Prosby sviatočných hráčov aj pamätníkov ostali vypočuté. Crash Bandicoot sa vracia a ponúka všetky svoje hlavné dobrodružstvá v jednej kolekcii.    

Crash Bandicoot je fenomén, ktorý si množstvo hráčov spája s hernou konzolou PlayStation. Nielen my v redakcii, ale aj predavači v herných obchodoch museli vysvetľovať nejednému zákazníkovi, že Crasha Bandicoota si na ich novej PS4-ke jednoducho nezahrajú. V dobe uvedenia tejto konzoly na trh to nebolo možné, pretože hra nebola pre PlayStation 4 dostupná a aj majitelia PS3 boli odkázaní iba na digitálnu verziu pôvodnej hry pre PS1, ktorá fungovala v režime spätnej kompatibility. PS4 však túto funkciu neponúka.

Bez ohľadu na to, povedomie o prepojení značiek PlayStation a Crash Bandicoot je také výrazné, že mnohí očakávajú, že si s novou generáciou PlayStationu budú môcť kúpiť aj nového Crasha. Alebo aspoň starého, ktorý bude na novej konzole fungovať. Nie je to zlá logika. Faktom je, že pôvodní tvorcovia tejto plošinovky medzičasom vyvinuli viacero ďalších geniálnych hier. Spomeňme série Jak and Daxter, Uncharted či The Last of Us.

Prvý Crash Bandicoot sa dostal do predaja v roku 1996. Hra baví aj dnes, 21 rokov od vydania  

Crash Bandicoot je však unikát a uvedomuje si to aj aktuálny majiteľ tejto značky. Spoločnosť Activision sa rozhodla oživiť Crasha a to aj napriek tomu, že nemohla použiť ani riadok zdrojového kódu pôvodných hier. Vývojári z Vicarious Visions preto museli naprogramovať všetky tri hry úplne od nuly. Pôvodné tituly samozrejme fungovali ako predloha, ktorú zmodernizovali prakticky dokonale. Škoda len, že nepridali aj nejaký bonus navyše a prakticky jedinou extra položkou je iba možnosť hrať takmer všetky úrovne aj za Cicuš Micuš.

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy obsahuje hry Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back a Crash Bandicoot 3: Warped. Ide teda o pôvodnú trilógiu pre PlayStation 1. N. Sane Trilogy je výborná kolekcia nielen kvôli tomu, že si môžete zahrať Crasha v modernej grafickej podobe, ale najmä z toho dôvodu, že jeho hrateľnosť je zábavná aj dnes, po takmer 21 rokov od prvého vydania. Uznávame, že pôvodný Crash Bandicoot obsahoval niekoľko výraznejších nedostatkov herného dizajnu a aj dnes vás budú iritovať niektoré úrovne či nevyrovnaná náročnosť hry. Z týchto nedostatkov sa však vývojári poučili ešte pri vývoji pôvodného druhého a tretieho dielu a ich reedícia z roku 2017 je rovnako výborná. Koľko hier môžete toto dnes o sebe povedať?

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy vám nemusíme odporúčať. Túto kolekciu si kúpi väčšina majiteľov PlayStation 4 a to vrátane nehráčov, ktorých dokázalo počas ich života zaujať iba minimum hier. Crash bol pravdepodobne jednou z nich. Nie, o tejto kolekcii píšeme najmä kvôli tomu, aby sme vás upozornili na fakt, že už môžete ísť do obchodu a konečne si kúpiť Crasha vo verzii pre najnovší PlayStation. A najlepšie na celej kolekcii je, že možno si ju budete kupovať s nádychom nostalgie, ale obal s hrou sa nestane iba ďalším artiklom vašej zbierky, ktorý nikdy nevložíte do mechaniky. Garantujeme vám, že znovuzrodeného Crasha si aj reálne zahráte a dohráte ho. Minimálne druhý a tretí diel.

P.S. Ak sa vám nechce kupovať PlayStation 4 iba kvôli Crashovi, šepká sa, že sa kolekcia koncom roka objaví aj vo verzii pre Xbox a možno dokonca aj pre PC. Nehľadajte v tom nič šokujúce. Majiteľom značky je Activision a ten chce zarábať.

Hodnotenie: 4/5, 80%
Cena: 36,99 EUR
Zapožičal: Hrac.sk

Páči sa nám 

+ Stále zábavná hrateľnosť
+ 3 hry v jednom balení
+ Výborné zmodernizovanie audiovizuálneho spracovania
+ Rozumná cena

Nepáči sa nám (symbol -)

– Prvý Crash Bandicoot by potreboval vybalansovať obtiažnosť
– Prakticky žiadne bonusy oproti pôvodným verziám

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit