Hisense 65A9G predstavuje inteligentný televízor s uhlopriečkou 65 palcov so 4K UHD rozlíšením a OLED displejom. Veľkou výhodou je podpora štandardov HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision a Dolby Atmos.

Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte televízor Hisense na Vianoce.

Zaujímavý dizajn Hisense 65A9GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zaujímavý dizajn Hisense 65A9G

Široká podpora formátov pri zaujímavej cene

Jeho hlavným tromfom je výhodná cena vzhľadom na to, že ide skutočne o televízor s veľkou uhlopriečkou a prináša všetky výhody OLED displeja. Dokáže tak zobraziť čierne farby s očakávanou hĺbkou a čistotou a to bez náznaku šedej farby. 65A9G prináša vysoký kontrast a celkovo výbornú kvalitu obrazu. Vychádza to z výhod OLED displeja – každý pixel má vlastné svetlo aj farbu. Zoznam jeho funkcií zahŕňa aj podporu oboch prémiových formátov HDR Dolby Vision a HDR10+, samozrejme popri bežnejších systémoch HDR10 a HLG.

Tenký dizajn tohto televízoraZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Tenký dizajn televízora Hisense 65A9G je hlavne v hornej časti

Kvalita obrazu

Model 65A9G dosahuje ostrý obraz a hlavne pri natívnych 4K zdrojoch si všimnete aj vysokú mieru detailov v obraze. Úroveň maximálneho jasu je 1000 nitov. Samozrejme, aj tu je k dispozícii prepočet nižšieho rozlíšenia do vyššieho.

Obraz sa dá prispôsobiť a pritom máte na výber prednastavené voľby: Štandard ale aj Kino deň, Kino noc, DynamicŠport. Na filmy sa nám najviac páčil Dynamic, Šport je na filmy trochu krikľavý. Okrem toho sú tu ešte ďalšie voľby podsvietenia OLED displeja + detailné voľby v menu podsvietenia a ešte aj profesionálne možnosti úprav obrazu. Toto je podľa nás až veľa, bežný používateľ sa môže v tom rýchlo stratiť.

Našťastie, ľahko sa dá po experimentovaní vrátiť do východiskového stavu. Televízor podporuje aj režime FilmMaker, kedy sa film prehráva v originálnej kvalite bez úprav tak ako bol pripravený do distribúcie.

Hisense 65A9G je špecialista na futbal. Pomáha k tomu aj aplikácia UEFA.TVZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hisense 65A9G je špecialista na futbal. Pomáha k tomu aj aplikácia UEFA.TV

Rýchlosť displeja

Snímková frekvencia 100/120 Hz zaručuje plynulý obraz, čo si všimnete pri športe a akčných scénach. Herný režim redukuje čas odozvy obrazovky počas hrania, tu by sme si ale želali podporu aj 4K/120 Hz. Práve v tomto prípade totiž využijete hernú konzolu či pripojený počítač pri hrách úplne naplno. Pri A9G je však strop 60 Hz, model so 120 Hz príde na trh na jar budúceho roka. Nechýba ale podpora funkcie ALLM (Auto Low Latency Mode) a televízor sa prepne do herného režimu sám po pripojení herného zariadenia.

Dizajn podstavca televízora. Pripravte sa na poriadnu váhuZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dizajn podstavca televízora. Pripravte sa na poriadnu váhu

Na displeji je nanesená antireflexná vrstva s pohltením viac ako 98 % okolitého svetla a televízor disponuje aj technológiou na zabránenie vypáleniu pixelov pri dlhšom zobrazení statického obrazu (logo TV stanice alebo pri hrách).

Kvalita zvuku

Zvukový systém televízora je vynikajúci, 65A9G prináša aj podporu Dolby Atmos. Integrálnou súčasťou televízora je aj soundbar, v zadnej časti basový reproduktor a tiež špecializované reproduktory nasmerované do stropu. Zvukový výkon je 120 W.

