Operačný systém iOS bol oficiálne oznámený 9. januára 2007 a na trh prišiel v júni daného roka. Odvtedy výrazne dospel, zlepšil sa a získal nové funkcie. Tento rok príde na trh už jeho 14. verzia a v momente, kedy čítate tento článok, ju už možnože máte nainštalovanú vo vašom iPhone.

Vlastnostiam a novým funkciám systému iOS 14 sa detailne venujeme v samostatnom článku. V rámci tohto textu sa zameriame na históriu mobilného operačného systému od Applu.

iOS 1

Prvá generácia operačného systému iOS prišla na trh pod názvom iPhone OS. Apple tento názov používal aj v prípade ďalších generácií a k zmene na iOS došlo až v roku 2010.

Prvý iOS / iPhone OS bol vydaný 29. júna 2007 a ponúkol iba systémové aplikácie, ako boli Správy, Kalendár, Fotky, Fotoaparát, YouTube, Mapy, Počasie, Hodiny, Kalkulačka či Poznámky. Nechýbal ani emailový klient a internetový prehliadač a tiež hudobný prehrávač.

Inštalácia ďalších aplikácií nebola v prípade prvej generácie iOS možná, používatelia si museli vystačiť iba s predinštalovanými funkciami. Tie však boli dostatočne variabilné a pokrývali základné potreby – informácie ste si pozreli na internete, emaily ste mohli prijímať aj posielať a k dispozícii bolo tiež prehrávanie hudby či mapové podklady.

iPhone OS bol dostupný pre prvý iPhone, ktorý ponúkal 3,5-palcový displej s rozlíšením 320 × 480 pixelov, mal 128 MB RAM a 4 až 16 GB úložisko.

iOS 1

iOS 1, Zdroj: Apple

iOS 2

iPhone OS 2 bol dostupný od 11. júla 2008. Aktualizácia na novú verziu bola k dispozícii pre prvý iPhone a tiež aj pre iPhone 3G. Hlavnou novinkou iOS 2 bol jednoznačne aplikačný obchod App Store, ktorý umožňoval inštalovať do telefónu ďalšie aplikácie a výrazne tak rozšíriť jeho funkcionalitu. App Store je kľúčovou vlastnosťou ekosystému iOS zariadení do dnešného dňa a spolu s ním pribudol aj obchod iTunes pre hudobný a video obsah.

App Store ponúkal v dobe svojho uvedenia na trh 500 aplikácií. Dnes sa ich počet pohybuje niekde na úrovni 2 miliónov. iOS 2 takisto priniesol možnosť zapnúť si Wi-Fi pripojenie v leteckom režime či možnosť zapnúť/vypnúť lokalizačné služby.

iOS 2

iOS 2, Zdroj: Apple

iOS 3

iOS 3 bola posledná generácia, ktorá používala starý názov iPhone OS. Apple ju uviedol na trh 17. júna 2009, pričom medzi podporovanými telefónmi bol aj naďalej prvý iPhone. Medzi hlavné vylepšenia tejto verzie operačného systému patrila funkcia „kopírovať, vystrihnúť, prilepiť“, ktorá umožnila používať schránku a jednoducho presúvať text v rámci aplikácie, ale aj medzi aplikáciami.

iOS 3 takisto priniesol funkciu Spotlight, ktorá umožňuje systémové vyhľadávanie zadaného výrazu v rámci kontaktov, emailov, udalostí v kalendári, aplikácií atď. Bez tejto funkcie si už dnes nevieme predstaviť používanie smartfónov, a to bez ohľadu na operačný systém.

Kľúčovými novinkami bola tiež podpora pre MMS správy a možnosť zaznamenávať video pomocou aplikácie Fotoaparát. Používatelia si rovnako mohli prvýkrát vytvoriť hlasové nahrávky.

iOS 3

iOS 3, Zdroj: Apple

iOS 4

Štvrtý iOS mohol byť dôvodom pre majiteľov prvého iPhonu, aby si kúpili iPhone 4. Aktualizácia na túto verziu už totiž nebola pre najstarší iPhone k dispozícii.

iOS 4 priniesol pomerne dostatok výrazných noviniek, ako je podpora pre zložky, do ktorých ste si mohli uložiť viacero aplikácií. Rovnako pribudla možnosť zmeniť si obrázok na pozadí domovskej obrazovky či rýchle prepínanie medzi aplikáciami dvojitým stlačením domovského tlačidla. Operačný systém iOS už podporoval aj hibernáciu aplikácie – mohli ste sa prepnúť do inej aplikácie, pričom tá pôvodná bola aktívna na pozadí, aby ste sa k nej mohli vrátiť a pracovať odtiaľ, kde ste naposledy skončili. Táto funkcia však nebola dostupná pre iPhone 3G kvôli nedostatku výkonu.

iOS 4 priniesol aj aplikáciu iBooks vo verzii pre iPhone, herný hub Game Center a videohovory cez FaceTime.

iOS 4

iOS 4, Zdroj: Apple

iOS 5

iOS 5 bol k dispozícii od 12. októbra 2011. Novinkou je notifikačné centrum, ktoré môžete zobraziť potiahnutím prsta z hornej časti displeja. S piatym iOS prišla aj cloudová služba iCloud, bez ktorej si dnes už nevieme predstaviť život. iCloud umožnil od prvej verzie synchronizáciu hudby, fotiek a videa, ako aj aplikačných dát. Novinkou bola tiež podpora pre bezdrôtové aktivovanie zariadenia a aktualizácie – dovtedy bolo na tieto účely potrebné pripojiť telefón k počítaču a spustiť program iTunes. iOS 5 ponúkol aj funkciu iMessage, teda posielanie správ cez internet medzi zariadeniami so systémom iOS 5 a novším. A po prvýkrát ste mohli spustiť fotoaparát priamo z uzamknutej obrazovky, cez skratku v pravom spodnom rohu.

iOS 5 však nepriniesol iba vylepšenia, ale aj niekoľko problémov, ktoré Apple postupne odstránil v aktualizáciách. Spomeňme slabú výdrž batérie iPhonu 4S, občasné problémy so SIM kartami či ozveny počas telefonovania. Mimochodom, iPhone 4S s predinštalovaným iOS 5 ponúkal aj virtuálnu asistentku Siri.

iOS 5

iOS 5, Zdroj: Apple

iOS 6

V prípade predchádzajúcich verzií systému iOS by ste si pravdepodobne našli nejakú kľúčovú novinku – pre iOS 2 to bol obchod App Store, pre iOS 3 to bol Spotlight či kopírovať a prilepiť, pre iOS 4 to bol multitasking a pre iOS 5 to bol iCloud.

Avšak vybrať nejakú výraznú novinku pre iOS 6 je pomerne náročné. Áno, pribudli Apple Mapy, pribudla aplikácia Podcasty a pribudla aplikácia Passbook ako centrum pre všetky vernostné karty, letenky či lístky. Avšak hlavné zmeny sa diali skôr na pozadí – Nastavenia sa dočkali výrazných zmien, pričom pribudla aj nová položka s dôrazom na nastavenie súkromia. Vynovil sa aj dizajn obchodu App Store, či pribudla podpora pre FaceTime hovory cez mobilné dáta.

Apple v iOS 6 odstránil systémovú aplikáciu YouTube a pridal výrazné prepojenie so sociálnou sieťou Facebook.

iOS 6

iOS 6, Zdroj: Apple

iOS 7

Dňa 18. septembra 2013 prišiel na trh operačný systém iOS 7 a spolu s ním aj farebné a lacnejšie iPhony s označením iPhone 5C. Táto verzia priniesla kompletný redizajn používateľského prostredia s dôrazom na plochý dizajn. Zmena dizajnu sa prejavila aj vo forme vynoveného notifikačného centra.

Novou funkciou bol AirDrop na rýchle a pohodlné zdieľanie súborov medzi iOS zariadeniami. Mimochodom, takúto funkciu pre Android sprístupnil Google až v júli 2020, hoci, vývojári tretích strán zakomponovali do svojich nadstavieb vlastné riešenia už dávnejšie. iOS 7 prišiel aj s ovládacím centrom, ktoré môžete zobraziť pohybom prsta smerom hore z dolnej časti obrazovky. Jeho prínosom je rýchly prístup k často používaným nastaveniam či vybraným funkciám.

