Pred 15 rokmi bola situácia s telefónmi celkom iná. Doba smartfónov v podstate len začínala, ľudia telefón používali na volanie a SMS. Bola to doba, keď ste vlastne nevedeli, aký operačný systém používa váš telefón a o aplikácie či aktualizácie sa vtedy nikto nestaral.

Dominantným výrobcom telefónov bola Nokia, s odstupom to bol Ericsson a nastupovali vtedy nové značky ako napr. Alcatel. Postupne ale ľudia prišli na to, že s tým malým zázrakom, čo majú vo vrecku nohavíc, sa toho dá urobiť oveľa viac. Má to displej, klávesnicu, pripojenie na sieť, funguje to na batériu a celkovo je to zariadenie, ktoré má ohromný potenciál.

Postupne sa objavovali telefóny s dotykovým displejom bez mechanickej klávesnice, ale skutočný zlom prišiel až potom, ako Steve Jobs na konferencii MacWorld v San Franciscu predstavil na jeho legendárnej prednáške tri zariadenia v jednom – telefón, multimediálny prehrávač a zariadenie na prístup k internetu. Písal sa rok 2007 a svet stál na hranici zmeny. Z telefónov sa postupne začali stávať počítače.

Steve Jobs predstavuje prvý iPhoneZdroj: Apple
Steve Jobs predstavuje prvý iPhone

Svoju príležitosť vtedy zacítila aj konkurencia a Google vydal svoj prvý operačný systém pre telefóny, na svete bol Android. To sa stalo o rok neskôr a prvým telefónom s týmto operačným systémom bol HTC Dream známy v USA aj ako T-Mobile G1. Obidva spomenuté telefóny sme vo svojej dobe používali a konštatujeme, že z dnešného pohľadu to boli doslova nepoužiteľné stroje. Na tú dobu to však bola revolúcia, ktorá vyústila do toho, že výrobné plány obrovských koncernov sa začali prepisovať.

Napríklad taký Samsung bol vtedy mimo Južnej Kórey synonymom pre chladničky. Dovtedy dominantná Nokia sa celkom evidentne rozhodla nesprávne a nechytila raketový nárast za správny koniec. Zostala skôr pri klasike a keď sa neskôr rozhodla ísť smerom k smartfónom, pridala sa k operačnému systému Microsoft Windows Mobile, a tu sa to aj v roku 2011 skončilo. Microsoft často nerobí fatálne chyby, ale v prípade tohto operačného systému sa tak stalo.

Takto vyzeral Windows Mobile na telefóne NokiaZdroj: Microsoft
Takto vyzeral Windows Mobile na telefóne Nokia

Predaj smartfónov na Slovensku

Situácia na Slovensku je z hľadiska mobilných telefónov pomerne špecifická. Prvým operátorom na Slovensku bol Eurotel, z ktorého neskôr vznikol Telekom, nasledoval Globtel, z ktorého sa stal po čase Orange. Pridali sa ďalší fyzickí aj virtuálni operátori a dnes je pokrytie Slovenska a celkovo komunikačná infraštruktúra v rámci Európy u nás nadštandardná.

To, čo dalo predaju telefónov na Slovensku skutočný impulz, bola akcia Mobil za korunu. Táto symbolická suma spojená s dlhodobým záväzkom k operátorovi znamenala, že k telefónu sa dostal prakticky hocikto. Tam niekde treba aj hľadať historické základy toho, že Slovensko je z hľadiska predaja telefónov aj dnes operátorská krajina – väčšina ľudí si kupuje smartfón od operátora a využíva výhodné akcie po skončení svojho záväzku. Napríklad v Českej republike sa väčšina telefónov predáva cez kanály mimo operátorov.

Na Slovensku sa najviac predávajú telefóny strednej triedy, a to od overených značiek. Darí sa u nás firmám Samsung, Apple, Xiaomi, Motorola, ale aj Honor. Obyvatelia Slovenska sa nevyhýbajú nastupujúcim čínskym značkám ako sú TCL, Infinix, Oppo, istý podiel má stále aj Huawei. Svoje určite povedia aj telefóny, ktoré sa predávajú pod značkou operátora.

Budúcnosť vývoja smartfónov

Prísť dnes v oblasti smartfónov s funkciou, ktorá tu ešte nebola, pritom sa dá technicky zrealizovať a zároveň ju ľudia naozaj potrebujú, je už veľmi náročné. Takmer všetko, čo sa technicky dalo zrealizovať, už vyvinuté bolo.

Vyzerá to tak, že vývoj naozaj smeruje k zmene dizajnu telefónov. Hovoríme hlavne o skladacích telefónoch, ktoré majú ohybný displej. V tejto oblasti je vývojovo najďalej pravdepodobne Samsung. Ale u čínskych značiek ako je Oppo či Honor tiež nájdeme veľmi zaujímavé kúsky skladačiek.

Galaxy Fold5 od Samsungu je dnes asi najlepší skladací telefón na prácuZdroj: Samsung
Galaxy Fold5 od Samsungu je dnes asi najlepší skladací telefón na prácu

V súčasnosti sa situácia v oblasti skladačiek vyjasnila tým, že existuje rad Flip, čo je vlastne moderné V-čko a je to skôr lifestylový produkt. V obľube je hlavne u nežnejšieho pohlavia. Veľkou výhodou tejto skladačky je hlavne kompaktnosť – v zloženom stave sa dá dobre umiestniť do vrecka alebo do kabelky. Tu za svetového lídra považujeme model Motorola Razr 40 Ultra, ktorý dokáže v zatvorenom stave zobraziť displej od hrany k hrane a na vonkajšom displeji viete zobraziť akúkoľvek aplikáciu.

Motorola Razr 40 Ultra s vonkajším displejom od hrany k hraneZdroj: Motorola
Motorola Razr 40 Ultra s vonkajším displejom od hrany k hrane

Druhý smer skladacích telefónov je Fold, čo je prípad povedzme otvorenej a neskôr zatvorenej knihy. Je to typ telefónu, ktorý sa dá využívať aj ako smartfón a aj ako (Android) tablet. Áno, vyskúšali sme si to v dlhodobom používaní a naozaj to dáva význam v istých situáciách. Konkrétne, ak si vystačíte pri vašej práci s aplikáciami pre systém Android, potom je Fold skladačka pre vás.

Sú ale ľudia, ktorí by chceli v jednom zariadení dva operačné systémy – v zatvorenom stave Android, v otvorenom stave Windows. A to s jednoduchým dátovým prepojením týchto operačných systémov v rámci jedného zariadenia, a to aj bez nutnosti prenášania dát cez internet. Žiaľ, na takéto zariadenie zatiaľ márne čakáme. Neexistujú ani prísľuby, že by niekto niečo také vyvíjal. Evidentne na to súčasný stav technológií nestačí.

Otázka znie, ako sa k otázke skladacích telefónov postaví Apple. Presakujú informácie, že na skladacom iPhone tento výrobca pracuje a prvý kus by sa mal údajne svetu ukázať niekedy na jar roka 2024. Ako poznáme Apple, informácie bude tajiť až do poslednej chvíle, ale keď raz s niečím príde, bude to stáť za to. V tejto chvíli však budú mať výrobcovia, ktorí už reálne predávajú skladačky poriadne navrch, lebo práve vtedy nám aj ukážu, čo sa im naozaj podarilo vyvinúť a zatiaľ si to nechávajú odložené na tú pravú chvíľu. Toto naozaj môže znamenať ďalšiu veľkú revolúciu v oblasti smartfónov. Vieme o tom, že existujú skladačky, ktoré sa dajú poskladať na dvakrát – pozdĺžne aj priečne a vznikne potom malý štvorec, ktorého podstavu definuje batéria.

Na niečo takéto si budeme musieť ešte par mesiacov počkať. Uvidíte, čo v oblasti skladačiek prinesie Apple
Na niečo takéto si budeme musieť ešte par mesiacov počkať. Uvidíme, čo v oblasti skladačiek prinesie Apple

Motorola nám ukázala zaujímavý trend, ako môže vyzerať flexibilné mobilné zariadenie. Ich koncepčné zariadenie využíva displej FHD+ pOLED, ktorý možno ohýbať a tvarovať do rôznych foriem v závislosti od toho, čo aktuálne od zariadenie chcete. Koncept adaptívneho displeja je možné nastaviť od štandardného zážitku zo smartfónu s operačným systémom Android v plochej polohe až po ohnutie na nosenie telefónu na zápästí. Rovnako sa dá telefón umiestniť v niekoľkých režimoch stojana a sledovať na ňom napr. video.

Keď je jeho 6,9-palcový displej položený naplocho, ponúka rovnaký zážitok ako bežný smartfón. Vo vzpriamenej polohe je možné zariadenie nastaviť do samostatne stojacej polohy, čím sa na vzniknutom 4,6-palcovom displeji spustí kompaktnejšia forma operačného systému Android. Ak chcete, môžete si tento smartfón doslova omotať okolo zápästia a získať tak podobný zážitok, ako ponúka vonkajší displej na Motorola Razr 40 Ultra. Telefóny tak prestaneme nosiť vo vrecku, skôr sa dostanú priamo na naše telo.

Budúci tvar telefónov na zápästie
Budúci tvar telefónov na zápästie

Umelá inteligencia

Výrobcovia postupne využívajú umelú inteligenciu (AI – Artifical Intelligence) vo viacerých oblastiach svojich zariadení. Najviac sa AI presadzuje pri úprave fotografií, ale pomáha aj pri efektívnom využívaní batérie, priebežnej úprave výkonu zariadenia a pod. Dôležitou súčasťou, kde sa uplatňuje umelá inteligencia, je osobný asistent ako nástroj na zlepšenie každodenných úloh.

Nad elektronikou nám rastie umelý mozog
Nad elektronikou nám rastie umelý mozog

Pomocou AI sa môžete cez fotoaparát odfotiť vo svojom novom oblečení a vytvoriť unikátne fotky, ktoré zachytia váš štýl. AI je postupne kombinovaná s veľkými jazykovými modelmi a posilní význam vášho osobného asistenta. Ten samozrejme na Slovensku bude hovoriť po slovensky a poznať aj miestne špecifiká. Asistent bude vedieť plynule odpovedať na vaše otázky, koncipovať za vás správy, plánovať a kontrolovať úlohy a pod. Asistent bude založený na cloudových aj lokálnych technológiách.

Extrémne dôležitá pre budúcnosť bude bezpečnosť osobných údajov používateľov. O softvér, ktorý dokáže účinne zariadiť rozpoznanie útokov vedených buď klasickými cestami alebo pomocou falošných správ vytvorených umelou inteligenciou, bude obrovský záujem. V hre je tzv. koncept zahmlievania obsahu súkromia. Ten zaistí, že na verejnosť sa vždy dostanú len fotografie s rozmazanými oblasťami, ktoré by inak prezrádzali viac, ako je potrebné. Softvér bude vedieť tiež sumarizovať poznámky, e-maily a rozhovory za celý deň a poskytovať nám ucelené pohľady na to, čo sa okolo nás deje.

Hardvérové zmeny

Vyzerá to tak, že sa vrátia inteligentné okuliare, ako sme ich pred pár rokmi videli u vývojárov Googlu. Zdá sa, že tento produkt v minulosti predbehol svoju dobu a práve teraz je tu čas na ich využitie aj v súvislosti s rozšírenou realitou.

Pamätáte si ešte okuliare Google Glass? Niečo podobné sa vrátiZdroj: Google
Pamätáte si ešte okuliare Google Glass? Niečo podobné sa vráti

V samotných telefónoch nás pravdepodobne čaká zmena v oblasti displejov. Aj keď je zobrazenie farieb na súčasných displejoch veľmi presné, problematicky sa prispôsobujú okolitému osvetleniu. Vidíte to najmä v noci, keď vám displej smartfónu doslova vypaľuje oči. Namiesto toho, aby displeje LCD a OLED vyžarovali jasné svetlo, dajú sa použiť displeje z fotokryštalickej nanoštruktúry. Tie sa prispôsobujú a modifikujú podľa množstva okolitého svetla v danom prostredí. Aj keď fotonická obrazovka potrebuje externý zdroj svetla, aby bola dobre viditeľná, ten sa dá ľahko integrovať do tela telefónu, podobne ako je to v niektorých elektronických čítačkách. Niečo podobné predstavila aj spoločnosť TCL pri smartfónoch a tabletoch.

Druhým komponentom, ktorý v oblasti smartfónov určite vyžaduje vylepšenie, sú batérie. Najnovšie modely batérií s nanotechnológiou sú schopné nabiť sa na plnú kapacitu s hodnotou niekoľko tisíc mAh za menej ako minútu. Spoločnosť StoreDot niečo podobné vyvíja pre oblasť elektromobility. Tiež sa rieši náročný problém, ako urobiť batériu ohybnú.

Už sme popisovali prechod od mechanickej klávesnice k dotykovej ako súčasť vzniku smartfónov. Avšak ľudia majú radi mechanickú klávesnicu pri písaní dlhšieho textu a dodnes viacerí radi spomínajú na prístroje so značkou Blackberry. Práve tie kombinovali smartfón a mechanickú klávesnicu. Spoločnosť Tactus Technology tak vyvíja špeciálnu technológiu, ktorá vháňa malé množstvo tekutiny do bežne neviditeľných „vreciek“. Tie sa nachádzajú nad podložkou na písanie na smartfóne. Keď vyvoláte dotykovú klávesnicu, vrecká sa ihneď naplnia tekutinou a v okamihu tak vznikne klávesnica s fyzickými tlačidlami.

Klávesnica z tekutých kláves
Klávesnica z tekutých kláves

Ekosystém

Áno, práve perfektný ekosystém je napríklad v prípade firmy Apple jedným z dôvodov úspechu. Zariadenia od firmy Apple o sebe „vedia“ a dokážu nadštandardne spolupracovať. Práve preto má používateľ dôvod kupovať si k iPhonu aj notebook či tablet od tejto firmy. To už pochopili všetci, a tak budujú svoj ekosystém. Prekážkou je operačný systém od Googlu, ktorý nie je jednoduché prispôsobiť práve pre účely konkrétnej firmy.

Ono to veľmi závisí od toho, aká firma to je, aké sú jej vzťahy s Googlom, a tak nie je prekvapením, že najďalej pri budovaní ekosystému je práve Samsung. Prejavuje sa to napr. vo využití slúchadiel, ktoré sa dynamicky prepínajú medzi zariadeniami. Výhodou pritom je aj spolupráca Samsungu a Microsoftu a Galaxy telefóny sú asi najďalej v spolupráci s notebookmi s operačným systémom Windows. Na päty Samsungu v tejto oblasti šliape Motorola.

Vzájomná spolupráca zariadení v rámci ekosystému SamsungZdroj: Samsung
Vzájomná spolupráca zariadení v rámci ekosystému Samsung

Rok 2024 bude určite v oblasti technológií bohatý na udalosti. V našom magazíne ich budeme detailne sledovať. Pozor si určite treba dať na to, aby nám umelá inteligencia neprerástla cez hlavu.

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.