Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť HDR10+ Technologies oznámila spustenie nového licenčného a certifikačného programu pre technológiu HDR10+. HDR10+ je bezplatná otvorená platforma pre obraz s posilneným dynamickým rozsahom (High Dynamic Range, HDR), ktorej účelom je optimalizovať kvalitu obrazu u televízorov a monitorov s ultravysokým rozlíšením 4K a prinášať tak lepší zážitok pre divákov.

Nová technológia HDR10+ optimalizuje obraz u televízorov a monitorov s ultravysokým rozlíšením 4K pomocou dynamického mapovania tonality, pri ktorom sa upravuje jas, farebná sýtosť aj kontrast na úrovni jednotlivých okienok. Výsledkom je výrazne lepší divácky zážitok, či už máte 4K televízor ľubovoľného typu. Kvalita obrazu sa tak výrazne približuje filmovému originálu.

Licenčný a certifikačný program pre technológiu HDR10+ je k dispozícii firmám, ktoré dokážu splniť požiadavky na štandard HDR10+, čo sa technických špecifikácií aj výsledkov testovania týka. Ide o univerzálne štandardy platné pre prístroje rôznych kategórií a parametrov – účelom je, aby všetky dosiahli podobnú úroveň kvality.

Zákazníci sa budú naďalej môcť riadiť logom HDR10+, ktorého použitie garantuje, že daný výrobok spĺňa spomínané štandardy. Platforma je bezplatná, umožňuje produkciu, zdieľanie aj premietanie obsahu všetkého druhu a zapojilo sa do nej už viac ako 40 rôznych firiem.

„Nový licenčný a certifikačný program pre technológiu HDR10+ predstavuje výrazný technologický krok vpred k obrazovkám budúcej generácie,“ vyhlásil Danny Kaye, výkonný viceprezident spoločnosti 20th Century Fox a riaditeľ laboratória Fox Innovation Lab. „Pre divákov znamená vylepšený obraz v televízoroch a ďalších zariadeniach všetkého druhu a všetkých cenových kategórií.“

„Veríme, že nový licenčný a certifikačný program uspokojí zákazníkov, ktorí túžia po maximálnej kvalite obrazu a chcú si byť istí, že sa im takejto kvality skutočne dostane. S HDR10+ túto istotu majú, obraz maximálne zodpovedá predstavám náročných tvorcov,“ dodalToshiharu Tsutsumi, riaditeľ televíznej divízie spoločnosti Panasonic.

Dopyt po veľkých displejoch a špičkovej kvalite obrazu stále rastie. O to väčšiu radosť máme z toho, že môžeme náš licenčný a certifikačný program HDR10 + predstaviť verejnosti,“ pripojil svoj komentár Bill Mandel, viceprezident pre priemyselné vzťahy spoločnosti Samsung Research America. „Pri vývoji programu sme mysleli predovšetkým na zákazníkov, chceli sme pre nich vylepšiť HDR obraz a zároveň po celom svete rozšíriť štandard HDR10+.“

Platforma HDR10+ umožní aj v budúcnosti vývoj nových technológií a nástrojov tak, aby sa obraz vylepšoval aj v ďalších rokoch. Ďalšie informácie o licenčnom a certifikačného programu HDR10+ sú k dispozícii na webe http://www.hdr10plus.org.