Tento notebook je jedným slovom lahôdka. Triton 700 predstavuje nový segment herných notebookov, ktoré sú určené špecifickej skupine hráčov a kladú dôraz na mobilitu zariadenia. Výsledkom je prístroj s hmotnosťou 2,4 kg, avšak s hrúbkou iba 17,8 mm v najtenšom bode, resp. 18,9 mm. Práve tenkosť tohto herného zariadenia je úžasná a pri pohľade naň by ste ho zboku neodlíšili od bežného notebooku. Samozrejme, z hľadiska dizajnu a portovej výbavy je rozdiel viditeľný, avšak hrúbka na prvý pohľad nenaznačuje, že máte v ruke skutočnú hernú beštiu.

Triton 700 sme testovali v menej výkonnej konfigurácii s grafickou kartou GeForce GTX 1060. Acer uvedie na trh aj modely s najvýkonnejšou kartou súčasnosti, akú môžete mať v notebooku, s GTX 1080. Dizajn sa nemení, zvýši sa iba cena. Model s GTX 1060 sa predáva za 2284 eur, výkonnejšia verzia začína od 3000 eur.

Hneď na úvod treba povedať, že v prípade Tritonu 700 budete platiť aj za dizajn a technologické inovácie, ktoré umožnili výrazne znížiť hrúbku zariadenia. Na porovnanie, Acer má v ponuke aj štandardný herný notebook Acer Predator Helios 300, ktorý má totožný procesor aj grafickú kartu a stojí 1400 eur. Helios 300 má v tejto cene polovičnú operačnú pamäť (8 GB RAM) a polovičné úložisko (256 GB SSD) v porovnaní s Tritonom 700.

Verziu so 16 GB RAM a extra pevným diskom vo výbave kúpite za 1640 eur. Jeho hmotnosť je 2,7 kg a hrúbka 27,9 mm. Reálne si teda za dizajn Tritonu 700, ktorý je o 300 gramov ľahší a o 1 cm tenší ako Helios 300, priplatíte v prípade verzie s GTX 1060 cca 500 eur. Či sa to oplatí, si musí zvážiť každý sám, ale je zrejmé, že tento notebook nebude kandidát na víťaza pomeru cena/výkon. Z hľadiska dizajnu a mobility však lepší notebook aktuálne nenájdete.

Triton 700 má štýlový dizajn. Hliníkové veko zdobí logo Predator, na bokoch nájdete porty, tlačidlo napájania a výduchy. Ďalšie výduchy sú umiestnené na zadnej hrane notebooku, spoločne s výstupmi HDMI a DisplayPort a napájacím konektorom. Nasávanie vzduchu je zospodu.

Notebook vás pri prvom otvorení pravdepodobne prekvapí, nakoľko má trochu iný dizajn klávesnicovej časti ako klasické notebooky. Klávesnica je v spodnej polovici a je mechanická. Touchpad sa nachádza na priesvitnom paneli nad klávesnicou. Tento panel umožňuje pohľad na ventilátor a jeho časť funguje ako touchpad. Nevýhodou sú menšie rozmery a taktiež aj absencia ľavého a pravého tlačidla.

Touchpad teda funguje iba ako dotyková plocha. Jedným ťuknutím vykonáte akciu ľavého tlačidla, podržaním prsta vyvoláte kontextové menu pravého tlačidla. Toto riešenie nie je úplne praktické, výrobca sa musel prispôsobiť dizajnu chladiaceho systému, kvôli ktorému musí byť klávesnica v spodnej časti. Na druhej strane, pri hraní sa bez samostatnej myši nezaobídete, takže reálne vás bude touchpad čiastočne limitovať iba pri bežnej práci, ak nebudete mať po ruke myš.

V okolí klávesnice sa tiež nachádza audio systém s technológiou Dolby Atmos. Reprodukcia zvuku je výborná, trochu nás však iritovala znelka, ktorá sa prehrala vždy pri spustení notebooku. Vynikajúci je aj displej s Full HD rozlíšením. Zobrazenie farieb je verné, maximálny jas je viac ako dostatočný a celková kvalita patrí k tomu najlepšiemu, čo sme v tomto segmente v poslednej dobe videli. Displej má uhlopriečku 15,6 palca a obsahuje technológiu NVIDIA G-SYNC pre synchronizáciu grafickej karty s obrazovkou. Nevýhodou je obnovovacia frekvencia na úrovni 60 Hz. Panel je typu IPS.

