodáva presnosť a zreteľnosť.

Za vynikajúcim zvukom je potrebné hľadať dva meniče. Prvý je štvormagnetový planárny výškový menič a druhý 11 mm dynamický menič, ktorý je vnútri vybavený ultraľahkou membránou. Obidva meniče sa vynikajúco dopĺňajú a poskytujú skutočne vyvážený a detailný zvuk.

Zvuk je pulzujúci, hrejivý, zreteľný a dobre frekvenčne oddelený. Pokiaľ by ste však potrebovali nejakú frekvenciu upraviť, slúchadlá sú poddajné a určite z nich dostanete zvuk, ktorý potrebujete. Všetko podčiarkuje aj vysoké pohodlie pri nosení a nadpriemerná stabilita.

Pokiaľ však chcete využiť plný potenciál týchto slúchadiel, uistite sa, že aj váš telefón podporuje kodeky LDAC a LHDC. Inak si budete musieť vystačiť „iba“ s AAC, čo je počuť.

OPPO Enco X2Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
OPPO Enco X2

Musím pochváliť ANC, to je skvelé, ale určite nie najlepšie. Je buď inteligentné (nastavenie na základe okolia), maximálne, stredné alebo slabé. Používal som iba to maximálne, pričom som sa nestretol so žiadnym šumom alebo inými neželanými zvukmi, ktoré by boli v tomto režime slúchadlami produkované.

ANC je dokonca možné prispôsobiť podľa štruktúry zvukovodu, aby bol dosiahnutý čo najčistejší zvuk. Za užitočnú považujem aj funkciu “Zlatý zvuk”, ktorá ma previedla detailným nastavením výsledného zvuku na základe frekvencií, ktoré dokážem počuť. Okrem toho slúchadlá majú certifikát High-Res Audio Wireless, čiže podporujú zvuk vo vysokom rozlíšení. Nechýba tak ani podpora kodekov LDAC a LHDC.

Pochváliť musím aj režim priehľadnosti (ambientný režim), ktorý dokonca ani pri (slabom) vetre neprenášal nepríjemné ruchy do uší, ale veľmi presne reprodukoval zvuky okolia. Miestami som mal však pocit, že v tomto režime by mohli byť zvuky z okolia prenášané o niečo hlasnejšie. Pokiaľ však nechcete príliš počuť okolie, v nastaveniach je možné zvoliť aj režim “vylepšiť hlasy”, ktorý zníži okolitý hluk a zvýrazní hlasy.

OPPO Enco X2Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
OPPO Enco X2

Ovládanie 

To je identické, ako pri modeli OnePlus Buds Pro. V prípade Enco X2 však pribudla možnosť nastavenia hlasitosti priamo zo slúchadiel. Je pritom jedno, ktoré slúchadlo k tomu použijete. Postačí iba jemne prechádzať po stopke v požadovanom smere. Funkcia je presná a spoľahlivá. Na druhej strane sa nemusíte báť nechcených dotykov. Všetko je vyriešené veľmi rozumne. 

Ostatné nastavenia, ako napríklad prepínanie skladieb, zmena zvukových režimov alebo príjem hovorov, je možné vykonať iba po stlačení stopky slúchadiel. Ani pri nastavovaní hlasitosti nie je potrebné po stopke slúchadiel prechádza opakovane, aby sa zmena prejavila.

Aplikácia

Pri používaní slúchadiel na viacerých telefónoch som si musel zvyknúť na dva spôsoby ovládania. Teda skôr na na dve rozhrania “aplikácie”. V prípade telefónov OPPO/OnePlus sú všetky možnosti nastavenia a ovládania prístupné v zozname Bluetooth zariadení, kde po kliknutí na položku OPPO Enco X2 sa sprístupnia všetky možnosti nastavenia zvuku a ďalších funkcií. 

Pokiaľ však nemáte telefón týchto značiek, tak sa budete musieť spoliehať na aplikáciu HeyMelody, ktorá je „klasickou inštalovateľnou aplikáciou„, ktorú je možné umiestniť priamo na domovskú obrazovku. Osobne mi táto verzia vyhovuje viac, keďže je k nej okamžitý prístup a nie je potrebné sa k nastaveniam prepracovávať cez lištu s rýchlymi nastaveniami.

Aplikáciu (aj tú integrovanú) hodnotím pozitívne. Je prehľadná a nachádza sa v nej všetko potrebné.

Integrovaná aplikácia:

HeyMelody:

Verdikt

Sú tieto slúchadlá najlepšie? Podľa mňa áno, hoci vnímanie zvuku je pomerne subjektívne. Napríklad Jabry svojim „nablýskaným“ podaním zvuku mi vôbec nevyhovujú, Sony ma nudia, OnePlus Buds boli doteraz pre mňa TOP, no a teraz sú tu Oppo Enco X2.

Už len pri pohľade na technologickú výbavu týchto slúchadiel je jasné, že musia byť vynikajúce. Je pritom jedno či si pustíte old school jazz, modernú tanečnú hudbu alebo death-core, hudba vás bude zakaždým baviť. Slúchadlá majú bohaté možnosti nastavenia, sú spoľahlivé a to najpodstatnejšie je, že vynikajúco hrajú. 

Cena 200 eur je síce vyššia, ale úplne opodstatnená. Pokiaľ „lovíte“ v tejto cenovej kategórii, tak určite sa pozrite aj na tieto slúchadlá. Sú výborné.

Páči sa nám

  • Kvalitné prevedenie
  • Vynikajúci a tvárny zvuk
  • Podpora Hi-Res Audio Wireless
  • Plná výbava
  • Odolnosť IP54
  • Bezdrôtové nabíjanie
  • Účinné ANC s bohatými možnosťami nastavenia
  • Príjemný Ambientný režim
  • Rýchle párovanie
  • Bohaté možnosti personalizácie zvuku

Nepáči sa nám

  • Možno vyššia cena
OPPO Enco X2Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
OPPO Enco X2

Technické parametre

Názov modelu / Technické parametreOPPO Enco X2
TechnológieBluetooth 5.2, IP54, SBC, AAC, LDAC, LHDC, Duálne pripojenie
Veľkosť meniča [mm]koaxiálne 11 + 6
OdhlučnenieSmart ANC s maximálnou hĺbkou 45 dB a maximálnou šírkou 4 kHz
Funkcia handsfreeáno, trojitý mikrofón s funkciou Bone Voiceprint AI na redukciu šumu pri hovore
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 40 000, 118dB @1kHz,
HmotnosťHmotnosť (jedno slúchadlo): 4,7 g (±0,2 g)
Hmotnosť (nabíjacie puzdro): 47 g (±1 g)
Hmotnosť (celé zariadenie): 56,4 g(±1 g)
Rozmery nabíjacieho puzdra66 × 49,3 × 22,7 mm
NabíjanieUSB-C, bezdrôtové Qi, rýchle nabíjanie – za 5 minút 2 hodiny počúvania
Výdrž batérie [hod.]LHDC: s ANC 5 (20 s puzdrom), bez ANC 6,5 (27 s puzdrom), AAC: s ANC 5,5 (22 s puzdrom), bez ANC 9,5 (40 s puzdrom)
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie4/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie5/5
Pomer cena / celkové možnosti5/5
Cena [EUR s DPH]199,00

Zapožičal: Oppo

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.