Podvody s umelou inteligenciou tu budú na dennom poriadku.

Falošným videám sa hovorí aj deepfakes a zväčša sú na nich slávni alebo známi ľudia. Je to z toho dôvodu, že práve títo ľudia zanechávajú na internete množstvo stôp. Nejde len o ich skutočné profily, ale aj o rôzne rozhovory, ktoré poskytli, alebo práve filmy, v ktorých účinkovali. Na základe toho sa umelá inteligencia dokáže naučiť mimiku a napodobniť hercov či iné osobnosti.

To sa stalo aj hercovi Tomovi Hanksovi, ktorý na svojom Instagrame varoval fanúšikov pred jeho AI klonom. Uviedol, že na internete sa nachádza video, na ktorom je naklonovaný a ide o jeho falošný obraz, ktorý propaguje zubné ošetrenie. Podobizeň môže byť ľahko uveriteľná, najmä keď si predstavíte 3D technológie v aktuálnych filmoch. Tu je však problém v tom, že video, ktoré je generované umelou inteligenciou, sa stáva čoraz uveriteľnejšie a je čoraz detailnejšie.

Zatiaľ sme ešte stále v dobe, keď ho dokážete na základe väčších či menších detailov odlíšiť od skutočného obsahu. Najväčšou výzvou pre umelú inteligenciu je zatiaľ mimika úst, hoci mimika tváre je zvládnutá veľmi dobre a vidieť to aj na počítačových hrách. Aj keď sa propagácia falošných výrobkov alebo služieb, prípadne falošná propagácia daným aktérom nedá zľahčovať, je tu ešte ďalší problém.

Na internete sa začína čoraz viac šíriť pornografický obsah s celebritami, ktoré sú podvrhom a ide o rôzne falošné videá z dôvodu pomsty alebo iných dôvodov. Hlavným zámerom je poškodiť danú osobu. Generatívna umelá inteligencia je aktuálne už niekoľko mesiacov aj témou Hollywoodu. Členovia odborového zväzu nazvaného Actors Guild and American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) štrajkujú, pretože chcú obmedziť používanie AI, ktorá v mnohých smeroch priamo ohrozuje prácu skutočných hercov.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.