Zatiaľ čo zovňajšok Tritonu vzbudzuje na prvý pohľad najväčšiu pozornosť, z praktického hľadiska je rozhodujúce najmä to, ako notebook funguje v záťaži. Dvojnásobne s prihliadnutím na tenkú hrúbku, ktorá môže vyvolávať pochybnosti. Počas nášho testovania sa však notebook správal spoľahlivo a stabilne, takže ani v tomto smere nemáme pripomienky.

Pri testovaní Tritonu 700 sme namerali hodnoty, ktoré o pár percent prevyšovali konkurenčné notebooky s rovnakou výbavou. Bavíme sa o náraste výkonu na úrovni 5 až 10 %. Ďalších pár percent pridá funkcia softvérového pretaktovania notebooku, ktorú nájdete v softvérovej aplikácii od Aceru. Okrem troch režimov výkonu si môžete vybrať aj režim chladenia notebooku (automatický, max, vlastný) a farebné podsvietenie klávesnice. V prípade chladenia budete rozdiely medzi jednotlivými režimami počuť. My sme používali automatické chladenie a notebook držal hodnoty v záťaži na úrovni 80 °C pre grafickú kartu aj procesor, čo je medzi hernými zariadeniami bežná hodnota. Chladenie bolo zároveň akceptovateľné aj z hľadiska hlučnosti.

ModelAcer Predator Triton 700
Displej15,6″, IPS, matný, 60 Hz, 1920 × 1080, G-SYNC
ProcesorIntel Core i7-7700HQ, 2,80 GHz, štvorjadro
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1060, 6 GB GDDR5
Operačná pamäť16 GB DDR4, 2133 MHz
Pevný disk512 GB SSD
Konektivita3 × USB 3.0, USB 2.0, USB-C (Thunderbolt 3), HDMI 2.0, DisplayPort, ethernet, 2 × 3,5 mm jack
Rozmery / Hmotnosť393 × 267 × 18,9 mm / 2,4 kg
PCMark 10
Rozšírený test5 330
Základné používanie7 428
Produktivita6 810
Tvorba digitálneho obsahu5 331
Hranie8 093
3DMark
Time Spy3 846
Fire Strike2916 (Ultra) / 5274 (Extreme) / 10031
Sky Diver25 740
Cloud Gate26 451
Ice Storm122 666
Záťažový test (Time Spy)97,60%
VRMark
Orange Room6 349
Blue Room1 143
PCMark 8
Domáce používanie3 060
Test výdrže (hodiny:minúty)3:13

Notebook dosiahol v teste výdrže PCMark 8 nadpriemernú výdrž na úrovni 3 hodiny a 13 minút. Počas práce ponúkne cca 4-hodinovú výdrž, samozrejme v závislosti od podsvietenia displeja. Pri hraní a v záťaži sa reálne výdrž pohybuje na úrovni 1 hodiny. Čo sa hrania týka, počítač s grafickou kartou GeForce GTX 1060 si bez problémov poradí s najnovšími hrami vo Full HD rozlíšení a s vysokým nastavením kvality. V prípade vyšších rozlíšení treba nájsť optimálny pomer medzi kvalitou a žiadaným počtom fps.

Cena: 2284 EUR

Hodnotenie:
+ Štíhly dizajn
+ Efektívne chladenie
+ Výborná kvalita displeja
+ G-SYNC a portová výbava
+ Mechanická klávesnica
–  Menej praktický touchpad
– Vyššia cena

Verdikt

Acer Predator Triton 700 je technologicky atraktívne zariadenie. V prípade tohto notebooku oceňujeme najmä jeho dizajn, ktorý predstavuje inováciu. Za kombináciu tenkej konštrukcie, vysokého výkonu a chladenia výrobcu chválime, ale je zrejmé, že tento notebook aktuálne asi neosloví masy hráčov. Dôvodom je vyššia cena v porovnaní s rovnako vybaveným notebookom – rozdiel 500 – 600 eur nie je zanedbateľný. Pokiaľ však chcete najtenší skutočne herný notebook, Predator Triton 700 neprehliadnite.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit