Keď sa povie skladací telefón, to označenie hovorí všetko.

Na rozdiel od bežných inteligentných „placiek“ skladacie telefóny tvoria centrálny pánt a dve strany, ktoré sa skladajú k sebe. Pánt slúži ako os na skladanie a rozkladanie prístroja a delí dva displeje, ktoré sa po rozložení spoja v jediný. Rokmi Samsung vyvinul jedinečnú technológiu pántu série Galaxy Z Fold, mechanizmus sa navyše s každým ďalším novým modelom zlepšuje. Okrem toho sú modely Galaxy Z Fold zakaždým štíhlejšie, takže ich pri sebe môžeme mať naozaj všade.

V Samsung Newsroome sme sa pozreli na historický vývoj série Galaxy Z Fold a na to, ako výrobcovia dospeli k súčasnému tenkému, kompaktnému a pritom robustnému dizajnu.

[2019] Galaxy Fold

Skladacie telefóny prichádzajú: otváranie a zatváranie

Hrúbka v zloženom stave: 15,7 – 17,1 mm Hrúbka v rozloženom stave: 6,9 – 7,6 mm Hmotnosť: 276 g

Životný štýl používateľov smartfónov sa líši a tomu zodpovedajú aj ich odlišné potreby. Samsung na to každý rok reaguje vývojom nových vyspelých technológií. Galaxy Fold sa svetu predstavil v roku 2019 a priniesol do telefónneho sveta úplnú revolúciu – ako prvý model ponúkol prirodzenú prácu s veľkým displejom v rozloženom stave a pritom kompaktné prevedenie po zložení. Z otvárania a zatvárania telefónu sa navyše stal nový typ mobilnej interakcie a vďaka predtým nevídanému systému pántu všetko fungovalo prirodzene a intuitívne.

Skladacia technológia pôsobila povedome, ľahko sa s ňou pracovalo a navyše veľmi účinne chránila displej. Telefón sa otváral jednoducho ako kniha a zároveň bol v zavretom stave plochý a tenký. Dôležité bolo, že sa vošiel do dlane. V zatvorenej podobe mal prvý Galaxy Fold hrúbku len 17,1 mm a éra inteligentných skladacích telefónov sa mohla začať.

Evolúcia skladateľných modelov Samsung GalaxyZdroj: Samsung
Evolúcia skladateľných modelov Samsung Galaxy

[2020] Galaxy Z Fold2

Režim Flex: technológie Hideaway Hinge a Sweeper

Hrúbka v zloženom stave: 13,8 – 16,8 mm Hrúbka v rozloženom stave: 6,0 — 6,9 mm Hmotnosť: 282 g

Nástupca priekopníckeho typu Galaxy Fold sa predstavil v roku 2020. A Galaxy Z Fold2 hneď posunul latku vo svete skladacích telefónov o výrazný kus vyššie, hlavne vďaka sofistikovanému novému prevedeniu. Najzaujímavejšou novinkou bola technológia Hideaway Hinge, teda vnútorná konštrukcia pántu, ktorá zostávala očiam úplne skrytá a pritom umožňovala ľahké a spoľahlivé otváranie a zatváranie. Používatelia si navyše vďaka nej mohli telefón postaviť na stôl s ľubovoľne nastaveným uhlom displeja, čo uľahčovalo fotografovanie selfies a videohovory v režime Flex.

Pánt Hideaway Hinge tvorilo viac ako šesťdesiat častí s vačkami a pružinami. Majitelia tak mohli telefón používať nielen v otvorenom a zatvorenom stave, ale aj prakticky v ľubovoľnom inom uhle. Vďaka optimálnej konštrukcii a umiestneniu Hideaway Hinge bol Galaxy Z Fold2 ešte tenší ako predchádzajúci model, v zavretom stave mal „v drieku“ len 16,8 mm.

Samsung Galaxy Z Fold2Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy Z Fold2

S novou konštrukciou bol pánt v otvorenom aj zatvorenom stave zakaždým zložený, čo nevyhnutne znamenalo medzeru medzi prednou časťou prístroja a krytom pántu. Aby bola táto medzera čo najmenšia, potreboval Samsung vyvinúť súčiastku, ktorá by bola odolná a elastická a pritom nezväčšovala rozmery prístroja. Nakoniec sa výrobcovia inšpirovali kefkami vysávača a použili presne strihané optické vlákna, čím vznikla technológia Sweeper. Tá chránila displej pred prachom z okolitého prostredia a pred ďalšími nečistotami, ktoré by mohli medzerou prenikať.

[2021] Galaxy Z Fold3

Riešenie najväčšieho problému skladacích telefónov: ako ich chrániť proti vlhkosti

Hrúbka v zloženom stave: 14,4 – 16,0 mm Hrúbka v rozloženom stave: 6,4 mm Hmotnosť: 271 g

Dnes berieme ako jasnú vec, že ​​sú telefóny vodotesné. Lenže pre skladacie modely to pôvodne neplatilo, ich konštrukcia vodotesné prevedenie neumožňovala. A pokiaľ by dovnútra prenikla voda alebo iná tekutina, tak by, samozrejme, hrozili okamžité problémy.