Priestorové šírenie zvuku pri Hisense 65A9GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Priestorové šírenie zvuku pri Hisense 65A9G

Netradičný dizajn a výbava

Dizajn Hisense 65A9G zaujme na prvý pohľad. Samotný televízor „sedí“ na mohutnom stojane, ktorý je netradične vyvažovaný pomocou kovových závaží. Aj preto je televízor pomerne ťažký, s tým počítajte pri montáži ale aj pri umiestňovaní na stolík. Zavesiť sa dá aj na stenu, vtedy je to bez spomenutých závaží. Displej sa pri umiestnení na stolík určite neprevráti dopredu, oporu vpredu tvorí aj reproduktorová lišta. Tá má mriežkovanú povrchovú úpravu v striebornej farbe a toto vyzerá elegantne.

Hisense 65A9G s aplikáciou YouTubeZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Hisense 65A9G s aplikáciou YouTube

Z hľadiska bočného je väčšia časť televízora na dnešné pomery skôr hrubšia, ale na hornej strane je mimoriadne tenká. Obrazovka sa na stojane mierne nakláňa dozadu a tak možné dobre sledovať televízor aj po stojačky.

Vo výbave sú 4 HDMI porty, 2 USB porty, LAN, dvojpásmové Wi-Fi a Bluetooth pripojenie. Využiť môžete digitálny tuner DVB-T2 a tiež satelitný tuner. Tiež je tu šachta pre dekódovaciu kartu pri satelitnom vysielaní. Miracast umožňuje zdieľanie obrazu z pripojeného smartfónu.

Pohľad na porty v Hisense 65A9GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Pohľad na porty v Hisense 65A9G

Diaľkové ovládanie

Diaľkový ovládač s kovovo strieborným povrchom a štýlovými hranatými tlačidlami je elegantný a sú tu rýchle tlačidlá na Netflix, Amazon Prime Video, Facebook Watch, YouTube a Rakuten. To je na pomery na Slovensku viac ako dosť. Dobre sa drží v ruke, páči sa nám, že nie je príliš veľké. Ak chcete, televízor môžete ovládať aj hlasom, mikrón je priamo v diaľkovom ovládači. Skúšali sme ovládanie v angličtine a toto funguje pomerne presne.

Prehľadné diaľkové ovládanie Hisense 65A9GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prehľadné diaľkové ovládanie Hisense 65A9G

Vlastný operačný systém podobný na AndroidTV

Inteligentné funkcie poskytuje výrazne vylepšený operačný systém VIDAA 5.0 spoločnosti Hisense a ponúka aj hlasové služby Google Assistant a Alexa. Nájdete tu aplikácie ako Netflix, YouTube ale aj streamovacie aplikácie používané na Slovensku.

Špecialitou je aplikácia UEFA.tv. Táto platforma sa celkovo dosť podobá na Android TV a jeho ovládanie je jednoduché. Dva hlavné riadky odkazov na aplikácie si môžete ľahko prispôsobiť (s výnimkou Netflix na prvom mieste), systém beží svižne a stabilne. Veľkou výhodou je aj certifikácia IMAX Enhanced, čo je samé o sebe zárukou kvality.

Ovládanie televízora Hisense 65A9GZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Ovládanie televízora Hisense 65A9G

Vyhodnotenie

Model 65A9G dosahuje celkom dobrú ostrosť a detailnosť v obraze. Napr. režim Dolby Vision IQ odvádza výbornú prácu pri neustálej optimalizácii obrazu podľa aktuálnych svetelných podmienok v miestnosti. Existuje aj 55-palcový variant tohto televízora, ktorého odporúčaná cena je 1490 eur.

Charakteristický podstavec pre tento televízorZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Charakteristický podstavec pre tento televízor a basový reproduktor

Televízor odporúčame, ak chcete získať dobrý zážitok z OLED displeja za sumu o niečo menšiu ako je to pri konkurenčných modeloch. 65A9G vám celkovo poskytne výbornú kvalitu čiernej, rovnako kontrast a skvelý pozorovací uhol. Rovnako oceňujeme jeho zvukový prejav napĺňajúci celú miestnosť.

Cena za 65-palcový model: 1990 eur

Zapožičal: Hisense

Páči sa nám

  •  Kvalita obrazu odpovedajúca OLED displeju
  •  Výborná kvalita zvuku
  •  Futbalová aplikácia UEFA.TV
  •  Vzhľadom na funkčnú výbavu výhodná cena

Nepáči sa nám

  •  Chýbajúca podpora 4K/120 Hz pre hráčov
  •  Niektoré aplikácie sme v operačnom systéme nenašli

Zdroje: HiSense, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.