Najnovší laserový televízor Hisense HE88L5V posúva hranice zážitkov zo sledovania filmov, športových prenosov, koncertov alebo hrania hier.

Spája 4K obraz s výborným zvukom a 88-palcovým displejom so špeciálnou štruktúrou. 360° pole umocňuje dramatickosť premietaného obrazu a je jedno kde sedíte. Prináša teda kino do domácností. Novinka sa bude predávať aj na slovenskom trhu od konca marca. Cena je 4 990 eur.

88-palcový televízor Hisense HE88L5V., Zdroj: Hisense

88-palcový televízor Hisense HE88L5V., Zdroj: Hisense

Hisense HE88L5V je sonický laserový televízor, ktorého základom je projekčná televízna časť s ultrakrátkou premietacou vzdialenosťou. Ďalej je tu celulárny bionický panel s uhlopriečkou 88 palcov, na ktorý je obraz premietaný. Zaujímavosťou je pritom to, že displej je priamo ozvučený. Na rozdiel od klasického projektora môže byť konzola tohto televízora umiestnená iba 19 cm od steny, na ktorej budete premietať. Vystačí si teda s minimom priestoru v miestnosti.

Projekčná plocha a zdroj obrazu u Hisense HE88L5V. Zdroj: Hisense

Projekčná plocha a zdroj obrazu u Hisense HE88L5V. Zdroj: Hisense

Navyše, táto televízia nežiari do očí a je šetrnejšia k zraku, i keď budete sedieť veľmi blízko. Odporúčaná vzdialenosť na sledovanie je 3,5 m, v porovnaní so 7 m pri konvenčnej TV podobnej veľkosti.

V porovnaní s rovnako veľkými LCD televízormi dosahuje laserová TV polovičnú spotrebu elektrickej energie a projekčný panel je výrazne ľahší – váži približne tretinu konvenčného vyhotovenia. Inštalácia je rýchla a jednoduchá a na rozdiel od ultra veľkých LCD televízorov sa zaobídete bez stavebných zásahov. Stačí teda postaviť konzolu na televízny stolík, nad ten umiestniť projekčný panel s hmotnosťou necelých 12 kg, pripojiť k elektrine, internetu a anténe. Domáce kino potom môže začať.

Projekčná konzola sa dá umiestniť veľmi blízko pri stenu

Sonický zobrazovací panel

Ak vás má dianie na obrazovke skutočne vtiahnuť do akcie, neobíde sa to bez správnej hlasitosti, zvonivých výšok, dunivých basov, jasných dialógov a verných zvukov. Prvá sonická laserová TV prináša celkom novú kvalitu zvuku, o ktorý sa postará sonický panel so špeciálnou štruktúrou podobnou včelím plástom s viac ako 100 000 audio bunkami riadenými DML technológiou (Distributed Mode Loudspeaker). Tá zaistí prenos zvuku generovaného priamo do miesta deja, takže ľahko podľahnete dojmu, že zvuk vychádza priamo z obrazu.

Hisense takto prináša kino do vašej obývačky. Zdroj: Hisense

Hisense takto prináša kino do vašej obývačky. Zdroj: Hisense

Hisense HE88L5V tak poskytuje verný, jasný, čistý zvuk bez skreslenia a oneskorenia. Na porovnanie: novinka má vernosť (Hi-Fidelity Ratio) na úrovni 97 %, oproti tomu rezonančný panel OLED TV dosahuje hodnotu (Fidelity Ratio) 87 %.

Takto sa vytvára zvuk na displeji Hisense televízora. Zdroj Hisense

Takto sa vytvára zvuk na displeji Hisense televízora. Zdroj Hisense

Poteší aj široké frekvenčné pásmo s rozsahom zvuku od 50 Hz až do 20 kHz, prekonávajúcim doteraz dostupné parametre v kategórii TV. A, samozrejme, aj možnosť intenzívneho hlasového podania s maximom dosahujúcim hodnotu 90 dB, teda oveľa viac za hranicou hlasitosti, ktorú ponúkajú klasické TV so sklenenou obrazovkou. Sonický panel podporuje štandard Dolby Atmos Audio a ponúka priestorové 360° zvukové pole.

Skvelý obraz

Zobrazovací panel s uhlopriečkou 88 palcov (to je 223 cm) ponúka obraz s verným podaním farieb, dokonalou hĺbkou a vykreslenými detailmi vo formáte HDR 10, na aký ste zvyknutí z kina. Tentoraz však v domácich podmienkach. Pritom nie je nutné, aby bola v miestnosti úplná tma, ani aby bol priestor uzavretý.

Zvuk vychádza priamo z displeja, Zdroj: Hisense

Zvuk vychádza priamo z displeja, Zdroj: Hisense

Kompletné centrum zábavy

V inteligentnom televízore Hisense HE88L5V je nainštalovaný operačný systém VIDAA U4. Okrem TV vysielania tak môžete sledovať aj obsah z UHD Blu-Ray nosičov, mobilu, počítača alebo internetu. K dispozícii je veľké množstvo predinštalovaných aplikácií vrátane slovenských.

Takto blízko môže byť projekčná jednotka od premietacej plochy. Zdroj: Hisense

Takto blízko môže byť projekčná jednotka od premietacej plochy. Zdroj: Hisense

Prvú laserovú TV na svete pritom uviedla spoločnosť Hisense už v roku 2014. Výskum technológie trval 7 rokov. Tento rok potom spoločnosť predstavila celkom novú obrazovú technológiu TriChroma Laser TV využívajúcu tri laserové lúče pre ešte živšie a jasnejšie farby. Dokáže ako prvá pokryť viac ako 90 % farebného spektra viditeľného ľudským okom a v súčasnosti predstavuje v kategórii veľkých TV najvyšší štandard.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.