Mimochodom, App Store dostal s príchodom iOS 7 podporu pre automatické aktualizácie aplikácií, či úplne nový dizajn Fotoaparátu s podporou tvorby štvorcových fotiek. Rovnako pribudla podpora pre odomykanie snímačom odtlačkov prstov, cez Touch ID. A s iOS 7.1 uviedol Apple aj funkciu iOS in the Car, ktorú dnes poznáme pod označením CarPlay.

iOS 7

iOS 7, Zdroj: Apple

iOS 8

iOS 8 priniesol kombináciu nových funkcií aj vylepšení na pozadí. Jednou z kľúčových noviniek bola funkcia Continuity, ktorá umožnila prepojenie iPhonu, iPadu a Mac počítačov. V praxi to funguje tak, že na Macu či iPade môžete odpísať na SMS správu, ktorá vám prišla na iPhone a rovnako môžete prijať aj telefonický hovor. Súčasťou tohto prepojenia je tiež možnosť začať nejaký úkon na jednom zariadení a pokračovať na ďalšom zariadení od momentu prerušenia. Rovnako pribudla podpora pre widgety, ktoré sa objavili v notifikačnom centre či pre softvérové klávesnice tretích strán.

V rámci nových funkcií treba spomenúť aplikáciu Zdravie či spustenie služby Apple Music. Služba iCloud sa rozrástla o úložisko iCloud Drive, čím sa priblížila tradičným cloudovým úložiskám. A s iOS 8 pribudlo aj rodinné zdieľanie.

iOS 8

iOS 8, Zdroj: Apple

iOS 9

iOS 9 z jesene 2015 sa niesol v duchu menších vylepšení, ktoré však mali výraznú pridanú hodnotu. Pribudli napríklad funkcie na šetrenie batérie, nočný režim na tlmenie modrého svetla večer a v noci a viaceré vylepšenia, ktoré boli špecificky zamerané na iPad s cieľom zlepšiť produktivitu a umožniť používanie dvoch aplikácií súbežne. Sem patrí režim rozdelenej obrazovky či obraz v obraze.

Deviaty iOS priniesol aj podporu pre 3D Touch pre zariadenia radu iPhone 6S a novšie. Apple však túto funkciu s príchodom minuloročných iPhonov 11 odstránil, resp. nahradil ju funkciou Haptic Touch. Exkluzívnou vlastnosťou pre iPhone 6S boli aj pohyblivé fotky Live Photos.

Výrazného zlepšenia sa dočkala aplikácia Poznámky, Passbook sa premenoval na Peňaženku a priniesol podporu pre Apple Pay v UK. Takisto pribudla aplikácia Správy, tá však u nás nie je stále dostupná.

iOS 9

iOS 9, Zdroj: Apple

iOS 10

Apple s príchodom iOS 10 vylepšil ovládacie centrum, obrazovku uzamknutia a tiež notifikácie. Pribudla aj šikovná funkcia, ktorá automaticky aktivuje displej telefónu pri jeho zodvihnutí zo stola alebo vytiahnutí z vrecka. Ďalšie vylepšenia sa týkajú systémových aplikácií, ako sú Fotky či Apple Mapy. Nový dizajn dostala Hudba či Správy.

iOS 10 teda hodnotíme ako aktualizáciu, ktorá skôr vylepšovala predchádzajúce verzie a dolaďovala celkový používateľský zážitok než aktualizáciu, ktorá priniesla výrazné novinky.

iOS 10

iOS 10, Zdroj: Apple

iOS 11

iOS 11 priniesol novú aplikáciu Súbory, ktorá v podstate funguje ako Prieskumník v systéme Windows 10. Dočkali sme sa tiež synchronizácie správ z aplikácie Správy cez iCloud. Ďalšie zmeny sa prejavili v novom dizajne ovládacieho centra, drobné úpravy postihli aj notifikačné centrum. Apple v prípade aplikácie Fotoaparát začal s iOS 11 používať nové efektívnejšie formáty – HEIF pre fotografie a HEVC pre videá. Viditeľnou novinkou bol tiež nový dizajn obchodu App Store.

V prípade iOS 11 si možno všimnúť postupné oddeľovanie operačného systému na verziu pre iPhony a pre iPady. Tablety od Applu totiž s príchodom iOS 11 dostali spodnú lištu s aplikáciami, ktorá pripomína podobnú funkciu z macOS. Pribudla tiež podpora pre Drag & Drop.