Prvým skladacím telefónom, pri ktorom sa tento oriešok podarilo rozlúsknuť, bol Galaxy Z Fold3. Vodotesnú ochranu výrobcovia použili na dvoch miestach – vo vonkajšej časti displeja a na pánte. Displej chránila pred vlhkosťou a prachom tenká gumová páska, kovové časti pántu boli z materiálu odolného proti korózii s tenučkou vrstvou trvanlivého maziva. Tiež spojovacia časť medzi oboma polovicami telefónu bola chránená silikónovým tesnením, ktoré zatuhlo až po aplikácii (CIPG). Na ochranu citlivých komponentov poslúžili aj flexibilné káble pre tlačené spoje (FPCB).

Samsung Galaxy Z Fold3Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy Z Fold3

K tenšej a ľahšej, ale zároveň odolnej konštrukcii Galaxy Z Fold3 prispel aj nový robustný materiál Armor Aluminum, odolný proti nárazom, poškodeniu aj poškriabaniu.

Materiál Armor Aluminum výrobcovia použili v dvoch rohoch telefónu a v kryte okolo pántu. Robustná ochrana bola rozhodne potrebná – ako bolo povedané, pánt Hideaway Hinge tvoril celý rad miniatúrnych komponentov, ktoré sa museli pohybovať úplne hladko a plynulo a najmenšie deformácie by sa prejavili na otváraní a zatváraní.

Zaujímavým vývojom prešla aj spomínaná technológia Sweeper chrániaca medzeru medzi pántom a telom telefónu. Vzhľadom na tenšiu konštrukciu sa skrátili aj štetinky kefky, čo prispelo k elegantnejšiemu prevedeniu, avšak na spoľahlivej ochrane sa nezmenilo nič. Galaxy Z Fold3 tak meral v zloženom stave iba 16 mm.

[2022] Galaxy Z Fold4

Zmena otočnej konštrukcie na lineárnu: tenší a ľahší pánt

Hrúbka v zloženom stave: 14,2 – 15,8 mm Hrúbka v rozloženom stave: 6,3 mm Hmotnosť: 263 g

Galaxy Z Fold4 prišiel na trh v roku 2022 a znamenal ďalšie výrazné zníženie hmotnosti aj hrúbky. S 263 gramami vážil telefón takmer o 20 g menej ako Galaxy Z Fold2 s 282 g. Hrúbka v zatvorenom stave predstavovala len 15,8 mm, čo bol vtedajší rekord. A opäť za tým boli významné technologické inovácie.

Pánt modelu Galaxy Z Fold4 bol o 21 % ľahší ako predchádzajúci typ a výborne sa hodil ku kratšiemu, ale širšiemu prednému displeju. Pri predchádzajúcich modeloch do seba zapadali ozubené prevodové kolieska, avšak pri Galaxy Z Fold4 sa konštrukcia pántu od základu zmenila – rotačný pohyb bol nahradený lineárnym. Práve vďaka tomu tak klesla hmotnosť, hrúbka aj počet súčiastok, čo zjednodušilo výrobu a vylepšilo odolnosť celého prístroja. Model Galaxy Z Fold4 sa tak pýšil najtenším a najľahším pántom vo svojej dobe a zároveň ponúkal rovnakú úroveň ochrany pred okolitým prostredím ako jeho predchodca.

Samsung Galaxy Z Fold4Zdroj: Samsung
Samsung Galaxy Z Fold4

[2023] Galaxy Z Fold5

Flex Hinge: Tajomstvo dokonalej skladacej konštrukcie

Hrúbka v zloženom stave: 13,4 mm Hrúbka v rozloženom stave: 6,1 mm Hmotnosť: 253 g

Nová generácia skladacích telefónov sa predstavila v roku 2023 v podobe modelu Galaxy Z Fold5. Výrobcovia sa rozlúčili s konštrukčným riešením Hideaway Hinge a nahradili ho úplne novým pántovým mechanizmom Flex Hinge, čo bol ďalší významný krok vpred. Nový mechanizmus znamenal pružnejšie prevedenie a umožnil vývoj ďalších zaujímavých funkcií. Základom konštrukcie Flex Hinge sú štyri hriadele a dvojitá koľajnička, po ktorej sa jednotlivé diely kĺžu. Vďaka tomu sa obe polovice displeja dajú rozložiť bez toho, aby medzi nimi bola viditeľná medzera alebo sklad.

Vďaka novému mechanizmu sa výrobcom podarilo predstaviť doposiaľ najľahší a najtenší model v celej sérii Galaxy Z Fold. Je o viac ako 2 mm tenší ako predchádzajúci telefón, maximálna hrúbka dosahuje v zloženom stave len 13,4 mm. Váži 253 gramov, o 10 g menej ako jeho predchodca. Elegantné tvary prístroja vyniknú pri pohľade z akéhokoľvek uhla.

Pozvánka na predstavenie Samsung Galaxy Z Fold6

Samsung svoju skladaciu sériu Galaxy Z Fold vylepšuje každý rok, okrem iného vďaka precíznej inžinierskej práci a starostlivo dodržiavaným postupom pri výrobe. Vývojári a výrobcovia dbajú na každý detail od vnútornej mechanickej konštrukcie po drobné dizajnové prvky. Vďaka novej technológii pántu, čo je základný konštrukčný prvok každého skladacieho telefónu, sú nové prístroje tenšie ako ich predchodcovia, čo atraktivitu a praktickú využiteľnosť série Galaxy Z Fold významne vylepšilo. Samsung chce na svoju tradíciu vynikajúcich skladacích smartfónov stavať aj naďalej a ponúkať ďalšie a ďalšie novinky stále väčšiemu počtu zákazníkov.

Najnovšia generácia sa predstaví už 10. júla v Paríži na akcii Galaxy Unpacked.

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj: