Dovolenkový čas je vždy spojený so zháňaním nejakých výletov, zážitkov, vylihovaním pri mori alebo inou aktivitou, ideálne mimo domu.

Na výber máte cestovné kancelárie, ktoré poskytnú servis s hľadaním a rezerváciou dovolenky. Môžete sa ale spoľahnúť aj sami na seba. Práve vtedy využijete najlepšie internetové služby webových portálov na hľadanie ubytovania a leteniek.

Ísť takpovediac na vlastnú päsť a postarať sa o všetko vo vlastnej réžii je vhodné pre tých, čo už majú skúsenosti. Ak ste doteraz chodili len ku starým rodičom alebo na vašu chatu, určite si

Ako postupovať?

Pri výbere dovolenky odporúčame pozrieť komplexné weby ako Booking.com alebo TripAdvisor. Kým ten prvý sa špecializuje na hľadanie ubytovania, v druhom prípade budete môcť vyhľadávať aj letenky. Je pravda, že takéto hľadanie vám zaberie viac času. Pripravte sa na to, že budete mať otvorených viac záložiek v internetovom prehliadači, než ste si mysleli. Budete totiž špekulovať a neustále porovnávať. Ako teda z tohto začarovaného kruhu von? V prvom rade potrebujete poznať termín. Ideálne ešte tak destináciu. Ani sa nepúšťajte do hľadania na slepo. Zabijete veľa času a na nič reálne neprídete. Práve termíny sú základom, pretože od nich sa odvíja aj cena. Typickým príkladom, ktorému termínu sa v lete treba vyhnúť, je kongres MWC v Barcelone. V týždni, keď sa koná, sú ceny v tomto meste tak prestrelené, že za jednu noc sa v inom termíne ubytujete na desať dní.

Rezervácie v prípade konkrétneho hotela na Booking.com

Rezervácie v prípade konkrétneho hotela na Booking.com

Pri hľadaní odporúčame pozerať aj na ceny leteniek. Niektoré stránky majú pre zjednodušenie vyhľadávania nakonfigurované hľadanie letov z Bratislavy, Viedne a Budapešti zároveň. Môžete si vyhľadať aj len lety z Viedne, rizikom môže byť potom čas letu. V prípade, že je to skoro ráno, je to pre vás výhodnejšie. V hotelovej úschovni si zložíte veci a kým vám pripravia izbu, pozriete si mesto a niekam sa skočíte najesť. No ak ste išli hlavne na cenu letenky a zvolíte neskorý let, nemusí to byť až také terno. Pre predstavu, priletíte do Barcelony večer o 22.45 hod. Počítajme, že ste v hoteli tak do hodinky a môžete sa tak akurát vyspať. No túto noc ste už museli zaplatiť. Je to trochu o kalkulovaní a niekedy veľa nevyšpekulujete. No a v prípade, že idete na dovolenku samostatne, nebudete mať služby ako „all-inclusive“. Budú to akurát raňajky v hoteli, no aj na toto sa pri rezervácii radšej informujte. Nie všade sú totiž raňajky v cene ubytovania, v USA nikdy nie. Ale priplatiť sa dajú.

Detail cenovej ponuky na serveri LacneLetenky.sk

Detail cenovej ponuky na serveri LacneLetenky.sk

Prílet a miesto ubytovania

Špecialitou, pri ktorej sa treba mať na pozore, je nielen čas príletu, ale najmä miesto. Medzi lacnými letenkami sa objavujú aj menšie letiská a tie sú spravidla podstatne ďalej od mesta. Problémom môže byť dopravná dostupnosť. Menej spojov verejnej dopravy môže vyústiť do objednávky taxíka. Neznáma lokalita a najmä spiatočná letenka za 40 eur sa tak môže predražiť o viac ako dvojnásobok.

Výhody vyhľadávania

Hotely sa predháňajú cenami, a tak sú takéto vyhľadávače ideálnou voľbou. Na stránke hotela takúto možnosť v častých prípadoch nenájdete. Ak aj teda viete, že sa chcete ubytovať v konkrétnom hoteli, choďte sa najprv pozrieť na nejakú vyhľadávaciu službu. Možno budú mať lepšiu ponuku ako samotný hotel.

Dovolenku na internete nájdete ľahko, no ťažší oriešok môže byť získanie termínu u vášho zamestnávateľa.

Dnes už neplatí, že potrebujete objednávať mesiace vopred, tzv. systémom first minute. Ponuky sa sypú neustále, netreba si robiť stresy. Pri hľadaní leteniek sa nedajte pomýliť spiatočným letom. Pokojne si zvoľte lety tam a späť samostatne. Nemusia byť len od jednej leteckej spoločnosti. Nie každý chce oddychovať v letovisku pri mori. Niekto rád spoznáva nové miesta a je pre neho istým typom zážitku aj zmena ubytovania. Aj vtedy poslúži vyhľadávanie a týždňovú dovolenku si môžete namiešať s prespaním na viacerých miestach.

Booking.com

Zoznam hľadaného ubytovania na serveri Booking.com

Zoznam hľadaného ubytovania na serveri Booking.com

S hľadaním ubytovania môžete začať na tomto serveri. Ide o svetový vyhľadávač, ktorý poslúži aj v prípade, že chcete nájsť ubytovanie v slovenských mestách. Na základné vyhľadanie stačí zadať mesto, termín a prípadne počet izieb a osôb. Vybrať môžete aj typ na ubytovania vhodného na prácu alebo dovolenku. Je celkom prirodzené, že práve „pracovný“ hotel bude klásť dôraz na dostupnosť Wi-Fi. Po tom, ako sa zobrazia výsledky hľadania, môžete ďalej filtrovať podľa ceny, hviezdičiek alebo typu ubytovania. Filter je obrovský a ide až tak do detailov, že môžete hľadať ponuky podľa vonkajšieho bazéna, či sú pamiatky v okolí alebo dostupnosti klimatizácie.

Na Booking.com sa nám páči aj to, že vidíte v oznamovacích oknách, či si niekto daný hotel/izbu práve pozerá alebo si ju niekto zarezervoval.

Prehliadanie izieb a hotela je na úrovni. Nájdete tu aj 50 fotografií z ubytovania. To, čo vás zaujme, si môžete uložiť do zoznamu obľúbených a neskôr sa k prezeranému ubytovaniu vrátiť. Spôsob rezervácie je špičkový. Taký totiž nenájdete ani priamo na stránkach daného hotela. Môžete si vyberať z rôznych typov izieb, pričom presne vidíte medzi nimi rozdiely a vyberať si z ich cien. Booking.com je obchodne tak silný server, že tu nájdete aj tzv. last minute ponuky. Aj na poslednú chvíľu dokážete zachytiť ponuku s výhodnou cenou. Mnohé rezervácie majú špeciálnu ponuku a nie je potrebné ju kryť kreditnou kartou. O podmienkach zrušenia rezervácie sa vždy dozviete ešte pred výberom ubytovania. V najčastejších prípadoch vidíte, dokedy je storno rezervácie zadarmo.

TripAdvisor.sk

Zoznam vyhľadaných hotelov na serveri TripAdvisor.sk

Zoznam vyhľadaných hotelov na serveri TripAdvisor.sk

Tento server poskytuje komplexné vybavenie, takže okrem ubytovania zoženiete aj letenku. To samozrejme tak, aby vám sedeli termíny navzájom. V prípade leteniek sa server spolieha na službu Expedia.ie. Vo výsledku na tom nezáleží, itinerár cesty aj hotel bude zobrazený na TripAdvisore. Server poslúži aj na zobrazenie hodnotení ubytovania. Na to sa vlastne primárne zameriava a je výhodné si potom pozrieť hodnotenia hostí, ktorí dané miesto navštívili. Berte to ale s rezervou, pretože každý má rôzne preferencie a dôvod prečo hodnotí hotel negatívne, nemusí byť pre vás podstatný. Rovnako to ale platí aj naopak, no pozitívne hodnotenia vás viac potešia a v zásade nenarušia vaše predstavy o danom mieste.

Čo sa týka prehľadu zobrazenia, viac sa nám páči Booking.com ako Expedia. Tú však potrebujete na kalkuláciu a rezervovanie ponuky. Ak hľadáte fotografie a detaily o hoteloch, je TripAdvisor najlepšie riešenie.

Hotels.com

Výsledky hľadania na serveri Hotels.com

Výsledky hľadania na serveri Hotels.com

Funguje podobne ako Booking.com. Stačí zadať mesto a zobrazia sa dostupné hotely. Ďalšie filtrovanie je možné na základe skutočne detailných kritérií. Ak teda potrebujete nájsť ubytovanie pri nejakej pamiatke, dá sa to. Okrem toho je tu tradičný výber filtrov na základe výbavy hotela a izieb ako aj tematické voľby hotela (luxusný, kúpeľný, historický, pri pláži…).

