Spoločnosť Meta oficiálne predstavila novú náhlavnú súpravu Quest Pro pre virtuálnu aj zmiešanú realitu. Nové zariadenie má vylepšenú optiku, displeje aj vyšší výkon.

Headset je poháňaný novým čipsetom Qualcomm Snapdragon XR2+ Gen 1, ktorý údajne produkuje o 30 % menej tepla a zároveň má o 50 % vyšší trvalý výkon. Zariadenie obsahuje novú pipeline na spracovanie obrazu s latenciou menšou ako 10 milisekúnd a podporuje 360-stupňové video v 8K rozlíšení so 60 snímkami za sekundu.

Z technických špecifikácií stojí za zmienku 12 GB pamäte RAM či 256 GB vnútorné úložisko. V obidvoch prípadoch ide o dvojnásobné hodnoty oproti staršiemu headsetu Quest 2. Nová optika má zabezpečiť o 25 % vyššiu ostrosť pri priamom pohľade a o 50 % pri periférnom videní. Quest Pro má aj nové displeje, ktoré v kombinácii s vylepšeným softvérom majú zvýšiť kontrast o 75 %. Zároveň majú o 37 % viac pixelov na jeden štvorcový palec a o 30 % širší farebný gamut.

Zdroj: Oculus.com

Quest Pro bol navrhnutý na použitie v zmiešanej realite, teda takej, kde je obraz skutočného sveta doplnený o digitálne prvky. Má desať farebných kamier, päť z nich sníma vonkajší svet a päť je vnútorných, ktoré sledujú oči a výrazy používateľa. Headset umožňuje rozmiestniť si okolo seba virtuálne monitory a zároveň vidieť skutočnú myš s klávesnicou. Rovnako je možné vytvárať 3D modely a manipulovať s nimi.

Zbrusu nové sú aj ovládače, nazvané Quest Touch Pro. Majú zabudované senzory, ktoré sa starajú o sledovanie ich polohy (predtým to zabezpečovala priamo náhlavná súprava). Sú ergonomickejšie a výrobca sľubuje vylepšenú hmatovú spätnú odozvu. Za čiastku 300 dolárov sa budú dať dokúpiť aj k headsetu Quest 2, s ktorým sú spätne kompatibilné.

Cena za toto zariadenie bude 1499 dolárov, v Európe môžeme čakať zrejme ešte o niečo vyššiu sumu v eurách. Ide tak o viac ako trojnásobnú cenu v porovnaní s Oculus Quest 2. Predaj sa začne 25. októbra.

Zdroj: Oculus.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.