Spoločnosť Acer vždy predstavuje svoje novinky na ostávajúcu časť roka v apríli, a to v New Yorku.

Boli sme tu už druhýkrát a ročník 2017 bol z hľadiska veľkosti podstatne väčší ako 2016. Akcia sa tentoraz konala v najväčšom IMAX kine na svete, na 8. avenue na Manhattane. Moderátorom bol sám generálny riaditeľ Jason Chen. Ako sme zistili pri osobnom stretnutí, je to Číňan s vynikajúcou angličtinou, neustále rozcestovaný, ktorý má rád hry a o produktoch svojej firmy vie úplne všetko.

Notebook so zakriveným displejom nemá nikto iný

Jason pri svojom vystúpení ako prvé spomenul najväčší úspech Aceru v roku 2016 – najunikátnejší herný notebook Acer Predator 21X. K tomuto notebooku so zakriveným displejom existuje dnes už viac 20 000 videí od svetových videoblogerov. Ako sa nám Jason priznal, zaplatili si len 3 videá od úplne najsilnejších youtuberov na svete. Acer sa celkovo poriadne zameriava na herný sektor a je tu významným hráčom.

Na viacerých európskych trhoch mu patrí pozícia číslo 1 alebo 2. Platí to pre herné notebooky, monitory, ale aj projektory. Obrovský celosvetový úspech zažil aj notebook na bežné (teda neherné) použitie Acer Swift 7, ktorý predstavuje úplne najtenší notebook s hrúbkou len 9,98 mm. Ten bol síce predstavený už v minulom roku, ale stále mu patrí prvenstvo v najmenšej hrúbke tela.

Notebooky pre každodenné použitie

Trendom tohto roka sú tak klasické notebooky, ale aj ďalší pokrok v hernom segmente. Acer v New Yorku predstavil najprv update svojich Swift notebookov. Swift 1 je pritom tenký notebook, ktorý teraz zmenil svoje vyhotovenie z plastového na kovové. Napriek tomu je kompaktný a ako sme si vyskúšali, je aj nezvyčajne ľahký (1,3 kg). Uhlopriečka je 13,3 palca a na batériu vydrží 10 hodín.

Rozlíšenie IPS displeja je Full HD a zabudovaný je tu aj filter na ochranu pred modrým svetlom. Overili sme si aj kvalitný zvuk z tohto notebooku, vyskúšali sme komunikáciu cez Skype. V skutočnosti je to pekný vstupný model do rodiny notebookov Swift. Procesorom je Intel Pentium a je tu 4 GB RAM.

Cenovo výhodný notebook Swift 1

Swift 3 je potom vybavenejší model s uhlopriečkou 14“ a 15,6“, Full HD rozlíšením a veľmi príjemný je na dotyk. Podstatným vylepšením voči Swift 1 je zabudovaná grafická karta NVIDIA GeForce a tiež dosahuje na batériu až 10 hodinovú výdrž. K dispozícii je aj netradičné ružové vyhotovenie tohto notebooku. Procesorom je Intel Core i3, i5 alebo i7, SSD do 512 GB a 4 alebo 8 GB RAM.

Dobre vybavený notebook Acer Swift 3

Konvertibilné notebooky

Minulý rok bola veľká téma konvertibilný notebook s odnímateľnou klávesnicou Switch Alpha 12. Ten zažil neuveriteľný úspech, a preto prichádza rozšírenie tejto rodiny.

Prvým prírastkom je Switch 3 s 12,2-palcovým Full HD displejom, procesorom je Intel Pentium + 4 GB RAM a súčasťou dodávky je aj pero Acer Active Pen s technológiou Microsoft Ink. V zadnej časti tohto notebooku nájdeme vyklápateľný podstavec, ktorý umožňuje podoprieť časť s displejom v pracovnej polohe alebo ho zavesiť do zvislej polohy. Tento podstavec umožňuje viaceré polohy tohto notebooku.

Novinkou konvertibilných notebookov je podstavec s nastavením polohy

Ďalším prírastkom v tejto rodine je Switch 5, ktorý má vo výbave procesor Intel Core i5 alebo i7 + 8 GB RAM a uhlopriečka jeho displeja je 12 palcov. Výhodná je aj čítačka odtlačku prsta, prihlasovať sa dá aj pomocou systému Microsoft Hello. Čítačka odtlačku prsta je pritom umiestnená na strane notebooku. Acer v tomto prípade zvládol aj chladenie bez ventilátora, teda tento notebook je napriek pokročilej výbave celkom nehlučný.

Súčasťou je opäť dotykové pero a ako sme si vyskúšali, u Swift 5 je možné nastaviť správnu polohu len jednou rukou. Celý notebook je veľmi tenký, časť s tabletom váži len 0,9 kg.

Acer Switch 5 je ideálny konvertibilný notebook s dobrým výkonom

Pracovné stanice všetko v jednom

Na bezventilátorové chladenie s uzavretým systémom tekutiny je Acer mimoriadne hrdý. Použil ho aj v prípade nových All-in-One počítačov Aspire U27. Tie nás zaujali aj kvalitným vyhotovením s hliníkovou zadnou časťou a množstvom prepojovacích portov (napr. 2 × HDMI). Celý systém je opäť úplne nehlučný, pracovať tak môžete aj v noci v spálni.

Aj v tomto prípade sa dá prihlasovať do systému Windows pomocou odtlačku prsta alebo rozpoznaním tváre cez Windows Hello. Aspire U27 poskytuje Full HD rozlíšenie, procesor Intel Core i5 a i7, až do 32 GB RAM a pevný disk do 2 GB. Ako sme si vyskúšali, na strih videa je to veľmi dobré zariadenie. Tiež existuje All-in-One zariadenie Acer Aspire Z24.

All-in-One Aspire U27 sú pri prevádzke úplne nehlučné

Inteligentné hodinky s vlastným OS

Ďalšia časť prezentácie patrila životnému štýlu. Hodinky Acer Leap Ware používajú vlastný operačný systém, zaznamenávajú vaše každodenné aktivity a športové výkony a sledujú aj váš zdravotný stav napr. pomocou snímača tepu srdca. Tiež snímajú úroveň UV svetla, odhadujú stres, efektivitu a dajú sa využívať na ovládanie hudby či blikanie SOS svetlom.

Displej s priemerom 1,1 palca je chránený pomocou skla Gorilla Glass. Ako sme si pozreli, sú štýlové a vybrať si môžete medzi viacerými náramkami. Na nabíjanie používajú vlastnú dokovaciu stanicu. Kompatibilné sú so systémom Android aj iOS, operačný systém však používajú vlastný. Automaticky zaznamenávajú viaceré športové výkony a dokážu ich zdieľať na sociálnych sieťach s priateľmi.

Inteligentné hodinky Acer Leap Ware sú s viacerými remienkami

Ochranné sklo Gorilla Glass na hodinkách sa určite osvedčí

Kamera pre 360° obraz a virtuálna realita

Ďalším úplne novým produktom je kamera Acer Holo 360. Pomocou tejto kamery na zachytávanie 360° obrazu je možné okamžite zdieľať zábery na sociálnych sieťach, keďže v sebe obsahuje aj LTE a Wi-Fi pripojenie. Z tejto kamery si môžete aj zatelefonovať.

Acer Holo 360 je kamera, z ktorej sa dá aj telefonovať

Acer rozširuje svoje pôsobenie tam, kde to začal už na minuloročnej výstave IFA. Acer Windows Mixed Reality je názov pre okuliare pre virtuálnu realitu, ktoré vyvíja spolu s Microsoftom. Tieto okuliare dokážu sledovať objekty, ktoré sa zobrazujú vo vnútri okuliarov, ale aj mimo nich.

Ako sme si vyskúšali, je to niečo ako Microsoft Hololens len s tým, že zorný uhol je podstatne širší a pri spojení s notebookmi Predator sme mohli veľmi plynulo zobrazovať virtuálnu realitu. Celkové rozlíšenie je 2880 x 1440 (1440 x 1440 na každé oko), k počítaču sú pripojené cez USB 3.0 a HDMI, prepojovací kábel mal 4 metre. Súčasťou okuliarov sú snímače priblíženia, akcelerometer, gyroskop a magnetometer.

Okuliare Windows Mixed Reality sme si s chuťou vyskúšali

Herné notebooky a monitory Predator

Zlatým klincom prezentácie Aceru v New Yorku však boli práve notebooky Predator. Aceru sa v tejto oblasti veľmi darí a dosahuje nárast predaja medziročne až 64 %. Acer notebooky Predator predáva inak ako klasické notebooky a má k nim aj množstvo herného príslušenstva.

Na prezentáciu tejto časti si Jason Chen prizval na pomoc známeho hráča Stevena Funckera. V roku 2017 sa Acer už nezameriava špeciálnymi produktami len na profesionálnych hráčov, ale aj na ľudí, ktorí si zahrajú počítačové hry raz za čas. Z celkového predaja herných zariadení totiž tvoria produkty pre príležitostných hráčov až 43 %.

Presne takýmto produktom je vynovený Nitro 5 s grafickou kartou GeForce GTX 1050/1050TI a procesorom siedmej generácie Intel Core, SSD diskom, vylepšenou technológiou chladenia a zvukom Dolby Audio Premium. Má všetky podstatné funkcie na zahranie sa aj náročnejších hier a jeho cena je veľmi priaznivá.

Novinkou je použitá technológia Acer CoolBoost, ktorá riadi otáčky ventilátorov podľa toho, akú si želá používateľ efektivitu chladenia verzus aký znesie generovaný hluk. Tento notebook príde na trh už v júli tohto roka.

Nasledovalo predstavenie herného monitora, čo je oblasť, kde sa Aceru veľmi darí. Novinkou je monitor Predator X27 s 27-palcovou uhlopriečkou a rozlíšením 4K. Obnovovacia frekvencia je až 144 Hz, doba odozvy len 4 ms a monitor podporuje technológiu NVIDIA G-SYNC HDR. Displej je typu IPS a používa technológiu Quantum Dots.

Toto je rozdiel medzi monitorom, ktorý má a nemá podporu NVIDIA G-SYNC HDR

Z oblasti notebookov Acer predstavil Predator Helios 300, ktorý je vybavený grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060, procesorom Intel Core i5 alebo i7 a uhlopriečka má 15,6 alebo 17,3 palca. Základná kapacita RAM je 16 GB, rozšíriteľná na 32 GB, pevný disk má kapacitu 1 TB + SSD s kapacitou do 512 GB. Novinkou je vylepšený ventilátor AeroBlade 3D Fan, ktorý má o 10 % vyššiu účinnosť ako minuloročný ventilátor.

Herný notebook Acer Predator Helios 300

Hlavnou hviezdou celého predstavenie next@acer bol však notebook Predator Triton 700 s hrúbkou len 18,9 mm. Na super vybavené herné zariadenie je mimoriadne tenký, pričom je vybavený dvoma ventilátormi AeroBlade 3D a tiež je tu sklenený touchpad. Mechanická a podsvietená klávesnica je posunutá do spodnej časti.

Vo výbave je najnovší procesor Intel Core i7 a tiež najnovšia grafická karta NVIDIA GeForce 10-tej verzie. Pripomeňme, že 18,9 mm predstavuje zhruba hrúbku prsta a do takto tenkého notebook dokázal Acer vtesnať úplne najnovšie technológie a vybaviť ho aj účinným chladením.

Acer Predator Triton 700 má hrúbku len 18,9 mm

Acer na tlačovke prezentoval aj porovnanie výsledku v benchmarku 3DMark, pričom Acer Triton 700 predbehol všetky ním porovnávané herné notebooky Razer a MSI do hrúbky 20 mm. Tiež uviedol  porovnanie výsledkov s týmto benchmarkom pre herné notebooky do 30 mm, pričom tu už boli značky ako Alienware, MSI, ASUS a Schenker.

Aj pri tomto porovnaní Triton 700 zvíťazil, ale už menším rozdielom. Notebook Acer Triton 700 sa objaví na trhu v septembri.

Takto vyzerá priestor s chladením a nad ním je sklenený touchpad

Takto vyzerá chladenie v detaile

Staňte sa súčasťou filmu

Nasledovalo predstavenie špeciálnych okuliarov pre virtuálnu realitu, ktoré Acer pripravuje spolu s firmou STARVR. Tieto uviedol Acer pred 6 mesiacmi na výstave IFA a aktuálne ich výrobca ponúka vývojárom a svojim partnerom ako je napr. kino IMAX.

Acer a STARVR plánujú aj vstup do filmového priemyslu, pričom používateľ sa ich nasadením stáva súčasťou filmu. Hollywoodski tvorcovia naozaj už pripravujú takéto filmy (The raft) a upravia sa aj staršie filmy ako je napr. Avatar, aby ste mohli naplno prežiť ich atmosféru na vlastnej koži.

S okuliarmi Acer/STARRVR sme sa naozaj stali súčasťou filmu Avatar

Acer pripravuje veľmi úzku spoluprácu s kinom IMAX, kde si budete môcť takéto filmy vychutnať. Spustenie sa pripravuje v Los Angeles, New Yorku, Londýne a tiež vo viacerých mestách v Číne. Ďalšie podrobnosti nás čakajú na výstave IFA v Berlíne.

Celkovo Acer dokázal, že to myslí s herným priemyslom naozaj seriózne a dokáže pripraviť prvotriedne produkty. Pritom nezabúda ani na bežných používateľov a ponúka cenovo výhodné notebooky aj v tejto oblasti. Na predstavené produkty sa pozrieme podrobnejšie v našej redakcii.

Nevyhnutné náklady na cestu do New Yorku hradila spoločnosť AcerTento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.