Nechcete tráviť dovolenku na „malte“? Využite internetové služby a namiešajte si Maltu podľa vašich predstáv.

Detail na vybraný hotel obsahuje dostatok fotografií, aby ste ho mohli posúdiť, a zároveň je jeho poloha znázornená na mape. Informácia o Wi-Fi zadarmo je zvýraznená pred ďalším prehľadom obsiahnutých vlastností. Pri rezervácii si môžete pozerať dostupné izby a ich aktuálne ceny. Zároveň je vidno, koľko je ich z daného typu izby v hoteli voľných. Vždy je zobrazená aj cena za počet nocí. Ak teda vidíte nejakú vyššiu sumu, netreba sa obávať, prepočet je na základe vašej pôvodnej požiadavky podľa zadaného termínu.

LacneLetenky.sk

Vyhľadanie najlepších ponúk na LacneLetenky.sk

Vyhľadanie najlepších ponúk na LacneLetenky.sk

Server s vami komunikuje po slovensky a ide o jeden najvhodnejších zdrojov, ako sa „odpichnúť“ od zeme. Vyberiete si letisko odletu s tým, že letiská Slovensku najbližšie máte v hlavnom výbere. Odporúčame zadať najprv cieľové mesto bez ďalších špecifikácií. Vieme, priamy let je vždy pohodlnejší, no občas môže byť aj prestupný let lacnejší. V rámci vyhľadávania server zahrnie aj dátumovú odchýlku a môžete mu povoliť rozmedzie v počte dní, ktoré má akceptovať pri hľadaní najvýhodnejších leteniek. Stane sa tak, že zobrazí let o deň alebo dva neskôr a je na vás, či je tento výsledok pre vás prijateľný. Ceny sa zobrazujú konečné aj s poplatkami. To, čo uvidíte pri vyhľadaní a rezervácii je vaša skutočná a konečná cena. Tak napríklad pri lete z Viedne do Barcelony je cena letenky 40 eur, ale letiskové poplatky sú 90 eur.

Letenky.sk

Server Letenky.sk má okrem hľadania aj špeciálne ponuky. Stačí sa len inšpirovať

Server Letenky.sk má okrem hľadania aj špeciálne ponuky. Stačí sa len inšpirovať

Na tomto serveri sa nám páčila prehľadnosť vyhľadaných výsledkov a najmä rôzne možnosti pri odlete. Vo výsledkoch je v prípade dostupnosti viacerých časov v rámci termínu viac možností. Spravidla sa môžete rozhodnúť pre ranný alebo večerný let. Informácia o hľadaní zobrazuje aj posun podľa počtu dní voči pôvodne zadanému dátumu. Pri najnižšej cene máte aj informáciu o tom, či je zároveň daný let aj najkratší. Priamo z webu sa dajú letenky rezervovať a opäť platí, že uvedená cena je najvyššia, ktorú zaplatíte. Odporúčame vyskúšať viacero vyhľadávačov, majú totiž rôzne cenové relácie. Nie je teda pravda, že by boli ceny jednotné. Aj tu funguje trhové hospodárstvo a vyhľadávače majú rôzne ceny pri uvedených letoch. Viac sa nám tu páčila aj informácia o povolenom počte batožín a ďalšie praktické detaily umiestnené viac na očiach.

Airbnb.com

Airbnb.com umožní nájsť pre každého to správne ubytovanie a lacnejšie ako v hoteloch

Airbnb.com umožní nájsť pre každého to správne ubytovanie a lacnejšie ako v hoteloch

Radi skúšate trochu iný typ ubytovania ako oficiálne hotely? Potom je tu pre vás služba Airbnb, ktorá slúži ako platforma na prenajímanie vlastných domov, bytov alebo izieb. Sú to také lepšie hostely, dalo by sa povedať. To v prípade, že si vyberiete zdieľanie bytu alebo domu. Stále si však môžete vybrať typ nehnuteľnosti, kde majiteľ ponúka na prenájom celý priestor len pre vás. A skutočne, nasťahujete sa niekomu do bytu na vami rezervovaný pobyt. Majiteľ tam byť nemusí, no môže, všetko je uvedené v ponuke. Môže totiž prenajímať izbu na poschodí, alebo ďalšiu, pre ktorú nemá využitie. Tak presne takéto typy rezervácií ponúka stránka Airbnb. Viac ako inde odporúčame sledovať referencie majiteľov. No, aby to bolo spravodlivé, referencie podávajú aj majitelia o vás ako o podnájomníkoch. Ak teda niekde necháte poriadny neporiadok, budete na serveri takto evidovaní. Otázkou potom bude, či vám majiteľ niekde v inom mieste akceptuje vašu žiadosť o rezerváciu. Stránky ponúkajú prehľadné informácie a fotografie objektov. Svojím vyhotovením sa podobajú na Booking.com a máte tu detailný prehľad o maximálnom počte ľudí, ktorí sa môžu ubytovať, ale aj všetky ostatné detaily o výbave. Takisto aj kedy je treba prísť a kedy sa z objektu odhlásiť.

Dobré vedieť …

Pri tomto spôsobe hľadania dovolenky je vhodné myslieť aj na eventuality, akými sú verejná doprava, taxíky alebo špecificky z verejnej dopravy metro. Je to veľmi dobrý spôsob dopravy a rýchlo sa ním dostanete prakticky kamkoľvek. Minimálne k hlavným bodom, odkiaľ sa dá ísť k pamiatkam pešo. Dobrou voľbou bude zistiť v hoteli, kde sú najbližšie zastávky vyhliadkových autobusov. Ak ste na danom mieste ešte neboli a chcete vidieť naozaj čo najviac, oplatí sa kúpiť si lístok. Pri preprave môžete využiť aj Uber. Ten je v 463 mestách sveta, takže mať aplikáciu v mobile sa oplatí.

Aplikácie na dovolenke

Pred tým, než sa pustíte do neznáma, je vhodné byť pripravený. Odporúčame využiť základnú výbavu smartfónu a mať napríklad uložené off-line mapy v aplikácii Mapy. Dovolia vám uložiť si celú časť veľkého mesta a mapa bude fungovať s GPS aj bez internetového pripojenia. Nezobrazia sa vám aktuálne informácie o doprave alebo sa nebude dať vypočítať dĺžka trasy, no základný pohľad na to, kde ste fungovať bude.

Ideálne je využiť aj mapové podklady pre trasy metra. Ľahšie sa plánujú prestupy, ako na tabuli pri nástupišti. Navyše, po dvoch zastávkach metra tak akurát zabudnete, ako sa volá cieľová stanica alebo na ktorej treba prestúpiť. Na vyhľadanie máp stačí zadať v Google Play slovo metro a získate prehľad o aplikáciách v tejto oblasti.

Takisto si môžete uložiť do mobilu aplikácie pre server Booking.com, TripAdvisor, Expedia, Airbnb a ďalšie.

Európsky preukaz zdravotného poistenia

Preukaz_web2016_3_nowat

Aplikácia s trochu divným názvom poslúži ako informačná základňa na to, ako využiť tento preukaz. Nie je to náhrada za rozšírené možnosti cestovného poistenia. Je to však veľmi dobrý návod s telefónnymi číslami a informáciami, ako ho použiť. Škoda, že si tu nemôžete zadať informácie aj z vášho preukazu. Sú tu však krajiny EÚ plus krajiny, kde tento preukaz platí. Vybraním konkrétnej krajiny sa dozviete detaily o poskytovaní liečby, jej krytí a nákladoch, tiež aj o tom, čo všetko je treba platiť a ako je to so všeobecnými úhradami pri návšteve lekára.

Svetobežka

Svetobezka_web2016_3_nowat

Cestujete do zahraničia a chcete dať o sebe vedieť Ministerstvu zahraničných vecí? Toto je ideálny spôsob. Okrem toho je táto aplikácia vhodná ako informačná databanka. Nájdete tu všetky potrebné náležitosti na vycestovanie do svetových štátov. Informácie obsahujú všeobecné cestovateľské tipy a rady ako aj informácie, kde hľadať konzulárnu pomoc. V aplikácii nájdete aj stupeň odporúčania cestovania do vybranej krajiny. Na tento stupeň má vplyv politická situácia alebo napríklad blížiace sa voľby. Medzi ďalšie informácie patria rady o tom, na čo si dať pozor pri suveníroch, o cestovaní s neplnoletým dieťaťom atď.

Swarm

Swarm_web2016_3_nowat

Veľmi pekne prerobený nástupca bývalého Foursquare. Princíp zostal rovnaký a to, že sa „čekujete“ na vami navštívených lokalitách. Či už ide o letiská, hotely, autobusové zastávky, bary, kníhkupectvá, reštaurácie, skrátka akékoľvek miesta záujmu. Aj tu si môžete pridať priateľov. Výhodou oproti Facebooku je, že keď sa niekde prihlásite, bude to vidieť len obmedzený počet vašich priateľov. A zbierate body za netradičné miesta, za časté prihlásenie na jednom mieste, za nahlásenie sa o stovky kilometrov v krátkom čase atď. Zároveň súťažíte s priateľmi, kto bude mať najvyššie týždňové skóre. S aplikáciou však reálne nájdete, čo sa nachádza v okolí.

FlightTrack 5

Flight_web2016_3_nowat

Platená aplikácia, no veľmi užitočná pre každého, kto často lieta. Stačí importovať elektronickú letenku a máte svoj let s informáciami o bráne, odlete a s možnosťou sledovať jeho priebeh. Aktuálne informácie sa načítavajú z internetu, je teda potrebné byť on-line. Budete mať prehľad o vašich letoch aj s informáciami o prestupe. Tieto informácie sa dajú exportovať aj do bežného kalendára v smartfóne. Polohu lietadla vidíte vzhľadom na aktuálny čas aj na mape. Vhodné je to aj pri čakaní na prílety, budete mať informácie, na akú bránu lietadlo priletí a či nemá meškanie. Celá aplikácia je graficky špičkovo spracovaná.

TripIt: Travel Organizer

Tripit_web2016_3_nowat

Mať informácie o svojej ceste v rámci jednej aplikácie a časovej osi je výborná vec. Nielen že vám šetrí čas v prehrabovaní sa papiermi a hľadaní čísla letu alebo adresy hotela, aplikácia vás upozorní aj na meškajúce lety. Svoj výlet si môžete zadať do aplikácie ručne, a to na webe aj v smartfóne. Konfirmácie leteniek aj ubytovania v hoteloch si môžete posielať do aplikácie emailom a na základe toho sa vytvoria informácie o vašom cestovnom itinerári. Pri letoch budete informovaní o jeho čísle, odchode a prílete, rezervačnom čísle a samozrejme aj termináli. Skrátka o všetkom, čo potrebujete. V prípade reštaurácií získate informácie o danom podniku a jeho polohe. Informácie môžete zdieľať medzi skupinou cestujúcich.

PassWallet – Passbook + NFC

PassWallet_web2016_3_nowat

Elektronická letenka neznamená len PDF dokument v mobile. Existuje špeciálny formát leteniek, ktoré spoločnosti posielajú na email. Súbor si stačí uložiť do smartfónu a importovať do tejto aplikácie. Získate prehľad o vašich letoch, bráne, sedadle a najmä v nej budete mať QR kód, ktorým prejdete cez prvú kontrolu a potom aj pri kontrole do lietadla. Všimli ste si, ako mnohí prikladajú na snímač mobil? Pravdepodobne majú letenku uloženú v tejto aplikácii. Aplikácia umožňuje archivovať vaše letenky a pri skenovaní sa QR kód dá zobraziť na celú plochu. Jas displeja sa automaticky zvýši a čítacie zariadenie ho bez problémov prečíta.

Verdikt

Spoliehali ste sa doteraz len na cestovné agentúry? Možno teraz zmeníte názor a skúsite si nejaký výlet vybrať sami. Cestovné agentúry majú stále svoj význam, a to najmä vtedy, ak chcete, aby bolo o vás postarané. Ideálne s odletom z Bratislavy a odvozom priamo do hotela po prílete do destinácie. Takisto aj v prípade, že hľadáte niečo špecifické, alebo hoci len obyčajný all-inclusive. Keby ste išli na vlastnú päsť do rovnakého letoviska, celkom určite by vás to vyšlo drahšie, nehovoriac o starostiach s tým spojených.

Na kratšie výlety, najmä ak sa chcete presúvať z miesta na miesto, je vlastné plánovanie najlepšie. Vyberiete si hotel, aký potrebujete, a to pokojne na každú noc iný. Ideálne na vyskúšanie domácej kuchyne priamo v meste a na neviazaný program. Takáto forma cestovania je zážitok, no nebude pre každého.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.