Bezpečnosť HMDI kábla je narušená.

Mal to byť pôvodne kábel na ochranu súkromia, avšak z iného pohľadu. Išlo o to, aby sa mohol prenášať medzi zariadeniami digitálny obsah, ktorý je autorsky chránený. Aj to je dôvodom, prečo niektoré služby nechcú povoliť streamovanie cez bezdrôtovú sieť, no vyžadujú prepojenie fyzickým káblom. Odpočúvaním tohto kábla sa dá proces bezpečnosti narušiť.

Tienenie žiarenia

Pôvodne nešlo o to, aby používateľ získal bezpečné spojenie, ale aby sa tvorcovia obsahu chránili voči kopírovaniu. To je len ľahké natienenie histórie. Podľa výskumníkov z uruguajskej univerzity sa dá prenikajúce elektromagnetické žiarenie cez kábel odchytiť. Na základe toho sa dá zistiť, čo sa prenáša na obrazovku. Bezpečnostní experti to dokázali vďaka umelej inteligencii, ktorú trénovali na pôvodných vzorkách a následne preverovali jej výsledky.

Možno si pamätáte éru analógových monitorov, ktoré sa vo filmoch s vládnou tematikou pri útoku rýchlo vypínali. Z týchto monitorov sa aj cez stenu dalo zistiť na základe ich elektromagnetického žiarenia, čo je na obrazovke. Podobným spôsobom, aj keď je to podstatne náročnejšie, sa dá zrekonštruovať obraz prenášaný cez HDMI.

Nová technika umožnila expertom zhodu až približne 70 %. Nie je to dokonalé, no bohato to postačí na to, aby hackeri mohli sledovať to, čo sa zobrazuje na obrazovkách. Či už ide o šifrovanú komunikáciu alebo rôzne finančné dáta.

Káble zatiaľ nezahadzujte

Aj keď je celý postup popísaný veľmi jednoducho, proces je zložitejší. Nateraz sa dá určite tvrdiť, že sa používatelia nemusia ničoho obávať. Zachytávanie takéhoto signálu nie je úplne triviálna záležitosť. Okrem odpovedajúcej techniky potrebujete aj natrénovaný model. Je to však ďalšia tienistá stránka umelej inteligencie.

Ako sa ukázalo ani káblové spojenie nie je opäť to najbezpečnejšie a obavy môžu mať vládne agentúry. Špecializované pracoviská sa síce chránia proti EM vyžarovaniu a ich budovy či komponenty sú špeciálne tienené. Na tomto príklade je vidieť, že bezpečnosť netreba podceňovať a hackeri skúšajú rôzne metódy ako získavať obsah, ktorý im nepatrí.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.