A aby sme nezabudli na to najdôležitejšie – iOS 11 priniesol aj podporu pre odomykanie tvárou cez Face ID a animovaných smajlíkov Animoji. Kto si nevyskúšal vytvoriť hovoriace hovienko, akoby nežil.

iOS 11

iOS 11, Zdroj: Apple

iOS 12

iOS 12 z roku 2018 potešil tým, že ste si ho mohli nainštalovať aj do 5 rokov starého zariadenia. Podobná softvérová podpora je v prípade Androidu nevídaná, minimálne nie oficiálnou cestou. iOS 12 sa zameral najmä na optimalizáciu rýchlosti a svižnosti operačného systému – aplikácie a fotoaparát sa spúšťali rýchlejšie, svižnejšie sa zobrazila aj klávesnica.

Z nových funkcií spomeňme funkciu Čas pred obrazovkou, ktorá je zameraná na to, aby vám poskytla lepší prehľad o vašom digitálnom zdraví a o tom, koľko času trávite pred obrazovkou vášho iPhonu či iPadu.

Rovnako pribudla podpora pre skupinové notifikácie a nová aplikácia Skratky na automatizovanie niektorých procesov a úkonov. FaceTime dostal skupinové hovory pre až 32 používateľov.

iOS 12

iOS 12, Zdroj: Apple

iOS 13

iOS 13, ktorý je dostupný od jesene 2019, sa niesol v znamení tmavého režimu a systému iPadOS – ide o špeciálnu verziu iOS, ktorá je navrhnutá špeciálne pre iPady. V tejto verzii sa opäť zlepšila rýchlosť a svižnosť systému a pribudla podpora pre pripojenie externých úložísk či oficiálnych herných ovládačov ku konzolám PlayStation 4 a Xbox One.

iPadOS priniesol zmenu dizajnu domovskej obrazovky a vylepšený multitasking na tabletoch od Applu. iPad je od iOS 13 možné použiť aj ako druhý monitor k zariadeniam s macOS. Od verzie 13.4 je k dispozícii podpora pre pripojenie myši a trackpadu.

iOS 13

iOS 13, Zdroj: Apple

iOS 14

Najväčšou novinkou systému iOS 14 sú jednoznačne widgety priamo na domovskej obrazovke. Pribudla takisto knižnica aplikácií a obraz v obraze aj pre iPhony. Apple tiež uviedol novú funkciu Apple Translate a Apple CarKey, vďaka čomu budete môcť použiť iPhone ako kľúč od auta. Ďalšie novinky z iOS 14 nájdete v samostatnom článku.

iOS 14

iOS 14, Zdroj: Apple

iOS: Časová os

Nová verzia systému iOS vychádza od roku 2007 v ročných intervaloch. Táto časová os ponúka výber najdôležitejších vlastností, ktoré podľa nás definovali jednotlivé verzie platformy iOS

iPhone OS (2007) – Prvá verzia systému iOS ponúkla iba systémové aplikácie

iPhone OS 2 – Pribudol App Store, z ktorého si môžete stiahnuť ďalšie aplikácie

iPhone OS 3 – Funkcia Spotlight priniesla jednoduchšie vyhľadávanie a „kopírovať, vystrihnúť, prilepiť“ jednoduchšiu prácu s textom

iOS 4 (2010) – Medzi aplikáciami sa môžete rýchlo prepínať a dokážu hibernovať na pozadí

iOS 5 – Pribudlo notifikačné centrum, cloudová služba iCloud a komunikačná služba iMessage

iOS 6 – Úzke prepojenie s Facebookom, nové aplikácie Apple Mapy, Podcasty a Passbook

iOS 7 (2013) – iOS dostal kompletný redizajn, App Store umožňuje automatické aktualizovanie aplikácií

iOS 8 – Funkcia Continuity priniesla prepojenie s ďalšími Apple zariadeniami, pribudlo rodinné zdieľanie

iOS 9 – Nové funkcie na šetrenie batérie, tlmenie modrého svetla a prvé vylepšenia, ktoré boli špecificky zamerané na iPad s cieľom zlepšiť produktivitu

iOS 10 (2016) – Vylepšenia dizajnu naprieč používateľským rozhraním aj systémovými aplikáciami

iOS 11 – Pribudla aplikácia Súbory a spodná lišta s aplikáciami pre iPady

iOS 12 – Optimalizácia rýchlosti a svižnosti iOS, funkcia Čas pred obrazovkou na sledovanie digitálneho zdravia

iOS / iPadOS 13 – Tmavý režim a iPadOS, ktorý prináša vylepšenia multitaskingu špeciálne pre iPady

iOS / iPadOS 14 (2020) – Widgety sa dostali priamo na domovskú obrazovku

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit