Na Slovensku je (staro)nový hráč v segmente prémiových video služieb.

HBO Max je nová prémiová video služba, ktorá funguje od 8. marca 2022 aj na Slovensku. Z určitého hľadiska nejde o nováčika na trhu, nakoľko HBO Max priamo nahradilo svojho predchodcu, HBO GO. Z technologického hľadiska je však rozdiel medzi HBO GO a HBO Max natoľko výrazný, že si novinka zaslúži pozornosť a najmä priame porovnanie s hlavným konkurentom – Netflixom.

V redakcii sme pre vás pripravili tabuľku, ktorá obsahuje porovnanie kľúčových parametrov oboch služieb. Niektoré vlastnosti bližšie popisujeme v texte pod tabuľkou:

HBO MaxNetflix
Rozlíšenie videaaž 4Kaž 4K (predplatné za 11,99 eur)
HDRHDR10 a Dolby VisionHDR10 a Dolby Vision (predplatné za 11,99 eur)
Audio5.1-kanálový zvuk a Dolby Atmos5.1-kanálový zvuk a Dolby Atmos
LokalizáciaČeský (slovenský) dabing v takmer všetkých tituloch, české alebo slovenské titulky vo všetkých titulochČiastočná lokalizácia do češtiny vo forme dabingu a/alebo titulkov
Počet zariadení3 zariadenia súbežne1 / 2 / 4 zariadenia
Offline režimÁno, iOS a AndroidÁno, iOS, Android, Windows
Webové rozhranieÁno Áno 
Mobilné aplikácieiOS, Android, macOSiOS, Android, Windows
TV aplikácieSamsung, LG, Android TV, Apple TV, ChromecastSamsung, LG, Android TV, Apple TV, Chromecast
KonzolyPlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One a Xbox Series X/SPlayStation 5, PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox Series X/S, Xbox One, Xbox 360
Nároky na internetod 5 (HD) / 25 Mbps (4K)od 1 (SD) / 5 (1080p) / 15 Mbps (4K)
Cena6,99 eur (resp. 4,66 eur, ak si aktivujete predplatné do 31. marca)7,99 / 9,99 / 11,99 eur

HBO Max láka cenou

HBO Max v porovnaní s HBO GO prinieslo viacero technologických zlepšení, vďaka ktorým sa služba priamo vyrovnala Netflixu. V prvom rade ide o fakt, že HBO Max využíva globálnu platformu a teda celý svet využíva jednu a tú istú aplikáciu. Okrem iného to urýchli budúce zlepšovanie aplikácie a služby.

Čo si však ako používateľ všimnete skôr, je zlepšená podpora audio a video technológií. HBO Max ponúka streamovanie v rozlíšení až 4K s podporou HDR (HDR10 a Dolby Vision) a 5.1-kanálovým zvukom, resp. Dolby Atmos. Totožné technológie podporuje aj Netflix, takže v tomto smere sú si služby rovnocenné.

Doplnené: Objektívne treba povedať, že HBO Max aktuálne viditeľne zaostáva z hľadiska ponuky obsahu v 4K HDR. Sklamaním môže byť najmä absencia 4K obsahu pri mnohých tituloch z vlastnej tvorby od HBO. Uvidíme, ako sa to zmení v priebehu roka 2022.

HBO Max má výhodu v tom smere, že ide o lacnejšiu službu. Mesačne stojí 6,99 eur, pričom poplatok si môžete znížiť o 33 %, pokiaľ si službu predplatíte do 31. marca. Alternatívne je možné získať lacnejšie predplatné, pokiaľ si HBO Max predplatíte na rok.

Netflix je k dispozícii v troch verziách s cenami od 7,99 eur. Výška poplatku ovplyvňuje maximálnu kvalitu streamovania a počet zariadení, na ktorých môžete službu súbežne využívať. Ak berieme do úvahy priame porovnanie parametrov oboch služieb, HBO Max je prakticky na úrovni Netflixu za 11,99 eur.

HBO MaxZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
HBO Max

Rozhodujúci bude obsah a pre niekoho aj lokalizácia

HBO Max a Netflix sú technologicky rovnocenné služby. HBO láka cenou a lokalizáciou, avšak hlavnou výhodou Netflixu môže byť obsah, ktorý služba ponúka. Faktom je, že objektívne porovnať obsah nie je možné, nakoľko toto je vlastnosť, ktorá bude pre každého používateľa subjektívna.

Bohužiaľ, ani Netflix a ani HBO Max neponúkajú možnosť bezplatného skúšobného obdobia, takže jediným spôsobom, ako si vyskúšať obe služby a zhodnotiť obsah, ktorý ponúkajú, je predplatiť si ich aspoň na jeden mesiac.

Netflix ponúka okrem vlastnej tvorby aj seriály a filmy od štúdií z celého sveta. HBO Max ponúka tvorbu (nielen) od Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network a Max Originals, vrátane filmov spoločnosti Warner Bros., ktoré budú zverejnené už 45 dní po uvedení do kín. Príklad sú Matrix Resurrections, Duna, Space Jam Nová legenda, The Suicide Squad: Samovražedná misia alebo Tom a Jerry. K dispozícii je tiež lokálna tvorba.

Ak berieme do úvahy počet titulov v ponuke služby, Netflix bude mať navrch. Nájde sa však mnoho používateľov, ktorým bude vyhovovať iba ponuka HBO Max, resp. kombinovaná ponuka oboch služieb.

Čo sa lokalizácie týka, Netflix ponúka primárne českú lokalizáciu a to vo forme dabingu pre vlastnú tvorbu, resp. vo forme českých titulkov pre väčšinu ďalšieho obsahu. HBO Max má z hľadiska dabingu lepšiu podporu, pričom niektoré tituly majú nielen český dabing, ale aj slovenský. K dispozícii sú tiež české a/alebo slovenské titulky pri prakticky všetkých tituloch.

NetflixZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Netflix

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit